GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


20. Jul 2001 13:46 (GMT+01:00)

Uverenje

Dr Karadžić nije želeo rat

Želim da podsetim sve neupućene da Radovan Karadžić u mnogobrojnim susretima s Alijom Izetbegovićem nije mogao naći prihvatljivo rešenje za srpski narod, jer je Izetbegović od početka zastupao samo jednu opciju - po svaku cenu pod plaštom građanske države stvoriti prvu islamsku državu u Evropi. Da bi se zaštitio srpski narod i njegovi nacionalni interesi dr Radovan Karadžić je više puta predlagao Izetbegoviću mnogobrojne varijante rešenja koja bi uz minimalne koncesije zadovoljila obe strane. Tako je predsednik SDS stranke predlagao da muslimani najbolju perspektivu imaju u gradnji zajedničkog poverenja sa srpskim narodom, to jest da BiH ostane u sastavu Jugoslavije, jer bi s narodima koji žive u Jugoslaviji mogao graditi novu demokratsku Jugoslaviju. Ako to nije moguće, onda unutar BiH podeliti teritoriju po modelu nacionalnih kantona. Naravno, muslimanski lider s indignacijom je odbijao sve predloge koji su bili suprotni njegovom fundamentalističkom Programu - stvaranje prve islamske filijale na evropskom kontinentu. Takođe je Radovan Karadžić predlagao zamenu teritorija na kojima bio većinsko stanovništvo jedne nacije imalo svoju suverenu vlast. Jedan od predloga bio je i uvođenje Veća naroda u Skupštini BiH, koje bi imalo pravo veta kada bi donesene odluke bile na štetu jednog od tri naroda. Kao odgovor na ovaj i sve prethodne predloge muslimansko-hrvatska koalicija, bez uvažavanja srpskih interesa, organizovala je svoj referendum i jednostrano proglasila suverenitet BiH. A ideja o suverenitetu i nezavisnosti potekla je od Alije Izetbegovića koji je na skupštinskom zasedanju 1991. godine rekao da je za suverenu BiH spreman žrtvovati i mir. Ovom rečenicom Izetbegović je već tada najavio rat koji Srbi nisu želeli.

Dr Radovan Karadžić je po završetku rata izjavio: "Mi smo učinili sve da sprečimo izbijanje rata u Bosni. Za to imamo mnogo čvrstih dokaza. Mi smo prihvatili Lisabonski sporazum, evropski plan o podeli. Ja sam prihvatio Vens-Ovenov plan u Atini. Istina, njega je kasnije odbio naš Parlament, ali činjenica je da sam ga prihvatio. Ja sam kasnije prihvatio i da se Bosna odvoji od Jugoslavije. To je bio najveći rizik koji sam prihvatio u životu. Tom odlukom mi Srbi smo postali manjina u svojoj vlastitoj zemlji. Ali ja sam to prihvatio da izbegnem rat. Zbog ovakvog svog humanizma, kao i zbog brojnih naredbi da se poštuje ratno pravo, Radovan Karadžić je od strane Nato zločinaca okrivljen za ratnog zločinca. S druge strane, Alija Izetbegović je toga pošteđen, iako je glavni vinovnik rata. Međutim, muslimanski predsednik je radio po nalogu Zapada i zato nije neobično što je pošteđen za učinjene zločine. Čak je i Alija prihvatio pregovore u Lisabonu '92. godine pod posredništvom lorda Karingtona. Sporazum sva tri naroda već je bio pred pozitivnim završetkom kada je američki ambasador u Beogradu Voren Cimerman, po nalogu svoje vlade, sve to razrušio time što je nagovorio Izetbegovića da odustane od potpisivanja takvog sporazuma. Pri tome je svakako obećao punu podršku SAD unitarnoj BiH s muslimanskom supermacijom. Na osnovu takvog obećanja i američke podrške Alija Izetbegović se definitivno opredelio za rat.

