[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 6. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

05. Jul 2001 17:37 (GMT+01:00)

Premijer, ministri i predstavnici konfesija se dogovorili

Veronauka od jeseni u školama

Roditelji će da "prelome" - verska nastava ili nauka o demokratiji, ljudskim pravima, toleranciji

BEOGRAD - Verska nastava vraća se u osnovne i srednje škole od septembra meseca, a nastavu će za sada pohađati đaci prvih razreda. Roditelji će moći da se opredele da li žele da im deca pohađaju versku nastavu, a kao opcija je predmet čija sadržina je obrazovanje za demokratiju, ljudska prava i toleranciju, a koje će biti u nadležnosti Ministarstva prosvete.

Ova odluka je plod višemesečnih intenzivnih konsultacija u kojima su učestvovali nadležno republičko i savezno ministarstvo vera i prosvete i predstavnici svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Jugoslaviji.

U cajtnotu

- Ministarstvo prosvete nikada nije bilo protivnik uvođenja veronauke, već je ono uvek u prvi plan stavljalo pedagoške obzire i zahteve. Tako da ministarstvo prosvete i dalje stoji pri stavu da smo jako u cajtnotu sa vremenom. Verovatno će, kao i sve porođajne muke i ove biti jako teške. Nastavni plan, udžbenici i izbor kadrova nisu stvar ministarstva prosvete. Ovo je pitanje odgovornosti. Opcioni predmet će koncipirati ministarstvo prosvete a njegova će sadržina biti, obrazovanje za demokratiju ljudska prava i toleranciju - rekao je Gašo Knežević, ministar za prosvetu i sport.

Na sastanku u četvrtak, premijera Zorana Đinđića, ministra vera dr Vojislava Milovanovića i ministra prosvete Gaše Kneževića s predstavnicima konfesija, formirano je radno telo u kome su predstavnici svih crkava i verskih zajednica i tri predstavnika i republičkog ministarstva vera i prosvete, a koje će nadgledati sprovođenje nastavnog plana za veronauku.

- Ta odluka u političkom smislu bila je doneta ranije i Ministarstvo prosvete ju je prihvatilo, samo je bilo pitanje kada će početi da se primenjuje, u kojim razredima i na koji način. Došli smo do zaključka da su stvoreni uslovi da se počne s verskom nastavom i to u prvom razredu osnovnih i srednjih škola. Poznato je da svi novi predmeti startuju sa mesec dana zakašnjenja, tako da bi u periodu od 1. septembra do 1. oktobra, trebalo da se svi uočeni nedostaci isprave - rekao je u četvrtak posle sastanka, premijer Zoran Đinđić.

U ime Srpske pravoslavne crkve, Njegovo preosveštenstvo episkop bački gospodin Irinej, zahvalio se premijeru, Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima, što su u rekordnom vremenu uspeli da se, kako je rekao, "jedno osnovno ljudsko, demokratsko pravo i duhovna potreba, ispune po evropskim standardima u našoj zemlji i sredini. Veoma je bitno da su u ovoj velikoj stvari, sve crkve i verske zajednice na našim prostorima, imale jedinstven stav i veoma dobru saradnju i s ministarstvima i s Vladom".

Ovaj istorijski korak pozdravili su i muftija sandžački Muamer Efendija Zukorlić, sekretar subotičke biskupije Andreja Kopilović i biskup Slovačke evangelističke crkve Jan Valent.

Ž. Jevtić


vesti po rubrikama

^društvo

16:19h

Batić obećao otporašima: Sudijama duplo veće plate

16:36h

SSB odlučio da na nov način edukuje mlade

16:49h

Grčka "Delta" zvanično otvorila fabriku sladoleda u SRJ

17:12h

Novo rukovodstvo Onkološkog instituta suočeno s problemima

17:37h

Beograd: Veronauka od jeseni u školama

17:54h

Na tržištu dovoljno lekova, nedostaju insulin i lekovi za pritisak

18:08h

U Beogradu štrajkovali policajci, a širom Srbije železničari

18:16h

Odlukom Savezne vlade: Ukinute vize za strane turiste

18:22h

Nikšić zatrpan smećem

18:38h

Otpor odbio nagradu Pro urbe SO Subotice

18:49h

Leskovac: Novica Antić preminuo na sindikalnom sastanku

18:53h

Saopštenje OO SPS Žabari: Spaljena samo zastava, a ne i njive

19:04h

Novinari traže zaštitu: Stop mafiji

      


FastCounter by LinkExchange