[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 11. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

10. Jul 2001 17:06 (GMT+01:00)

Ministarstvo prosvete i sporta o uvođenju veronauke

Opasan presedan

Ishitren potez koji će roditelje naterati da preko kolena odluče čemu da im uče decu - veronauci ili toleranciji

BEOGRAD - Ceo kolegijum Ministarstva prosvete i sporta slaže se da je veronauka potrebna, ali smatra da to ne može da se organizuje za ovu školsku godinu - izjavio je pomoćnik ministra prosvete Žarko Mihajlović dodajući da verske zajednice imaju udžbenike, ali da je teško i organizovanje nastave.

Ostavka lebdi u vazduhu
- Nisam dala ostavku, ali sam imala nameru i daću je ukoliko do septembra ne budu bolje organizovana pitanja koja se tiču Ministarstva prosvete - izjavila je u utorak Srbijanka Turajlić povodom brojnih glasina da je i ona ponudila ostavku na položaj i objasnila šta ju je navela na ovu reakciju:
- Ne mogu da podnesem političko potkusurivanje sa prosvetom. Ona je napomenula i da ostavka koju je ponudio zamenik ministra Vigor Majić, nije prihvaćena, tako da će i on nastaviti da radi.

Neregularnosti
- Kvalifikacioni ispiti za upis u srednje škole bili su regularni svuda osim u Dizajnerskoj školi i Filološkoj gimnaziji - izjavio je Žarko Mihajlović, pomoćnik ministra prosvete za studentska i učenička pitanja.
Upis na fakultete i više škole je, prema rečima Srbijanke Turajlić, prošao uglavnom bez problema. Primedbi je bilo samo na Medicinskom fakultetu u vezi sa prijemnim ispitom iz biologije.

Donacija
Srbijanka Turajlić je najavila da su prethodne noći dobili potvrdu da će Nemačka dati direktnu pomoć Ministarstvu od pola miliona maraka, mada oni očekuju da se taj iznos udvostruči. Ova donacija uložiće se u računarsku opremu univerziteta u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu i na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

Srbijanka Turajlić, pomoćnik ministra zadužena za više i visoko obrazovanje, napomenula je da je ovo ishitren potez koji će roditelje naterati da se odluče da li će njihovo dete da uči o miru, toleranciji i ljudskim pravima ili veronauku, što nije lako.

- Ovo može biti opasan presedan u uvođenju novog predmeta - istakla je Turajlić dodajući da postoji niz teškoća među kojima je i ta da sve verske zajednice treba da obave recenziju udžbenika.

Inače, Ministarstvo prosvete i sporta sa Otporom, Studentskom unijom Srbije i Savezom studenata Beograda potpisalo je sporazum o saradnji po četiri tačke. Prva se odnosi na saradnju studenata u pogledu kontrole raspodele soba po studentskim domovima i abonentskih knjižica. Potom je dogovoreno da se napravi zajednička komisija Ministarstva i navedenih studentskih organizacija koja će izraditi nacrt zakona o studentskom organizovanju.

Potpisnici će naložiti formiranje zajedničke komisije za borbu protiv korupcije u obrazovanju, dok su se studentske oraganizacije obavezale da će pronaći donatore koji bi uložili novac u uređivanje studentskih domova.

- Ovo je čin koji će staviti barijeru na sve mahinacije na univerzitetima, jer će se u antikorupcijsku kampanju uključiti i Ministarstvo, a s druge strane studentima će se obezbediti bolji standard - rekla je Kristina Vujičić, predsednik Saveza studenata Beograda.

Rade Milić iz Otpora je prokomentarisao da je ovo jedno od prvih ministarstava koje je uvelo transperentnost u rad.

M. B.


vesti po rubrikama

^društvo

16:11h ICN Galenika o snabdevenosti apoteka, virazolu...
16:26h Vojvođanski reformisti o zakonu o radiodifuziji

16:37h

U sredu bi fakulteti trebalo da objave konačne upisne liste

16:42h

Skupština Srbije usvojila Zakon o državnim praznicima

17:06h Ministarstvo prosvete i sporta o uvođenju veronauke
17:18h Zdravstvo u utorak stavilo Vladu "u blokadu"
17:37h Najezda slepih miševa u Zaječaru
18:16h Dečija TV mreža
   


     


FastCounter by LinkExchange