[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 12. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. Jul 2001 17:41 (GMT+01:00)

Crna Gora ne plaća ništa za saveznu državu

SRJ košta Srbiju

Deset milijardi dinara u saveznoj budžetskoj kasi otpada na funkcije koje se preklapaju s onima na republičkom nivou

BEOGRAD - Tema koja se, u okviru priče o novoj Saveznoj vladi i ministarskim mestima izbegava, jeste koliko nas realno koštaju neke funkcije savezne države čiji se organi, kao i odluke i zakoni koje oni donose, ne priznaju i većinom ne primenjuju u manjoj federalnoj jedinici. Istovremeno Crna Gora i ne puni savezni budžet, pošto je jednostrano preuzela praktično sve savezne funkcije, što opet znači da Srbija i njeni građani u ovoj godini treba da obezbede za saveznu kasu 45, 9 milijardi dinara, a za republičku još 129,4 milijarde budžetskih dinara.

Najveću stavku u saveznom budžetu, naravno, zauzima Vojska Jugoslavije, za koju u ovoj godini treba obezbediti 32,1 milijardu dinara, uključujući i plate i penzije onih koji su ranije, odnosno koji i sada osiguravaju bezbednost cele države. Ako se za Vojsku može reći da će za nju građani Srbije morati da izdvajaju sredstva bez obzira na buduće ustrojstvo sadašnje federacije, za neke stvari je jasno da u takvoj federaciji izdvajaju za duplirane funkcije, i na republičkom i na saveznom nivou. Za takvo preklapanje kroz saveznu kasu troši se između deset i 12 milijardi dinara, procenjuju u republičkom ministarstvu za finansije.

Recimo za rad Skupštine Srbije predviđeno je da se u ovoj godini potroši 180 miliona dinara, a za savezni parlament, čije odluke ne priznaje zvanična Crna Gora, predviđeno je 348 miliona dinara. Za organizaciju funkcionisanja Republičke Vlade iz budžeta treba da se potroši u ovoj godini 75,4 miliona dinara, a za generalni sekretarijat Savezne vlade 260 miliona dinara. Uz Ustavni sud Srbije stoji stavka od 14 miliona dinara, a uz Savezni ustavni sud, čije odluke, baš kao i kada je u pitanju Savezna vlada, druga republika ne priznaje niti primenjuje, cifra od 23 miliona dinara.

Slična poređenja mogla bi se praviti i u odnosu na paralelna ministarstva, samo što su cifre drugačije, pa recimo pored republičkog ministarstva vera kome je namenjeno 32 miliona dinara, isti savezni resor će " koštati" 55 miliona dinara.

Za zajedničke poslove republičkih organa ( gde, između ostalog, spadaju kola, oprema i drugi materijalni troškovi) treba u ovoj godini 689 miliona dinara, a isto službi na saveznom nivou 447 miliona dinara.

Ili Republičkom hidrometerološkom zavodu namenjeno je 604 miliona dinara, a saveznom čije su ingerencije ograničene 70 miliona dinara. I tako bi se moglo nabrajati sve do pitanja koja će uskoro morati da se postave zajedno s redefinisanjem odnosa u federaciji ili same federacije: da li je normalno ili nije da samo Srbija sama plaća saveznu državu ili da ta država ima paralelne i skupe organe koje Crna Gora ne priznaje, nego da se još, prilikom razgovora o novoj Saveznoj vladi, nastoji i povećati njihov obim, odnosno račun koji plaćaju svi građani Srbije.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:03h

Branko Milanović: Nema razvoja bez političke stabilnosti

17:19h

Za nove projekte u SRJ do 170 miliona dolara?

17:28h

Za devizne štediše prospekt za obveznice

17:41h

Crna Gora ne plaća ništa za saveznu državu

17:57h

"Telekom Srbija" demantuje: Veći računi zbog više telefoniranja

18:13h

Vojvođanska banka počela da odobrava nove potrošačke kredite

18:28h

U zamenu za gas, plasman domaće robe u Rusiju

18:34h

Povećan iznos donatorske pomoći SR Jugoslaviji

18:39h

Pokrajinsko ministarstvo za poljoprivredu upozorava: Za žito 7 dinara pa pare na ruke

      


FastCounter by LinkExchange