[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 15. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

14. Jul 2001 15:06 (GMT+01:00)

Žarko Korać, potpredsednik Vlade Srbije, upire prst u jednu zaboravljenu i retrogradnu ideju

Ljotićevci marširaju Srbijom

Pojavljuju se nekakvi pronacistički pokreti koji tvrde da Srbiju štite od pedera, demokrata i Jevreja. To je struja u srpskoj politici koju je predstavljao Dimitrije Ljotić. Imamo izvesno povampirenje tih ideja - kaže Korać

Savezna vlada je od samog početka brak iz nužde. Ona je nastala iz potrebe da se sačuva zajednička država, ali sa strankom koja je na septembarskim izborima bila naš politički protivnik. Kada imate takvu vladu, onda je sasvim očekivano da se pojavljuju problemi. Međutim, ovog puta Žižić je podneo ostavku u sred Donatorske konferencije uz obrazloženje da je Vlada Srbije prekršila Ustav.

To je ozbiljna optužba, a ono što je neverovatno u izjavi koju je pročitao tom prilikom jeste da su za saradnju sa Hagom, a upravo po predlogu SNP-a, zadužene republike. Uključujući i ekstradiciju. Dakle, Srbija je radila upravo ono što su oni predlagali - kaže Žarko Korać, potpredsednik Republičke vlade, o krizi saveznog kabineta.

Da li je izručenje Miloševića okidač koji će dokrajčiti federaciju, a sa druge strane postoje tumačenja da se u SNP-u pojavljuje i latentni separatizam i da je Milošević samo paravan za lagano napuštanje ideje o zajedničkoj državi?
- Može se dogoditi da rukovodstvo SNP-a zada odlučujući udarac zajedničkoj državi. Onako kako je Milošević tvrdio da spasava Jugoslaviju vodeći računa o svojoj vlasti, tako i SNP vodi politiku koja je okrenuta Crnoj Gori i onom korpusu birača koji je bio vezan za Miloševića. To je jedna kratkovida, amaterska politika koja se trudi da dobije glas i poslednjeg brđanina ne vodeći računa o širem kontekstu sopstvenih poteza i odluka. Slobodan Jovanović je za to imao izraz strančarenje.

Nemam veze sa gej paradom

Vaše ime i ime vaše stranke pominjano je proteklih dana u kontekstu organizovanja gej parade. Šta je od toga tačno i zašto se vi dovodite u vezu sa tom manifestacijom?
- Ne samo da moja stranka nema nikakve veze sa tim, nego ja nisam ni znao da se tog dana održava gej parada. Sreo sam jednu popularnu javnu ličnost na ulici i krenuo sa njim u šetnju, a ubrzo nam je prišao jedan čovek i rekao da na tom skupu uzvikuju moje ime i da će me tamo linčovati. Postoje dva nivoa te priče. Sve manjine ili grupe imaju pravo da budu zaštićene i to je jedno od osnovnih demokratskih načela. Istovremeno, te grupe treba da procene da li je pametno da u trenutku kada je atmosfera naelektrisana zbog Miloševićevog izručenja, organizuju takav skup. Nasilje koje je tamo viđeno ima sva obeležja fašizma. Zašto je moja stranka stavljena u taj kontekst, možete odgovoriti samo ako znate ko su pravi organizatori batinanja. Pojavljuju se nekakvi pronacistički pokreti koji tvrde da Srbiju štite od pedera, demokrata i Jevreja. To je struja u srpskoj politici koju je predstavljao Dimitrije Ljotić. Imamo izvesno povampirenje tih ideja. U tom kontekstu ja sam napadan kao neko ko brani leve i ideje internacionalizma. Ja sam jedna od ličnosti koju su oni markirali jer branim te vrednosti. Pokušavajući da me diskredituju javno, a budući da nemam firme, nemam ni stan, oni se trude da me vežu za nešto što smatraju da je najstrašnije, a to je homoseksualizam. Radi se o koordiniranom radu nekih opozicionih stranaka i grupica ljotićevaca koje su male, ali dobro organizovane. Tokom ovih deset godina meni su mazali vrata krvlju, zabadali noževe u vrata, udarali, pucali na mene, ali se nikada nije desilo da neko tako u Srbiji singularizuje ljude.
Da li se plašite pretnji?
- Smatram da čovek mora sa tim da živi. Nemam nikakvu zaštitu, niti bilo kakvo obezbeđenje. Mislim da su sva ubistva bila vezana za opskurne finansijske razloge i teško da je iko, izuzev možda Stambolić i Ćuruvije, ubijen iz ideoloških razloga.

Da li se slažete sa konstatacijom da hapšenje Miloševića uoči američkog ultimatuma i izručenje dan pred Donatorsku konferenciju imaju previše koincidencija da bi bile slučajnost?
- Taj tempo diktirali su drugi. Uslov za učešće najvećih zemalja na Donatorskoj konferenciji bio je da se u parlamentu usvoji zakon o saradnji sa Haškim tribunalom. I ništa drugo. Nismo uspeli, jer SNP nije hteo da glasa za taj predlog. Kada smo doneli Uredbu u saradnji, ona je srušena na jednom fantomskom Ustavnom sudu kojim je predsedavao Aranđel Markićević. Da podsetim, isti taj čovek potpisao je saradnju sa Hagom po kojoj je izručen Dražen Erdemović. Tada niko nije rekao da se izručuju Srbi. Izgleda da je Milošević jedini Srbin.

