[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 4. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

03. Jul 2001 17:32 (GMT+01:00)

Svetske agencije o "suđenju stoleća", "političkoj sapunici"...

Umesto "slomljenog" -

"arogantni" Milošević

HAG (Tanjug) - U "prvoj rundi" borbe protiv suda UN za ratne zločine u Hagu Slobodan Milošević je nastupio "govoreći odsečno, kao pravi predsednik, ne pokazujući strah", opisuje agencija Rojters prvo saslušanje bivšeg jugoslovenskog lidera pred Haškim tribunalom.

Francuska agencija AFP piše da se pred Tribunalom, umesto "čoveka za koga se očekivalo da će biti slomljen, iscrpljen, umoran" od navodnog "kidnapovanja" i transfera iz Beograda u Hag - pojavila "ličnost koja nije ništa izgubila od svoje nadmenosti".

"Miloševićevo 12-minutno saslušanje je bilo sparing-meč između velikog taktičara i odlučnog, iskusnog sudije, koji nije bio spreman da dozvoli Miloševiću da njegovu sudnicu pretvori u scenu na kojoj se odvija politička 'sapunica'", primećuje AP.

Započinjući izveštaj sa prvog ročišta rečima "To je Vaš problem", koje je Milošević izgovorio odgovarajući na pitanje sudije Ričarda Meja - da li želi da mu se pročita optužnica, AFP primećuje da je Milošević to rekao "sa arogancijom koja ga nije napustila" tokom čitavih dvanaest minuta trajanja prvog saslušanja.

"Ton i sadržaj njegovog govora bili su provokativni, ali bez preterivanja i uvrede", ocenjuje francuska agencija. Optuženog za masovna ubistva stotina kosovskih Albanaca je, kako navodi Rojters, od posmatrača odvajao zid načinjen od 11 neprobojnih panela stakala - od poda do tavanice.

Opisujući Miloševićevo ponašanje tokom ročišta, AFP navodi da se on, pre početka saslušanja, "udobno smestio" i da je "dugo gledao pravo u oči jednog po jednog novinara" smeštenog u novinarskoj loži. Hladnokrvan, smiren i "potpuno prkosan", optužio je Tribunal da "ima zadatak da proizvede lažno opravdanje za ratne zločine NATO pakta počinjene u Jugoslaviji" i odbio da se izjasni da li je kriv za ratne i zločine protiv čovečnosti, za šta ga tereti Haški sud, piše Rojters.

Prema britanskoj agenciji, Milošević je tokom saslušanja prezrivo gledao glavnog tužioca Tribunala Karlu del Ponte. Prema pisanju svetskih agencija, Milošević je, napuštajući sudnicu, bacio pogled na sat na levoj ruci i promrmljao: "Hm... deset minuta".


vesti po rubrikama

^tema

17:05h

Veće Haškog tribunala otvorilo proces protiv bivšeg predsednika SRJ

17:16h

Beogradske sudije i advokati o ishodu suđenja

17:27h

Reagovanja političara: Ista borba, druga sredstva

17:32h

Svetske agencije: Umesto "slomljenog" - "arogantni" Milošević

17:58h

Dr Nikola Samardžić: Loša usluga Koštunici

18:13h

Reagovanje naroda na direktan tv prenos

      


FastCounter by LinkExchange