[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 6. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

05. Jul 2001 17:27 (GMT+01:00)

Aleksandar Vlahović, ministar za privatizaciju

Prodaćemo i za dolar

Mnoga naša preduzeća su u tako lošem stanju da ih treba prodati bud zašto samo da kasnije donesu posao i novac

BEOGRAD - Plan Vlade je da putem tendera, odnosno javnom ponudom, proda 150 preduzeća, od kojih će za prvih 40 idućeg meseca biti izabrani finansijski savetnici, izjavio je ministar Aleksandar Vlahović u četvrtak u Centru za antiratnu akciju, na Klubu konstruktivne kritike.

Savetnici će, po njegovim rečima, biti birani po kriterijumu Svetske banke koja će i sama izabrati savetnike za prodaju 10 do 15 preduzeća.

- Biće mnogo naših preduzeća koja su u tako lošem stanju da ćemo ih "dati" za dolar, samo neka uz kupca donesu i investicije, neka ulože u razvoj, neka radnicima obezbedi dobre i redovne plate, naveo je Vlahović i ponovio da neće biti negativnih posledica Zakona na nezaposlenost, jer ona već postoji.

U rukama naroda

Po mišljenju dr Milene Jovičić, sve veće interesovanje za Zakon o privatizaciji proizlazi i iz njegovog trajnog karaktera, tako da se interesne grupe bore za svoj "udeo". To su sindikati, penzioneri, vlasnici stare devizne štednje, ili nacionalizovane imovine. Ona, međutim, smatra da će njegova uspešnost zavisiti od sveopšte rešenosti stanovništva da uđe u ovaj postupak i da ga podrži.

Inače, dve trećine građana u Srbiji izjavljuje da ništa ne zna ili da je slabo obavešteno o privatizaciji srpskih preduzeća, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja, koje je juče prezentovao mr Srećko Mihajlović. Njegov je utisak da to daje negativnu sliku o Vladi koja "svoju robu", u ovom slučaju Zakon o privatizaciji, ne ume da proda jer ga predstavlja nemuštim jezikom, punim tajnih reči, kao da se plaši da stvari nazove pravim imenom. Istraživanje je pokazalo da za sada privatizaciju podržava 40 odsto građana, 9 odsto je protiv, dok su svi ostali ili neobavešteni ili neodlučni.

Svaki peti građanin privatizaciju vidi u veoma lošem svetlu, kao smanjenje radnih prava, otpuštanje radnika i slično, ali više od polovine njih smatra da će posle prelaznog perioda, doći pozitivni rezultati. Najznačajniji podatak ovog istraživanja je ipak onaj koji kaže da dve trećine građana Srbije prihvata usvojeni koncept privatizacije, ako ona podrazumeva veći rad za veće plate.

M. Dapčević


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:27h

Ministar za privatizaciju: Prodaćemo i za dolar

17:32h

Povodom Poštanske štedionice: Sud uzurpirao nadležnosti guvernera

17:48h

Agrar od donatora očekuje 300 miliona dolara

      


FastCounter by LinkExchange