[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 13. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

12. Jul 2001 17:48 (GMT+01:00)

Dokumentarni film o stradanjima u Srebrenici podelio srpski parlament

Sramota za Srbiju ili
skidanje ljage sa Srbije

DSS i DS mogu se razlikovati u nekim stavovima, ali su stranke prošlog režima prošlost i šteta za Srbiju

BEOGRAD - Rasprava u srpskom parlamentu u četvrtak se jedva doticala dnevnog reda, suzbijanja divlje gradnje. Žučnu raspravu, optužbe, pa i pokušaj političke promocije za skupštinskom govornicom i ispred skupštinske sale izazvao je dokumentarni film "Vrisak iz groba" koji je prethodne večeri emitovan na RTS povodom šeste godišnjice masakra nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici.

Zasedanje parlamenta je počelo zahtevom Aleksandra Vučića iz SRS da Skupština formira anketni odbor koji će se baviti "utvrđivanjem činjenica o sistematskoj kampanji koju nad srpskim narodom sprovodi javno glasilo Republike Srbije, RTS". On je emitovanje filma o žrtvama u Srebrenici nazvao istorijskom sramotom i histeričnom propagandom protiv srpskog naroda. Anketni odbor bi trebalo, po njemu, da utvrdi ko je naredio emitovanje filma, "što je bruka i sramota za srpsku državu, jad i čemer za srpski narod", da se onda takvim ljudima izmeri krivica i da se " u najmanju ruku izmeri (njihova) politička odgovornost".

Zahtev da se formira anketni odbor odmah potom su istakli i poslanici DSS, tražeći, kako je objasnio Dejan Mihajlov, šef te poslaničke grupe, da se utvrdi odgovornost svih koji su učestvovali u ratnim dejstvima u RS i Jugoslavji, odredi individualna odgovornost za sve zločine koji su rađeni i na taj način da se skupština odredi i prema zločinima u Srebrenici. Treba utvrditi, smatra Mihajlov, koliko je žrtava bilo u Srebrenici i da se tačno zna ko je odgovoran, da ne bi bio odgovoran ceo narod.

Gde vam je bila milost

Đorđe Mamula iz DSS odgovarajući na kritike iz redova opozicije u vezi bespravne gradnja, odnosno lamentiranju nad jadnim ljudima koji to neće moći da podnesu, zapitao : "A kolike su kazne bile po Zakonu o informisanju. Gde su vam je tada bila milost. Sada ste se, posle deset godina, setili malog čoveka. Nemojte samo da ga rasplačete".

Stav iz DSS o formiranju anketnog odbora mogao je biti shvaćen kao "povlađivanje" radikalskom predlogu, što je odmah zatim "raspršio"Čedomir Jovanović, koji je u ime poslanika DOS izjavio da postoji distanca unutar DOS-a, ali da to ne treba da raduje one koji su poraženi na prethodnim izborima jer "se mi možemo razlikovati u razmišljanju o našoj budućnosti, ali smo više nego jedinstveni po pitanju naše prošlosti". On je rekao da nemaju razloga za trijumf oni koji su bili akteri svega onoga kroz šta smo prošli, pa i onoga što im smeta čak i kada se nalazi na filmskoj traci i dodao da Skupština nema razloga da se bavi uređivanjem TV ili bilo kog drugog medijskog prostora.

"Oni koji su 1995. građanima Srbije poklonili srpsku Srebrenicu, poklonili su i spisak od 7.500 nestalih građana". Jovanović je naveo da je to što je učinjeno u Srebrenici nije učinjeno u ime srpskog naroda, već u ime onih od kojih smo se rastali u septembru i decembru prošle godine.

Moguće iluzije u redovima opozicije raspršio je i Mihajlov, koji je odmah posle Jovanovića objavio da DSS ima drugačije motive od radikala kada je reč o zahtevu za formiranje anketnog odbora: "Naši politički saveznici su zna se koji, ali se isto tako zna koji nikada to neće biti" i objasnio da se DSS i DS mogu razlikovati u nekim stavovima, a da su stranke prošlog režima prošlost i šteta za Srbiju. On je indirektno optužio radikale da im je motiv politička farsa i da se "ovde na ljudskim žrtvama pravi politička karijera". Poručio im je"predlog nismo podržali radi vas, nego da bismo skinuli ljagu sa imena Srbije i građana Srbije".

Aleksandar Vučić je oštro reagovao na istup predstavnika DSS, tvrdeći da radikali nikada ne bi sarađivali sa "strankama koje su isporučivale građane Hagu, koje uništavaju srpski narod..."

Odmah posle izlaganja Vučića o "spornom TV filmu" iz skupštinske sale je uplakana izašla Lejla Ruždić, poslanik DC, koja je novinarima rekla da nije mogla da istrpi Vučićeve uvrede u vezi masakra u Srebrenici. Ona se nešto kasnije vratila u salu, uz komentar: "Ma, neću dozvoliti da me takvi izbacuju iz sale". Prema stenografiskim beleškama Vučić je doslovce rekao: "Gospođo Ruždić, ja znam da je vama mnogo drago to što se sinoć prikazalo na televiziji i nemojte da dobacujete".

M. Dapčević


vesti po rubrikama

^društvo

16:52h Letnji Univerzitet "Razum i osećajnost" u Novom Sadu

17:01h

Više škole čekaju zvaničan odgovor Ministarstva prosvete i sporta

17:18h

Kako će biti organizovana verska nastava u Srbiji

17:27h Studentska unija Srbije protestuje zbog uvođenja veronauke
17:48h Dokumentarni film o stradanjima u Srebrenici podelio srpski parlament
17:59h Centar za antiratnu akciju o otvaranju tajnih dosijea građana
18:11h Sindikat Srbije zakazao protest zbog Predloga zakona o radu
18:44h Vitalnih lekova i dalje nema
18:59h Slava Kripte oplenačke crkve
19:12h Bujanovac u četvrtak proslavio gradsku slavu
19:27h Akcija Otpora iz Kruševca "Sve je isto samo njega nema"
19:34h Postavljen prvi veštački greben u Boki Kotorskoj
   


     


FastCounter by LinkExchange