Ako sam dobro razumeo, vi tvrdite da su izručenje Miloševića ubrzali SNP i Ustavni sud?
- Apsolutno, stojim iza tih reči. SNP i SPS su najdirektnije doveli do izručenja.

Minulih dana u medijima se moglo pročitati i čuti da se Đinđić i Đukanović sastaju tajno i da su već utanačili eutanaziju zajedničke države?
- Prema svemu što ja znam, to je apsolutno netačno.

Postoje tumačenja da je premijer Đinđić jednostavno morao brzo da rešava situaciju oko Miloševićevog izručenja jer sa praznom kasom njegova pozicija postaje krajnje nelagodna za razliku od predsednika Koštunice koji bez posledica može da se drži pravnog i zakonskog legaliteta?
- Naravno, mi smo odgovorni za ono što građani osećaju na svojoj koži. Na ulazu u zgradu Vlade policajac me pita zašto je ovako visoka cena struje. Znate, mora se na sebe preuzimati nekakva odgovornost, jer je to dugoročno u interesu građana Srbije. Ostajem pri izjavi na kojoj su bili svi lideri DOS-a da saradnja sa Hagom podrazumeva i Miloševićevo izručenje. Svi su bili saglasni tada , pa i Vojislav Koštunica.

Sada se ponovo kao termin za nove pritiske pominje zasedanje Pariskog kluba. Gde je kraj te liste i da li će se ona završiti na najkrupnijim glavama, dakle, sa Šainovićem, Milutinovićem, Ojdanićem i Stojiljkovićem?
- Bio sam u Hagu, ali nikada nisam bio u sudu. Nikada u životu nisam video Karlu del Ponte. Za taj sud glasale su sve stalne članice Saveta bezbednosti, dakle i Rusija i Kina. Smatram da će razlog za postojanje Haškog suda prestati kada sudovi u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni budu u stanju da nepristrasno sude optuženima za ratne zločine. Ne verujem da će Haški sud trajati doveka. Što se tiče vašeg pitanja, sigurno je da će Tribunal insistirati na izručenju ljudi koje smatra arhitektama događaja na ovim prostorima. Jačanjem poverenja u demokratsku Srbiju, Hag će taj posao prepustiti našim sudovima.

Da li verujete u nepristrasnost tog suda?
- Ne postoji nijedan potpuno nepristrasan sud na svetu.

Slažete li se da se ne poštuju osnovni pravni postulati? Da li ste ikada čuli da se kao svedočenja koriste audio snimci i to ponekada izobličeni?
- Smatram da taj sud kada države na ovim prostorima nemaju demokratsko sudstvo mora da obavi jedan težak posao. U tom smislu ga podržavam. Naravno, prihvatam i argument da takav sud nije formiran za razne druge zločine u svetu, ali svet je takav kakav je. Činjenica je, međutim, da je taj sud pod uvidom javnosti, svako može da prati šta se događa i svako može da angažuje najpoznatije advokate. U tom smislu je obezbeđena javnost u radu i mogućnost da se ceni validnost tih postupaka.

Hipotetički, možete li zamisliti situaciju u kojoj bi Milošević usled nedostatka dokaza bio oslobođen?
- Miloševića smatram u političkom smislu apsolutno krivim. Ali, zapanjiću vas odgovorom da mogu da zamislim i takvu situaciju. Naravno, načelno govoreći. Mislim da će sud imati dosta poteškoća da pronađe dokaze za proširenje optužnice na Bosnu i Hrvatsku. Vrlo je opasna pretpostavka da nema nezavisnog sudstva. Podsetiću vas da je Tribunal već oslobađao neke ljude. Kod Slobodana Miloševića radi se o apsolutnoj vlasti. Tamo gde postoji apsolutna vlast postoji i apsolutna odgovornost. Pametni vladari svoju odgovornost dele sa parlamentima, vladama, pa čak i građanima na referendumima. Koliko god ova odluka bila teška, mi smo završili jedan tragičan period naše istorije. Posle svih ovih godina mi smo postali drugačiji ljudi. Uključujući i mene. Ono što smo sada uradili, uradili smo za budućnost Srbije. Ja tada više neću biti živ, ali voleo bih da znam sud budućih generacija. Tu odluku sam doneo misleći na njih.

Šta ste osećali dok ste potpisivali odluku o izručenju Miloševića?
- Mislio sam na ovo što vam govorim o budućim generacijama. Lično, nisam osećao nikakvo zadovoljstvo.

Kada se mogu očekivati prvi efekti i poboljšanje materijalnog položaja građana?
- Od jeseni bi trebalo da se vide prvi efekti rada Vlade, prve investicije i privatizaciju valja očekivati tokom zime, a na proleće, dakle posle godinu dana rada Vlade, verujem da će se jasno videti rezultati i da bi narod morao da ima jasnu sliku o tome kako živi...

Zoran Preradović


vesti po rubrikama

^intervju

15:06h

Žarko Korać, potpredsednik Vlade Srbije: Ljotićevci marširaju Srbijom

15:31h Milovan Vržina, pesnik, satiričar, o tome zašto se više ni žene u Srbiji ne smeju

15:55h

Mirjana Bobić Mojsilović, novinar i tiražni pisac, o "zabranjenim temama" u Srbiji: Visoka, vitka, vesela i ima problema

   


     


FastCounter by LinkExchange