[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 7. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

06. Jul 2001 18:15 (GMT+01:00)

GLAS istražuje

Savetnik Nikiforov, Haški sud, o dokazima protiv bivšeg predsednika SRJ

Miloševića tereti Kosmet

Proces kroz godinu dana, trajaće godinu dana, ali tek kad se izruči „četvorka"

MOSKVA (Beta) - Savetnik glavnog tužioca Haškog tribunala Anton Nikiforov izjavio je da novi dokazi koji stižu iz SRJ u Haški tribunal potvrđuju da je Slobodan Milošević lično odgovoran za zločine na Kosmetu.

U intervjuu nedeljniku „Obšaja gazeta" Nikiforov, koji je ranije bio saradnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova, rekao je da tužioci smatraju da je Milošević kriv za zločine jugoslovenske vojske i policije na Kosovu, od 1998. do 1999. godine, „jer je sam davao naredbe".

„Nova dodatna svedočenja koja sada stižu iz SRJ u Hag, potvrđuju da je Milošević lično naređivao policiji da uništava i sakriva tela ubijenih Albanaca, što su razjasnili i sami Srbi", rekao je Nikiforov. On je naveo da sudski proces može da počne tek kroz godinu dana, jer ne može početi dok Tribunalu ne budu isporučeni i optuženi predsednik Srbije Milan Milutinović, bivši načelnik generalštaba Dragoljub Ojdanić, bivši ministar unutrašnjih poslova Vlajko Stojiljković i jedan od bliskih Miloševićevih saradnika, Nikola Šainović.

Marković nije tražila vizu
BEOGRAD (Tanjug, AFP) - Mira Marković još nije zatražila holandsku vizu da bi posetila svog supruga, izjavio je danas Frans presu portparol ambasade Holandije u Beogradu.

Portparol Evropske komisije u Briselu Gunar Vigand izjavio je prekjuče da Marković može da ode u Hag da bi posetila svog supruga iako se njeno ime nalazi na crnoj listi EU na kojoj su najbliži rođaci bivšeg predsednika kojima je zabranjen boravak u zemljama članicama Unije.

„Pre nego što počne proces (Miloševiću), treba ih sve okupiti, a ne da se posle toga vode četiri procesa, na kojima bi se ponavljale po istim tačkama jedne te iste optužbe", rekao je Nikiforov. „Zato ćemo, prirodno, insistirati na predaji ostale četvorice optuženih", dodao je savetnik Karle del Ponte.

Na pitanje da li se proces može odvijati po „ubrzanoj proceduri", on je rekao da sud ima tri sudnice, i trenutno 42 optužena, i da postoji određen raspored zasedanja.

„Milošević neće imati poseban prioritet, ali neće biti ni poslednji. Proces može da počne tek za godinu dana", rekao je Nikiforov, ocenjujući i da će sam sudski proces „biti težak, i trajaće, verovatno, najmanje godinu".

On je odbacio tvrdnje da će se proces odvijati pod pritiskom zapadnih država, „koje su rešile da kazne Miloševića kako bi opravdale svoja dejstva na Balkanu". Odbacio je i tvrdnje da je sud navodno deo „neke zapadne zavere protiv Miloševića".

Po njegovim rečima, to je „glavno što Rusija ne razume" u radu Tribunala. „Rusija ne samo da ne sarađuje s Tribunalom, nego se čak i ne interesuje kako on radi", dodao je Nikiforov.

Nikiforov je još rekao da tužioci Tribunala ne razmatraju „aktivnosti" Miloševićeve supruge Mirjane Marković, „pošto nije bila zvaničan rukovodilac".


vesti po rubrikama

^tema

18:15h

Savetnik Nikiforov, Haški sud, o dokazima protiv bivšeg predsednika SRJ

18:20h SPS oštro kritikovao Milutinovića
18:25h Oko 200 advokata, pisaca iz celog sveta osnovalo Međunarodni komitet za odbranu Miloševića
18:30h Strana štampa o suđenju Slobodanu Miloševiću
18:35h Ko je ovaj čovek: Ratko Mladić
   


     


FastCounter by LinkExchange