[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 23. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

22. Jul 2001 19:12 (GMT+01:00)

Šefko Alomerović: Organizovani šiptarski zločini

Postoje dokazi o nedelima braće Čeku

Na Kosovu i Metohiji bilo je najmanje pet logora. Svet nezainteresovan

NOVI PAZAR - Postojanje masovne grobnice u Suvoj Reci kod Prizrena u kojoj se najverovatnije nalazi oko hiljadu tela Srba i drugih ne-Albanaca, ubijenih nakon dolaska Kfora na Kosovo, pokazuje da postoji izvesna organizovanost u svemu tome. S obzirom da je reč o ljudima koji nisu kidnapovani samo u Suvoj Reci, morao je postojati jedan centar iz koga se naređivalo odnosno, koordinirano uklanjali tragovi zločina. Takođe, postojalo je i nekoliko sabirnih centara iz kojih su prebacivane žrtve, što samo potvrđuje naša stalna upozoravanja o postojanju najmanje pet lokacija na kojima su se nalazili logori na Kosovu, kaže za „Glas" Šefko Alomerović, predsednik Helsinškog odbora za ljudska prava u Sandžaku.

Pre i posle 5. Oktobra
Na pitanje zašto se od domaćih nevladinih organizacija jedino sandžački Helsinški odbor bavio otmicama nealbanskog življa s Kosmeta i zašto je Fond za humanitarno pravo istraživao najčešće nasilja koja je počinila srpska strana, Alomerović kaže da se i to verovatno uklapa u nezainteresovanost međunarodnih organizacija za nestale Srbe, Crnogorce i Bošnjake na Kosmetu. To potkrepljuje i izjavama njihovih činovnika da je „sada sve lakše, jer se desio 5. oktobar", kao da se ranije nisu mogli baviti tim problemima.

Stepen zanimanja
- Dešavalo se da u razgovoru s predstavnicima međunarodnih organizacija i iznošenju činjenica o otetim Srbima mnogi od njih jednostavno zadremaju, što pokazuje koliko ih sve to zanima - ističe Alomerović.

Po njegovim rečima, Odbor raspolaže pouzdanim podacima da su neki od otetih septembra, odnosno oktobra 1999. godine, bili živi sve do kraja maja ove godine. Šta se dalje događalo. Alomerović ne zna, ali ističe da demanti portparola Unmika deluju prilično neubedljivo pogotovo što ne postoji javnost u otkopavanju i identifikovanju leševa.

- Dok se na području Suve Reke ne pojave istražni organi i patolozi iz Srbije, u Unmiku mogu da tvrde da su tamo zakopani i Marsovci - kaže Alomerović i posebno naglašava odgovornost međunarodne zajednice na Kosovu kojoj su predočene brojne činjenice, ali na osnovu njih nije podignut a nijedna optužnica.

Većinu otmica i ubistava organizovali su čelnici OVK, sada Kosovskog zaštitnog korpusa, braća Čeku. U Helsinškom odboru pouzdano znaju i za to postoje svedoci, da je Naim Čeku, predsednik pećke opštine, inače brat od strica Agima i Besima Čekua, jedno vreme vozio „mercedes" u kojem je i kidnapovan mladi Sadet Bašić iz Peći. Kada je Bašićeva rodbina došla kod Agima Čekua i Hašima Tačija i kada su im rekli da predsednik opštine vozi njegov automobil,

Čeku je rekao:
- Dobro, vratićemo automobil.
Rodbina nije tražila automobil, već mladićevo telo, da bi ga mogla sahraniti. Sutradan je leš Sadeta Bašića nađen u jednoj pećkoj uličici.

- Takođe znamo da je u pećkoj z gradi policije Besim Čeku garantovao svom tetku Azemu Purišiću, koji je i rođak Imena Hakinjina da su Ismet i Dževad Sodanović, „ispitani i da će odmah biti puteni, te da im dlaka s glave neće faliti jer su čisti. Oni su desetak minuta kasnije odvedeni i strljani, a sve to videlo je najmanje 11 svedoka. Imamo i svedoka za otmicu jednog Srbina iz Mitrovice, kojoj su prisustvovali i međunarodni posmatrači. Kada su konačno stigli kombi kojim je odveden taj mladić u njemu je bio samo vozač, koji je na sva pitanja odgovarao - ne znam. Taj čovek nikada kasnije nije ispitan, niti je protiv njega podignuta optužnica, a pouzdano znamo da je učestvovao u otmici - naglašava Alomerović.

Z. Prijović


vesti po rubrikama

^politika

19:02h

U toku prijavljivanje stranaka za izbore

19:07h

Oliver Ivanović o izborima na Kosmetu

19:12h Šefko Alomerović: Organizovani šiptarski zločini
19:20h Svilanović: Srbi treba da izađu na izbore
19:30h U Leposaviću formiran Pokret za opstanak
19:35h SPOT: Pridružite se protestu
19:40h Posle DSS i NS, poslaničku grupu formiraće i PDS
19:42h Ilić o mogućim zaduženjima u Vladi
19:44h SDU: Savezna vlada neće trajati dugo
19:45h Vuković o razgovorima dve republike
19:55h Čović: Nije dobro razbijati SR Jugoslaviju
19:57h Milošević ne želi razgovore kroz staklo
20:02h DA će samostalno izaći na izbore
   
 


     


FastCounter by LinkExchange