[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 7. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

06. Jul 2001 18:35 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Ratko Mladić

(Srpski vojnik)

Početak - rođen je 12. marta 1943. u selu Božinovci kod Kalinovika u jugoistočnoj Bosni. Otac Neđo bio je partizan, ubile su ga ustaše (reč koju nećete čuti iz generalovih usta) 1945, u jurišu na rodnu kuću Ante Pavelića, u selu Sunj. Sin ni danas ne zna gde mu je grob. „Moj sin je prvi posle mnogo generacija koji zna svog oca. Na srpski narod izvršeno je toliko napada, da se deca ne sećaju svojih očeva", kaže. Majka Stana tokom prošlog rata, u ,80.organizovala je Srpkinje da pletu čarape sinovima i muževima. Brat mu je bio na frontu...

Detinjstvo - „Deca svašta maštaju. Prvo sam želeo da budem učitelj. U 11. promenio sam mišljenje zbog grubog postupka učitelja, i hteo sam da budem hirurg, a, evo, postao sam vojnik."

Nacionalnost - „U popisu 1960. naveo sam da sam Jugosloven. I ne ponosim se tom odlukom. Moje jedino opravdanje jeste da sam bio mlad", ne krije ovaj „probuđeni" Srbin.

„Našu vojsku i muku naroda nije adekvatno pratila država srpska - nijedna, ni politika srpska, diplomatija još manje. Nije iz prostog razloga što nismo imali jedinstven srpski nacionalni program, cilj, niti strategiju... Što nije tako bilo, tragedija je i pravoslavlja, jer mi nemamo pravoslavni program i jedinstvo među pravoslavnim zemljama. Ma šta radili, ma šta postigli u životu, nikad se majci koja nas je rodila, ni majci - Otadžbini, ne možemo odužiti. Pozivam vas da se okrenemo majkama, a naročito da pazimo majku Otadžbinu."
Verska opredeljenost - od nekadašnjeg „Nikoletine Bursaća", kome je drug komesar rekao da nema Boga i kvit, pre raspada Titove SFRJ, premetnuo se u najpobožnijeg oficira.

Obrazovanje - završio je Vojno-industrijsku školu u Zemunu „Teleoptiku", Vojnu akademiju KOV, Komandno-štabnu akademiju (s ocenom 9,57 prvi u klasi).

Karijera - „Zato što sam bio Srbin, obično sam dobijao najprljaviji posao, a isto se događalo i mojim srpskim kolegama. To je bilo dobro na izvestan način. Očeličilo nas je, učinilo jačim i prilagodljivijim", opisuje 27 godina vojničkog života.

Oficirsku karijeru počeo je u Skoplju 1965, gde je bio komandir automatičarskog voda u puku. Bio je najmlađi u jedinici kojom je komandovao. Započeo je kao potporučnik, prošao sve komande dužnosti, zaključno s dužnošću komandanta brigade. Godine 1989. imenovan je za načelnika Odeljenja za nastavu tadašnje Treće vojne oblasti u Skoplju. To je bio do 1991. juna, kad je postao jedan od pomoćnika komandanta Prištinskog korpusa.
Ubrzo, naređeno mu je da ide u Knin, na položaj niži od onog u Prištini. „Razumem!", rekao je, i latio se posla.

„Ćutanje i pasivnost neće raznežiti koljače i ubice. Ko nije shvatio da je došlo vreme biti ili ne biti, otići će na bunjište istorije. Ovo je momenat da svi pošteni ljudi shvate opasnost koja preti da u ovom vrtlogu nastradaju još mnogi nevini. Zlu koje nam je odnekud poslato ili vaskrslo na našem tlu, trebalo bi se suprotstaviti svim raspoloživim sredstvima", najavio je. Komandovao je Kninskim korpusom kako je znao i morao, svet ga je proglasio ratnim zločincem, Srbi su ga odlikovali (1992) činom generala...

Maja 1992. iz JNA prebačen je u novoformirane srpske snage u BiH. „Moj karakter je ofanzivan, a to je prihvatljivo za vrhovnu komandu RS", naznačio je, a narod ga je poistovetio s Karadžićem. Da nisu isti, videlo se kad je ratnik Mladić 1991, na upozorenje da će SAD i EU bombardovati srpske položaje, uzvratio: „Onda ću ja bombardovati London", a političar Karadžić se ogradio: „On je budala, to je idiotska i neodgovorna izjava!"

Komandovao je: „Napred", nikad „Povlači se". Suprotstavio se Vens-Ovenovom planu 1993, i svetski moćnici su definitivno ukapirali da je „tvrd orah". Knin, Igman, Goražde i - Haškom tribunalu najinteresantnija Srebrenica, deo su ratišta gde je vojnik Mladić pokazao veštinu. Zbog Srebrenice je proglašen za ratnog zločinca.

Zna on to, pa čas ga vidiš - čas ne vidiš. Ima ga u Beogradu, kad kćerki Ani pali sveće za pokoj duše, ili kad navija za „crno-bele", odnosno „plave". Ima ga u Makedoniji, Grčkoj, bunkeru u RS - istovremeno, pa Srbin pobija zakone fizike.

Stranački angažman - bio je član SK-a, političari su se naprasno odricali njegovih usluga - od Miloševića, preko Karadžića do Plavšićke. Nije ih zarezivao, terao je po svome.

Zanimljivosti - vojevanje mu nije istupilo urođeni pesnički dar. I sam je postao stih nekog borca: „Ej, Republiko Srpska, ti se ponosi, kad svijet danas znade ko si. Ponosi se, Srpstvo svekoliko, kad iz tebe vitez je izniko. Što mu ravnog međ Srbima nije, simbol što je zadnje decenije. Zloglasnoga 20. vijeka, kad se brani Srpstva kolijevka. Kad se brani gora Romanija od ustaškog noža i balija. Kad cilj biješe svakoga Srbina da ih voda ne dijeli Drina. Simbol posta borbe za slobodu cijelome srpskome narodu. To je vitez od Kalinovika. Ej, Ratko Mladić, prva srpska dika..."

„Bilo bi ispravno reći za mene da imam rogove na glavi, da sam izvršio invaziju na Vijetnam, Kambodžu ili Foklandska Ostrva. Nisam išao u Zaliv, ni u Somaliju. Branio sam kuću. Zapravo, moja kuća je jedna od prvih koja je spaljena u maju 1992", tvrdi.
Oženjen Bosom, imaju Darka.

ZORICA VULIĆ-ZARIĆ


vesti po rubrikama

^tema

18:15h

Savetnik Nikiforov, Haški sud, o dokazima protiv bivšeg predsednika SRJ

18:20h SPS oštro kritikovao Milutinovića
18:25h Oko 200 advokata, pisaca iz celog sveta osnovalo Međunarodni komitet za odbranu Miloševića
18:30h Strana štampa o suđenju Slobodanu Miloševiću
18:35h Ko je ovaj čovek: Ratko Mladić
   


     


FastCounter by LinkExchange