[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 11. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

10. Jul 2001 16:30 (GMT+01:00)

GLAS istražuje

Da li učestvujemo u stvaranju mita Slobodana Miloševića?

Nema šansi za mitskog junaka

Ako se zatvori put prema istini, otvoriće se put prema mitomaniji (Božović). Samo bih citirao Amfilohija Radovića... (Dačić). To će mu samo škoditi (Šoškić)

Patrijarh Pavle bi trebalo da što pre kanonizuje Slobodana Miloševića, piše nedavno svim beogradskim redakcijama izvesni B. Vongar, Australijanac, "naše gore list". Potpisnik se divi "velikanu milenijuma", "inspiratoru otpora globalizaciji i neokolonijalizmu", i pita kako da pridruži svoj potpis listi "Oslobodite Slobu".

Izgleda da je pojavljivanje bivšeg jugoslovenskog predsednika pred Haškim sudom ostavilo snažniji utisak na neke grupacije leve orijentacije u svetu nego li kod nas. Nedavno je, mada na podsticaj iz vile "Mir" u Užičkoj 11, osnovan međunarodni komitet za odbranu Miloševića. I pitanje legitimnosti Haškog tribunala, koje je najpoznatiji zatvorenik postavio na suđenju, odzvanja u zapadnoj štampi kao poprilično legitimno. Brojni su tekstovi i analize u evropskim i američkim novinama koji podsećaju na krivicu NATO-a za bombardovanje Jugoslavije, kao i na nekažnjene ratne zločince u SAD, na primer.

Da li to prisustvujemo - i u kojoj meri tome i sami doprinosimo - stvaranju mita o Slobodanu Miloševiću? Da li će neka naredna generacija smetnuti sve nevolje, bedu, smrti, nesreće, koje je, pre svih, Jugoslovenima donela 12-godišnja vladavina ovog čoveka? Da li će tome doprineti (ne)očekivane teškoće tranzicije? I ko danas ima računa da ga, kao onaj Australijanac, "kanonizuje"?

- Teorijski, Milošević nema nijedan uslov za mitskog junaka, a ako nešto bude upućivalo na to - posledica je delovanja njegovih pristalica kojima je to slamka političkog spasa - kaže za "Glas" dr Mirjana Detelić, viši naučni saradnik Balkanološkog instituta, koja je istraživala balkanske mitove. - Ona druga, većinska grupa, nije sklona da pravi mitske junake bar još neko vreme, i to je faktor podele. Miloševićevo ponašanje pred sudijom je proigrana karta, međutim na njega reaguju generacije koje su pod Titom išle u školu i učile o "nepriznavanju ovoga suda". Nema ničeg mučeničkog u lepom zatvorskom druženju Srbina zlikovca i Hrvata zlikovca, u komforu za koji bi se mnogi ovde menjali. Zaista, tu nema nikakve mitologije.

Mitomanija je slepa

Dr Ratko Božović, profesor Fakulteta političkih nauka, podseća da su "u našem bekstvu od istine česte racionalizacije o bezgrešnosti, koju mogu pratiti ksenofobija i nebuloze o svetskoj zaveri". Velika je količina iracionalnosti u našoj istoriji i golema je naslaga mitomanije, kaže Božović.
- Sve to može podstaći blokiranje spoznaje o učincima jedne pogubne politike, jer snage mitomanije su žestoke i slepe. Dakle, ako se zatvori put prema istini, otvoriće se put prema mitomaniji. Kad je sve moguće, a naročito nemoguće, može se očekivati i da nam se to čudo desi, u šta je ipak teško poverovati. Ako se bilo šta slično desi, odgovornost će biti na onima koji vrednuju sve što nam se dešava, a naročito na intelektualcima i političarima koji - svesno ili nesvesno - podgrevaju uslove za nastanak mitomanije- upozorava Božović.

Ko igra gambit?

U šahovskoj teoriji postoji čuvena Sevininska varijanta sicilijanske odbrane. Igrom slučaja Ševeningen, poznat po čuvenom turniru, sada lansira "Miloševićev gambit", ali srpske odbrane. Reč gambit potiče od italijanske reči "il gambeto", što znači podmetnuti nogu. Ko kome podmeće nogu u Miloševićevom gambitu? Ova partija je za Miloševića počela pre 13 godina, takođe na Vidovdan, u istom helikopteru kojim je prebačen po šahovskoj dijagonali Beograd-Tuzla, pravac Hag. Do dolaska u Hag, Milošević je igrao gambite, podmetao je nogu. Sada igra izvan teritorije, ne želi advokate. Sada vuče jedine poteze - postaje zvezda. Gospođa Del Ponte igra striktno po teoriji i izračunala je sve do mata. Ja ću uskoro u Hagu sa zatvorenicima igrati simultanku kao svetski rekorder u igri na slepo (56 partija - jedan poraz). Verujem da će se priključiti i Milošević. Sa njim ću igrati po teoriji.

Od milion i 300 000 naklonjenih Miloševiću, kaže Detelić, oko 20 odsto je glasalo iz ubeđenja, i priznaje da je teško obračunati se sa idejom u koju se veruje duže od pedeset godina.

