[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 15. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

14. Jul 2001 18:02 (GMT+01:00)

Sudski epilog jedne tragične veze u Inđiji

Kad se zbog ljubavi ubija

"Rado bih otišao na njeno mesto, nego da ovde stojim pred vama", rekao je optuženi na suđenju

Okružnom sudu u Sremskoj Mitrovici pre nekoliko dana završeno je suđenje tridesetogodišnjem Zoranu Kovačeviću iz Inđije koji je na osam godina zatvora osuđen zbog ubistva devojke Jadranke Mrđen. Na sudu se vodila velika rasprava o ovom slučaju, a stavovi tužioca i Kovačevićevih branilaca bili su nepomirljivi. Tužilac je tvrdio da je Kovačević devojku ubio iz bezobzirne osvete, a branioci - da se radilo o ubistvu iz strasti.

Zoran i Jadranka bili su u ljubavnoj vezi od 1994. godine, a prvi ozbiljniji problem, bar prema onome što piše u sudskim spisima, pojavio se 15. decembra 1995. godine na Zoranov dvadeset peti rođendan, kada su hteli da ozvaniče vezu.

- Kada mi je Jadranka rekla da je u drugom stanju, doneli smo odluku da ona pređe da živi kod mene. Zato smo otišli kod njenih roditelja da im to saopštimo. Jadranka im je na kraju rekla da je trudna, na šta je njena majka upitala da li je to bilo s namerom da bi se udala za mene. Odgovorila je da je bilo slučajno - pričao je Zoran tokom suđenja.

Uveče, 15. decembra, prema Zoranovoj verziji, došlo je do svađe između njega i Jadrankinih roditelja, koji su ga vređali i izbacili iz kuće.

- Bio sam očajan zbog toga i iste noći sam telefonirao Jadranki. Davala mi je neodređene odgovore i shvatio sam da ne može slobodno da govori jer neko stoji kraj nje. Posle toga sreli smo se nekoliko puta kada je ona odlazila na posao. Pitao sam je gde će provesti novogodišnje praznike, a ona mi je odgovorila da će otići u Batajnicu kod rođaka, gde će razmisliti da li će da se uda - tvrdio je Zoran.

Zločin iz strasti

Advokat Nenad Vukasović, koji sa Veljkom Guberinom brani Zorana Kovačevića, kaže da je ubistvo Jadranke Mrđen klasičan primer ubistva iz strasti.
- Nismo prihvatili stav tužioca da se ovde radilo o ubistvu iz osvete zato što je Zoran pokušao samoubistvo. Povređen čovek, koji se sveti, uvek želi da vidi rezultat čina koji je izvršio da bi dobio zadovoljenje. On nije želeo da živi bez nje i dan-danas tvrdi da je njegova najveća želja bila da ne preživi kad je pucao u sebe.

Jadrankina majka Nada Mrđen ispričala je pred sudom drugačiju verziju onoga što se dogodilo u decembru:

- Nismo imali primedbi kada su saopštili da će da se uzmu. Bili smo, međutim, pogođeni što je Zoran, kada je Jadranka rekla da je trudna, burno reagovao i napao je rekavši da se nisu dogovorili da nam to kaže. Kada je došao 15. decembra, nije nam pretio, već je njoj rekao ljutito da joj neće biti kao kod oca, da će morati da ga sluša i da će joj kičmu saviti. Ona je zbog toga bila jako povređena i razočarana i kazala je kada je otišao, da joj prosto dođe da ga ispljuje. Tada mi je rekla da je stavila tačku na njihovu vezu.

Jadrankin otac Marinko Mrđen smatrao je da Zoran nije prilika za njegovu kćerku:

- Bio je neradnik. Radio je po kafićima, a ni po školskoj spremi nije odgovarao Jadranki. Ona je završila srednju medicinsku i nižu muzičku školu.

Prema njegovoj verziji, jednom prilikom pratio je kćerku ne bi li se uverio da li će se sastati sa Zoranom.

- Plašio sam se da joj nešto ne uradi, ali je nisam stalno pratio - rekao je Marinko Mrđen svojevremeno na suđenju.

Posle Nove godine čuli su se telefonom i dogovorili da se vide 4. januara 1996. godine oko 6.30. Susret je, prema Zoranovoj priči, bio uobičajen. Čestitali su jedno drugom praznik, a Zoran je Jadranki rekao da mu je jedina želja da se ona uda za njega. Krenuli su prema centru Inđije.

- Tada mi je rekla da je abortirala, ali mi to nije smetalo. Rekla je i da će njeni roditelji praviti probleme ako se uda, ali da me voli i da ne može da živi bez mene. Plakala je, a ja sam bio uzbuđen i ne znam kako je do toga došlo. Kada je rekla da bi više volela da umre nego da ostane bez mene, pucao sam, ali se više ničega ne sećam. Žao mi je što se to dogodilo. Radije bih otišao na njeno mesto, nego da ovde stojim pred vama - ispričao je Zoran jecajući.

Tužilac je, međutim, nemio događaj ovako opisao u optužnici: Zoran Kovačević je u noći uoči ubistva ukrao pištolj svog poslodavca da bi ubio Jadranku jer je prekinula vezu sa njim. Kobnog jutra presreo ju je dok je išla na posao i obratio se rečima:"Kada nećeš da živiš sa mnom, nećeš ni sa drugim" i ispalio joj dva hica u grudi. Onda je pokušao samoubistvo ispalivši hitac sebi u grudi".

Sudski veštak dr Miroslav Šovljanski rekao je da se u ovom slučaju "faktički sudi 'mrtvom' čoveku".

- Kovačević je izgubio tri litra krvi, što govori o veoma ozbiljnoj nameri da uništi sopstveni život. U medicini se smatra da je gubitak dva do tri litra krvi opasan i prava je sreća što mu je život spasen.

Neuropsihijatar dr Božimir Savić utvrdio je da je Zoran Kovačević bio bitno smanjene uračunljivosti.

- Ako je onako kako je okrivljeni ispričao, radilo se o velikoj ljubavi i uverenosti da je ona uzvraćena. Nema govora o njegovoj sebičnosti, jer on je pokušao da izvrši samoubistvo.

Sudsko veće nije osudilo Zorana Kovačevića za ubistvo iz osvete, već za takozvano "obično" ubistvo.

Siniša Stanimirović


vesti po rubrikama

^hronika

18:02h Kad se zbog ljubavi ubija
18:16h Na autoputu Beograd-Skoplje poginuo vozač kamiona
18:24h Kažnjeni učesnici protesta SPS-a i SRS-a

18:37h

Saopštenje Vlade Republike Srbije: U novoj hladnjači najmanje 50 leševa

18:48h Povređen radnik "Gradske čistoće" u Beogradu
18:59h Priča iz Palate pravde: Četnik pao sa terase
19:44h

Srđan Knežević uhapšen pa pušten

   


     


FastCounter by LinkExchange