[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 19. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

18. Jul 2001 17:05 (GMT+01:00)

Inženjer Milutin Rudaković istražuje vodne resurse po Srbiji

Crne zmije pijuckaju vodu

Hoće li se ostvariti proročanstvo Tarabića

U ovim sparnim, letnjim danima često se govori o vodi, za ovo leto je, kako kažu, ima dovoljno, ali su razna predviđanja kakva će situacija biti u budućnosti. Postoje tvrdnje da će se ratovi voditi isključivo zbog vode, dok su proroci Tarabići u svojim proročanstvima najavljivali: "crne zmije popiće vode". Da bi se uverio u kakvom je realnom stanju vodni sistem naše zemlje, inženjer Milutin Rudaković, sa ostalim članovima ekipe, krenuo je na jednu nesvakidašnju ekspediciju.

Put ih je najpre doveo do reke Uvac koja je izgradnjom brane Sjenica, osamdesetih godina, zapravo prestala da postoji. Formirano je, međutim, jedno prelepo jezero dužine 18 km. Divlji kanjoni, pećine kroz koje protiču reke i vodopadi, stare naseobine, samo su deo ovog kraja. Pored staništa beloglavog supa, kojih u ovom kraju ima oko stotinu, imali su, kako kažu, susret i sa poskocima kojih u ovom kraju ima mnogo. Cilj ekspedicije je, ipak, bila voda.

- Kako je deo tih pećinskih sistema poplavljeno jezerima, imali smo prilike da istražimo neke od njih. Kanuima smo ušli u lavirint potopljenih pećinskih sistema koje deluju mistično i sa pećinskim nakitom, vrlo privlačno. Već sa druge strane planine Javor, čekalo nas je veliko iznenađenje. Iako je dolina Moravice, kuda smo se kretali, puna izvora gotovo na svakom koraku, shvatili smo da su oni skoro potpuno nestali. Mnogi meštani su, vrlo mudro, smislili da cevima sprovedu vodu do svojih kuća što nas je podsetilo na predviđanja Tarabića - kaže Milutin Rudaković.

Za izvoz
Prema nekim statistikama, naša zemlja je u poslednje tri godine najviše izvozila vodu. Iako brojna podzemna vrela sa izuzetno čistom vodom još nisu dovoljno istražena, prema rečima Milutina Rudakovića, predstavljaju najveća bogatstva naše zemlje, koja će u budućnosti imati sve veći značaj.

Tragom voda, protekle nedelje posetili su pećinske sisteme i njihove vodne resurse u kraju gornje Resave, gde je, očigledno, priroda bila vrlo darovita kada je voda u pitanju. Stvoreni su prekrasni slapovi i jezera. U tamošnje kanjone, međutim, kako smo saznali, retko ko od planinara sme da uđe. Razlog je vrlo opravdan, na tom mestu, naime, ima reptila koji spadaju u najopasnije u Evropi.

- Predstoji nam takođe, rahting Ibrom, Tarom i Drinom, a sve u cilju da se šira javnost upozna sa pravim stanjem vodnog resursa u našoj zemlji. Na osnovu svega što smo videli, mogu vam reći da će u vrlo skorom periodu, veliki broj opština u dolini Morave na jugu, prema Pirotu, sve više oskudevati sa vodom. Upravo iz toga razloga, pokrenuta su istraživanja vrela, praćenje podzemnih i nadzemnih voda i ispitivanje vodnih resursa, koji su do sada, na žalost, nedovoljno istraženi. Kao što je poznato, ispitano je Žagubičko vrelo, Krupac kod Niša, koja su oko 80 metara dubine. Sada se međutim, istražuju pećinska vrela koja su do sada bila skrivena. Priroda je očigledno, bila vrlo darežljiva kada su vode naše zemlje u pitanju.

- Upravo zbog toga je gotovo neverovatno da naša zemlja, koja leži na vodi, oskudeva u njoj. U najskorijem periodu mora se pronaći način da se iz utrobe zemlje koriste nadzemna vrela sa izuzetno čistom i pitkom vodom. Do sada su podzemna vrela uopšte, bila vrlo slabo ili potpuno neistražena, ali ćemo biti prinuđeni čestim nestašicama vode, da problem malo ozbiljnije shvatimo - upozorava Rudaković.

Prema njegovom mišljenju, problemi sa vodom su već uveliko uočljivi što potvrđuje i podatak da većina Beograđana pije isključivo flaširanu vodu, jer ova koju pijemo je jako lošeg kvaliteta. Kopaonička voda koja je inače drugog kvaliteta, takođe se ne preporučuje za piće. Veliki broj gradova u Srbiji, poput Jagodine, takođe imaju ozbiljne probleme u vodosnabdevanju.

Žaklina Milenković


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

17:05h Vodni resursi po Srbiji: Crne zmije pijuckaju vodu
18:05h Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević u Starom dvoru
18:22h Reporter "Glasa" sa Požarevljanima zaljubljenim u sportsko pilotiranje
18:50h Dnevnik vođe novosadske rok grupe "Zbogom Brus Li" sa splavarenja Limom
19:00h Šeron Stoun uživa u porodičnoj sreći: Seksi majka
   
 


     


FastCounter by LinkExchange