[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 21. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

20. Jul 2001 16:35 (GMT+01:00)

Start samita G-8 u Đenovi protekao u skladu s očekivanjima

Start samita G-8 u Đenovi protekao u skladu s očekivanjima

I pre nego što je skup zvanično otvoren, policija bila primorana da interveniše kako bi sprečila upad demonstranata u zabranjenu "crvenu zonu"

ĐENOVA - Samit lidera Grupe sedam najrazvijenijih zemalja i Rusije (G-8) započeo je u petak sukobima demonstranta i policije, u kojima su demonstranti bacali kamenice na policiju, palili vatru i razbijali prozore, dok je policija na njih bacila suzavac.

Otprilike u vreme kada je počinjao samit šefova država ili vlada "osmorice", na liniji "crvene zone" demonstranti obučeni u crno iskopali su komade kaldrme i bacali ih na policiju i razbili prozore obližnje banke, nakon čega je policija bacila suzavac i počela da ih rasteruje; očevici navode da je policija prebila jednog zdravstvenog radnika i jednog producenta APTN.

Potrošeno 110 miliona dolara
Đenova je pretrpela znatne promene da bi se pripremio za dolazak svetskih lidera. Oko 250 milijardi lira (110 miliona dolara) uloženo je u doterivanje izgleda grada, infrastrukturu neophodnu za samit, organizaciju i bezbednost. Izdaci samo za organizaciju i bezbednost dostigli su oko 42 milijarde lira (19 miliona dolara). Oko 200 milijardi lira (89 miliona dolara) utrošeno je u razne popravke u gradu. Od te sume 90 milijardi lira (40 miliona dolara) pokrila je italijanska vlada, a ostatak su obezbedile lokalne vlasti i razni sponzori.

Bez pesto sosa
"Pesto sos", kulinarski ponos Đenove, neće se naći na meniju šefova država ili vlada G-8, najverovatnije zbog svog ključnog sastojka - belog luka. "Izostanak" čuvenog sosa zvanično nije objašnjen, ali se sumnja da su glavni krivci Japanci, koji taj začin nikako ne podnose. Drugi važan sastojak čuvenog sosa - bosiljak - biće prisutan na samitu, ali u vidu sosa za njoke.

Tokom tri dana gošćenja u Đenovi, okupljeni šefovi država ili vlada imaće prilike da se časte još nekim đenovskim specijalitetima, uključujući "koncerte ala ligure". tj testo sa sosom od paradajza. Na trpezi "osmorke" naći će se i ravioli punjeni mesom rakova i krem od sipe i tikvica, bela riba i teletina sa salatom. Za dezert - laki voćni slatkiši i sladoled; a da niko ne bi ostao žedan - na raspolaganju učesnicima samita biće čak 60 "vinskih konobara".

Demonstranti su se povukli na 200 metara od "crvene zone" u kojoj se nalazi palata u kojoj se održava sastanak lidera G-8, pošto ih je policija "izgurala" u trenutku kada su pokušali da se probiju u zabranjeni deo.

Ukupno oko 100.000 demonstranta okupilo se u Đenovi, a samo je u četvrtak uveče stiglo oko 30.000 ljudi.

Đenovske vlasti napravile su "crvenu zonu", područje od devet kvadratnih kilometara pored đenovske luke, u kojoj će učesnici samita održati sastanke, večerati i spavati. Takođe, strme ulice koje vode u luku odsečene su čeličnim ogradama. Oko 20.000 policajaca i vojnika patroliraju gradom i čuvaju luku, a vlada Silvija Berluskonija je obećala da će sprečiti svaku vrstu nasilja.

Samit je, inače, otvoren radnim ručkom, nakon koga je usledio prvi radni sastanak lidera G-7: SAD, Japana, Nemačke, Britanije, Francuske, Italije i Kanade. Ruski predsednik Vladimir Putin pridružio se kolegama na večernjim sastancima.

Lideri su debatu otpočeli razmatranjem problema širenja side što bi, kako je najavljeno, trebalo da se okonča donošenje odluke o izdvajanju milijardu dolara za suzbijanje širenja te i drugih opasnih bolesti.

Među temama koje privlače posebnu pažnju posmatrača biće američki plan izgradnje antiraketnog štita. Rusija se protivi takvom poduhvatu, ocenjujući da bi upornost SAD mogla da otvori novu etapu trke u naoružavanju, a rezerve prema "štitu" ispoljili su i Francuzi i Nemci.

Neslaganja među najmoćnijima postoje i kad je reč o pitanju ekološke zaštite što će, takođe, biti tema samita. Spor izaziva američko odbijanje da prihvati Protokol iz Kjota kojim se predviđa smanjivanje ispuštanja otrovnih gasova koji zagađuju atmosferu i uzrokuju opasni efekat "staklene bašte".

Zanimljiva rasprava očekuje se i kad je reč o regionalnim krizama i ratovima pri čemu će u centru pažnje biti kriza na Bliskom Istoku i događaji na Balkanu, pre svega u Makedoniji.

Na samitu će biti reči i o dugovima siromašnih zemalja čiji predstavnici su i uoči skupa u Đenovi ukazali na potrebu da oni budu otpisani ili, makar, značajnije umanjeni.

20. Jul 2001 23:15 (GMT+01:00)

Samit G8 u senci zločina

Karabinjeri ubili, pa

pregazili demonstranta

Jedan učesnik protesta je ubijen, dok su teške povrede zadobili jedna demonstrantkinja i jedan policajac, saopštilo je italijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Agencija Rojters javila je da je demonstrant ubijen metkom u glavu ispaljenim iz policijskog džipa, a zatim istim vozilom pregažen i ostavljen na ulici u lokvi krvi.

Broj povređenih je, prema tvrdnjama svedoka, daleko veći, i kreće se oko 100. Većina je zadobila lakše povrede, saznaje agencija Frans pres u Hitnoj pomoći u Đenovi.

IZ SEKUNDE U SEKUNDU ...

foto: Reuters

Karabinjer iz džipa puca u glavu nepoznatom demonstrantu ...
... potom ga gazi džip koji odlazi sa mesta događaja ...
... demonstrant leži mrtav ispred Duždove palate

vesti po rubrikama

^svet

14:50h Proglašeno vanredno stanje zbog erupcije vulkana
15:57h Poznati pisac i bivši potpredsednik Konzervativne stranke osuđen zbog lažnog svedočenja
16:35h Start samita G-8 u Đenovi protekao u skladu s očekivanjima: Početak uz suzavac
17:23h Jevrejski naseljenici ubili palestinsku bebu
18:02h Indonežanski lider odložio odluku o vanrednom stanju
18:15h

Loše vesti s konferencije UN o zaštiti klime

   


     


FastCounter by LinkExchange