Dragan Đurić, Inđija


Kritika

Ne ispod nivoa

Povodom vašeg članka "Izlivi nežnosti u pritvoru" iz knjige Dragiše Blanuše "Čuvao sam Miloševića", molim vas, gospodo, zar je to kultura da se iznose takve glupe i, pre svega, privatne stvari o porodici Milošević? Pa to je katastrofalno i nekulturno sa vaše strane. Naravno, i sramota za vaš sajt.

Ne shvatite ovo kao odbranu dotičnog para, ja ih mrzim više nego ikoga na svetu, ali takvim elementarno nekulturnim potezima srozavate sami sebe. Pišite, bre, o onome šta su radili poslednjih desetak godina, a ne o tako primitivne napise. Ne spuštajte se na taj nivo, molim vas.

S punim poštovanjem,
Srđan Đokić, Beograd


Zapažanje

I reče Bora Čorba

Ja nemam iluzija da se hvatam u koštac sa pismom potpisanim od 45 lica. Sve što su rekli zvuči lepo. Sve što su rekli odražava naše želje: naše spajanje sa Evropom (toliko dugo čekano), postajanje, napokon, deo naprednijeg, humanijeg, pravednijeg... No da li je došlo pravo vreme? Boga molim da jeste, ali, ako smo se toliko dugo, već decenijama, naučili da živimo u nadama, da velikim očima gledamo taj Zapad... A upravo taj Zapad nas vrati tamo gde jesmo i gde on i želi da budemo. Koštunica izjavljuje: "Ne poštuju se zakoni"; Đinđić: "EU ne sme da izneveri svoja obećanja" (a već jeste), Đelić obećava makar 4 odsto godišnjeg rasta (a i sam zna da narod želi da čuje procenat od 40 odsto). Opozicija vrišti na čitav DOS... Kao da DOS i ima nekakvog izbora. Baš kao i navedeno pismo: naivno se apeluje na vlast, kada nam je čitava zemlja u neredu i pokušava da se iskobelja iz haosa. Istinu je ponekad lako sagledati, ali je uvek teško suočiti se sa njom. Psiholozi dobro znaju o značaju i snazi racionalizacija. Meni više znače hrabre reči Bore Đorđevića (objavljene u vašem listu pre nekoliko dana) nego reči deset političara. NJegov jedini motiv može biti: "ne želim da lažem sebe i druge... pa šta god košta...", a političar ima mnogo i da izgubi i dobije svakom svojom izjavom. Dakle, dragi moji pisci, vas 45 - Evropa nam nije pomogla ni pre šest vekova, ni pre dva veka, niti pre dve godine; zašto toliko žuriti ka njoj? Stići ćemo tamo gde i pripadamo, pod uslovom da nas moćnici ostave na miru. Za sve treba vremena. A za razumevanje ponašanja "necivilizovanih" grupa, treba mnogo ljubavi prema svome i hrabrosti da se sagleda naša sadašnja realnost.

Miodrag Bjelić, Beograd


Bojazan

Ždanovizam u pravosuđu

Ministar pravde g. Batić deklarisao se kao veliki borac protiv komunizma, on je demokrata, hrišćanin i monarhista. Ali, po njegovom ponašanju, to se ne bi moglo zaključiti. U maniru onih protiv kojih se borio, smenjuje upravnika CZ Dragišu Blanušu, što se "drznuo" da bez njegovog znanja i odobrenja objavi knjigu "Čuvao sam Miloševića". Čovek koji je izgubio posao u Miloševićevom obezbeđenju, koga je progonila Mira Marković, doživljava da nova demokratska vlast na njemu "testira" princip smenjivosti i odgovornosti. Možda je g. Blanuša u svemu tome nešto i pogrešio, ali bilo je mogućnosti da g. Batić reaguje na vreme, a ne posle nedelju dana. Očekujem prestanak objavljivanja feljtona, zabranu knjige, što će biti uvod u nov pojam - ždanovizam, ne samo u književnosti, kulturi, nego i u pravosuđu, a njegov protagonista biće ministar (obećane) pravde.