Književnik Brana Crnčević, gostujući nedavno u emisiji BK televizije, ocenio je da SPS sada ima mnogo više razloga da Slobodana Miloševića spominje i smatra svojim predsednikom, jer tako stiče veći uticaj. Kako je Crnčević izjavio, dok je Milošević bio u CZ, nisu tako često govorili o njemu kao lideru partije, a sada kad je u Hagu, nemaju razloga da biraju drugog.

Ivica Dačić, potpredsednik SPS-a, na to delikatno pitanje odgovara ovako:
- Ne bih komentarisao priče da se stvara mit o Miloševiću, samo bih citirao Amfilohija Radovića koji je rekao: "Oni koji su Miloševića izručili Hagu od njega su napravili heroja, a sebe su izbrisali iz istorije". Naša partija sada je u porastu, što će se videti na sledećim izborima. Vladavinom DOS-a pogođeni su svi segmenti društva. Mi imamo svog predsednika, koji se bira i razrešava na Kongresu partije. Pošto sada vodimo konkretnu političku borbu za smenu obe vlade zbog izručenja Miloševića Hagu, bilo bi politički nezrelo da razmišljamo o bilo kakvom novom kongresu.

Držanje Slobodana Miloševića pred Haškim sudom koji on ne priznaje i pred kojim ne želi da se izjasni može kod određenih krugova, bilo u zemlji bilo u međunarodnoj zajednici, da stvori utisak da je on žrtva političkih obračuna na nivou Evropske zajednice i Amerike. Ali, to samo u početku, dok sudski proces ne počne da se odvija, a on će se svakako odvijati nezavisno od toga kako će se on dalje držati, da li će se kao što je uobičajeno braniti negiranjem navoda optužnice ili pak ignorisanjem optužbe ili davanjem iskaza samo političkih činjenica, smatra advokat Slobodan Šoškić. on takođe veruje da će Miloševiću ovakvo ponašanje veoma škoditi.

- Sud će o njemu izvesti zaključak o njegovoj eventualnoj krivici na osnovu raspoloživih dokaza, nezavisno od toga što ih on na ovaj način a priori negira. No, to je još jedan dokaz da on realno ne sagledava svoj položaj pred tim sudom i time još jedanput potvrđuje da, kada se sretne sa određenim teškoćama, u početku ima negirajući stav. Verujem da će kasnije promeniti odluku i početi da se brani na način kako je to jedino i moguće, konkretnim odbijanjem svih navoda optužnice. Ovakvo njegovo ponašanje stvoriće kod nekih liberalnih krugova utisak da je Milošević politička žrtva, pa će se zaboraviti koliko je štete naneo po naciju.

Najzad, Milošević trenutno ide linijom; "Zašto optužujete mene, a ne NATO, koji nas je bombardovao?". Ali te dve stvari treba posmatrati odvojeno; jedno je Miloševićeva uloga na Kosovu, a drugo NATO bombardovanje, i jedno drugo ne isključuje. Može Milošević biti kriv, ali to ne znači da je NATO nevin. Može on biti nevin, a NATO odgovoran, ali to ne može da se reši u ovom procesu jer se protiv šefova članica NATO ne vodi postupak; oni mogu da budu u nekom drugom postupku. Ali, ako su zločini učinjeni, to se mora dokazati.

U istorijskom prostoru i budućem vremenu Nebojša Pajkić, profesor Fakulteta dramskih umetnosti, nastoji da odredi mesto bivšeg predsednika Jugoslavije.

- Milošević ima veliki peh, a to je da je Endi Vorhol mrtav. On je najveća ideološka zvezda na planeti trenutno, pored toga što je označio kraj prošlog veka, označava i novi milenijum. Milošević je ličnost za koju zna svaka budalina koja sedi ispred tv programa. Ključna ličnost epohe.

Mediji ukidaju mit, određuju slavu na kratko jer je slava efemerna, i jer prošlost ne postoji, tumači Pajkić. Danas niko ne čita knjige, a da bi postao mit, mora ići kroz knjige. Knjige se uništavaju još iz vremena njegove vladavine, novine postaju bitnije i one određuju trenutnu slavu. Dakle, pošto ima samo sadašnjosti, on je zvezda.

Da li će Milošević biti mit-heroj budućim generacijama, zavisiće od njih samih, od nivoa njihove kulture, struke, rase, pola. Biće sigurno onih koji će ga smatrati najvećim zlotvorom, ali i onih koji će misliti da je on bio poslednji borac protiv novog svetskog poretka. On je uostalom već postao simbol tog poretka i kao takav u svetskoj borbi ima posebno mesto, određen je Pajkić.

A. SUBOTIĆ - D. STEVANOVIĆ - D. ĆURUVIJA


vesti po rubrikama

^tema

16:30h

"Glas" istražuje: Da li učestvujemo u stvaranju mita Slobodana Miloševića?

16:45h

Ko "kanonizuje" Slobodana Miloševića i ko na njemu profitira?

   


     


FastCounter by LinkExchange