[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 15. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

14. Jul 2001 16:18 (GMT+01:00)

Božidar Đelić: Ispunili smo sve iz stend baj aranžmana MMF-a

Za tri do pet godina
izlazimo iz teškoća

Preduzeće može da bankrotira, ali država ne može jer ima teritoriju, narod, neki smisao. Među deset smo najzaduženijih zemalja u svetu

BEOGRAD (Beta) - Ministar finansija u Vladi Srbije Božidar Đelić izjavio je da je SR Jugoslavija okvire dogovorene ugovorom o stend baj aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom ispunila ili kako je bilo predviđeno ili čak prebacila neke stvari.

- Misija MMF-a koja je u rutinsku kontrolu sprovođenja stend baj aranžmana upravo stigla u Jugoslaviju zaključila je da smo strukturne stvari uradili brže nego što su očekivali. Recimo, nismo očekivali da će naš zakon o privatizaciji biti donet tako brzo, rekao je Đelić u intervjuu agenciji Beta.

Misija MMF-a će u SRJ boraviti do 26. jula i njen izveštaj će biti baza za puštanje druge tranše kredita MMF-a u septembru. Đelić je dodao da su i performanse u srpskom budžetu bolje nego što se očekivalo.

- Evo u sredu uveče smo imali 1,5 milijardi dinara suficita. To neće trajati, ali je očigledno da mi imamo vrlo odgovorno izvršavanje srpskog budžeta, rekao je Đelić.

Prema njegovim rečima, Srbija je podigla cenu struje i utvrdila prvu verziju zakona o radnim odnosima kako je bilo i dogovoreno. Sa MMF-om se sada otvara diskusiju o nekim drugim strukturnim promenama koje su bile manje aktuelne tokom pregovora u decembru i martu: restrukturiranje banaka, sprovođenje privatizacije.

- Pogledaćemo zatim već utvrđene parametre programa da bismo videli da li bi neke trebalo potvrditi ili neke možda malo promeniti. Sa njima smo se složili da je najvažnije da sačuvamo sve što može da se sačuva da bismo imali stabilnost, rekao je Đelić.

On je kazao da će možda biti reči o korekturi iznosa za koji bi srpski budžet mogao da se zaduži kod Narodne banke Jugoslavije, a da to i dalje ne bude inflatorno.
- Trebalo bi takođe da vidimo koliko bi sredstava za podršku reformama trebalo da dođe iz inostranstva i kada, rekao je Đelić.

Na pitanje kakvu ulogu imaju plate u Sporazumu o stend baj aranžmanu sa MMF-om i kako će se Srbija uklopiti u dogovorene okvire s obzirom na probleme koje ima sa sindikatima, Đelić je rekao da ne vidi da tu ima problema i da se ti elementi "čvrsto drže".
- Uveli smo uredbu o zamrzavanju plata u onim javnim preduzećima u kojima su one bile značajno iznad proseka Republike Srbije. Bilo je nekih manjih korekcija zbog tehničkih problema, ali mi tu uredbu održavamo i nećemo je ukinuti sve do postizanja dogovora o načinu poslovanja tih preduzeća koje će omogućiti da oni imaju razuman platni fond srazmeran tom poslovanju, rekao je Đelić.

On je dodao da bi za mnoga javna preduzeća parcijalna privatizacija kroz dve-tri godine bila u redu, ali ne pre nego što se ta preduzeća prestrukturiraju.
- Naša država je u poslednjoj deceniji doživela politički, finansijski i moralni bankrot, rekao je Đelić na molbu da objasni često ponavljane tvrdnje da je Srbija bankrotirala i uzroke tog bankrota.

On je dodao da su u nekom smislu i država i domaća preduzeća bankrot jer ne mogu da vraćaju svoje dugove.
- Razlika između preduzeća i države je velika jer bankrotirano preduzeće se može ugasiti, a država se neće ugasiti zato što postoji teritorija, narod i neki smisao. Ali kad skupite poslednjih tridesetak godina za koje vreme je Srbija živela i iznad svoje produktivnosti tako što je akumulirala dugove odnosno kupovala svoj standard na kredit, možemo na neki tehnički način sebe nazvati bankrot, rekao je Đelić.

On je dodao da je Jugoslavija po spoljnom dugu među deset najzaduženijih zemalja u svetu iza čega ne stoji samo 12 godina Miloševića nego i 20-30 godina "Tita i posle Tita".
- Mi tražimo da nam se zbog sankcija, bombardovanja, lošeg režima oprosti veoma veliki deo tog duga i kamata i glavnice, rekao je Đelić.

Komentarišući primedbe na studiju Svetske banke "SRJ - Raskid sa prošlošću - put ka stabilnosti i rastu" pripremljenu za nedavnu donatorsku konferenciju, koja računa da će jugoslovenski privredni rast tokom sledećih deset godina biti četiri procenta godišnje, Đelić je izrazio uverenje da taj rast može biti i veći.
- U sledećih pet godina mi možemo ići sa rastom većim od četiri odsto, mada je nezahvalno prognozirati koliko bi to moglo da bude. Ako su Slovačka, Albanija, Poljska mogle da idu sa višom stopom rasta, možemo i mi - delimično zato što ćemo poći sa veoma niskih grana, a delimično zato što nameravamo da sprovedemo veoma temeljne reforme, rekao je Đelić.

Što se tiče primedbi da se studijom Svetske banke prognozira da će javna potrošnja u Srbiji i 2010. godine biti 50 odsto bruto društvenog proizvoda, Đelić je rekao da nema šanse da Srbija bude Amerika sa učešćem javne potrošnje od samo 30 do 33 odsto jer je bruto društveni proizvod tamo veoma veliki, a populacija mlada. Đelić je rekao da ne veruje da je Srbija spremna na veliki rez javne potrošnje jer treba bar tri do četiri godine da se promene sistemi kao što su školstvo, zdravstvo, vojska, policija, način finansiranja penzija promene.

- Vi možete znatno da smanjite učešće javne potrošnje u društvenom proizvodu, ali onda penzije neće biti kolike su, zdravstvo, školstvo i kulturne institucije neće biti kao što su danas ili ćemo imati mnogo veći udeo privatnog sektora u tome. Ali, pogledajte kakva je bila reakcija na povećanje školarina, na participaciju u zdravstvu, rekao je Đelić.

On je dodao da će već koncept srpskog budžeta za sledeću godinu biti drugačiji od ovogodišnjeg kad su u pitanju velike stavke: policija, školstvo, zdravstvo, penzije..."Moramo ući u reformu tih institucija, ali bez velikih lomova, uz širi konsenzus i bez prevelikih očekivanja".
- Mi sad pripremamo projekciju javnih finansija za sledeće tri godine koja će ići u širu javnu raspravu, rekao je Đelić i dodao da će do velike uštede doći i organizovanjem funkcionalne savezne države.

- Ova zemlja za tri do pet godina može izaći iz ove teške situacije, ali mi moramo da definišemo našu kolektivnu ambiciju jer ma koliko bili iscrpeni poslednjih deset godina, osećam rezerve energije i dalje, rekao je Đelić.


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:18h

Đelić: Za tri do pet godina izlazimo iz teškoća

16:29h

Prethodna vlast ostavila haos i u oblasti telekomunikacija

16:52h PKB godinama čuvao socijalni mir, sada čeka pomoć
17:13h Kako i šta sa obveznicama NBJ
21:50h Devizne rezerve SRJ 885 miliona dolara
   


     


FastCounter by LinkExchange