Mirjana Krsmanović, Beograd


Protest

Zašto nas vreba general Perišić

Povodom krivične prijave protiv bivšeg načelnika GŠ VJ

Povodom izjava Momčila Perišića u sredstvima informisanja datih posle objavljivanja pravnog zastupnika - obrađivača krivičnih prijava koje će biti podnete Vrhovnom vojnom tužiocu, protiv general-pukovnika u penziji Momčila Perišića i Aleksandra Dimitrijevića, na konferenciji za štampu Nevladine organizacije porodica nastradalih i unesrećenih 17.07.2001. godine, najljubaznije vas molimo da objavite sledeće:

Nevladina organizacija i lica koja su je osnovala i koja obavljaju najodogovornije funkcije u organima iste, nemaju nameru da preko sredstva a informisanja polemišu sa M. Perišićem o tome da li je on kriv ili ne za dela koja mu se u krivičnoj prijavi stavljaju na teret, tim pre što je dotični u izjavi koju je dao Agenciji Srna, a koju prenosi "Blic" u broju 15496 od 18.07.2001. godine, priznao da je učinio ono što mu se u pripremljenoj prijavi stavlja na teret. Svoje priznato činjenje pravda da je to uradio po nalogu Slobodana Miloševića, pri tom zaboravljajući, namerno, ili nenamerno, da su i takva dela kažnjiva po odredbi člana 239. Krivičnog zakona SRJ. Nadamo se da će ovu njegovu izjavu imati u vidu pravosudni organi koji utvrđuju krivičnu odgovornost najodgovornijih nosioca bivše vlasti.

Međutim, uvrede koje je posredstvom medija M. Perišić uputio nevladinoj organizaciji porodica nastradalih i unesrećenih i licima koja obavljaju najodgovornije funkcije u organima ove organizacije, svojstvene samo licima sa niskim moralnim osobinama, koje ne dolikuju ni licima sa najnižim stepenom obrazovanja i polupismenima, obavezuju nas da se obratimo široj javnosti posredstvom medija.

NJegove uvrede kreću se od toga da smo "polupismene budale" zatim, "d smo polupismeni ljudi, koji su izvršioci nečijih naloga", da smo "izazivači političke smutnje i manipulanti građanima i narodom" do toga da smo "neodgovorni pojedinci koji se služe lažima da bi promovisali sebe is svoje političke mentore - poražene političke snage".

M. Perišić očito nije svestan kolik oje teških uvreda uputio roditeljima nastradalih i unesrećenih. Ukoliko nije znao ko su ljudi koji su osnovali ovu nevladinu organizaciju i koji obavljaju najodgovornije funkcije u njenim organima, imao je prilike da se o tome detaljno informiše u direktnim razgovorima koje smo tražili zahtevom od 12.06.2001. godine. Izrečene uvrede su nas, porodice, nastradalih, duboko povredile i otvorile još nezalečene rne nastale gubitkom nama dragih osoba, tim više što ih izrekao jedan bivši generala VJ i sadašnji potpredsednik Vlade Republike koja je imala najviše žrtvovanih. najtežu uvredu predstavlja pokušaj da nam se, po već oprobanom receptu, prišije etiketa sluga i izvršioca naloga poraženih političkih snaga, koje mi, porodice smatramo najvećim, ali ne i jedinim krivcima za stradanje i unesrećivanje nama dragih. Kakav cinizam od jednog generala i potpredsednika Vlade.

Za izrečene uvrede nevladinoj organizaciji porodica nastradalih i unesrećenih i nosioca najodgovornijih funkcija u organima iste, koji su istovremeno i roditelji nastradalih vojnika i civila, nakon obavljenih konsultacija sa pravnim ekspertima, koji su u toku protiv M. Perišića i S. Vuksanovića, koji su uvrede izrekli, podnete su prijave nadležnim pravosudnim organima pod brojem K 201/2001.

Branislav Pejčinović, predsednik za nevladinu organizaciju,
Beograd

 

     


FastCounter by LinkExchange