[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 4. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

03. Jul 2001 17:05 (GMT+01:00)

Veće Haškog tribunala u utorak otvorilo proces protiv bivšeg predsednika SRJ, Slobodan Milošević rekao:

Ovo je lažni sud,

lažne su optužnice

Milošević: Radi se o protivzakonitoj instituciji koju Generalna skupština OUN nije osnovala... Sudija Mej: Mi smo Vaš odgovor shvatili kao neizjašnjavanje o krivici, pa će u zapisnik ući izjava da niste krivi u Vaše ime i to po svakoj tački optužnice

HAG (Tanjug) - U Hagu je u utorak, u Tribunalu za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, počeo proces protiv Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika SRJ.

Tačno u 10 sati u utorak u sudnici Haškog tribunala, na prvom saslušanju, pojavio se bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević. Odmah posle toga sekretar Tribunala je objavio da Sud zaseda i najavio predmet broj 9937- tužilac protiv Slobodana Miloševića.

Reč je zatim uzeo sudija.
Ričard Mej:
- Dobro jutro, časni sude, Karla del Ponte je glavni tužilac u ime tužilaštva sa svojim kolegama, višim pravnim zastupnikom Dirkom Rajne, sa Kristinom Romanom, Nilebertom Šinom i Denom Seksonom. Ovo je prvo pojavljivanje optuženog u ovom predmetu i to pošto je prebačen u nadležnost Međunarodnog suda. Rasprava će se voditi u skladu sa pravilnikom o postupku i dokazima suda i to u skladu sa pravilom 62.

Gospodine Miloševiću - nastavio je Mej - vidim da danas ovde nemate pravnog zastupnika. Koliko smo obavešteni to je Vaš vlastiti izbor. Vi, naravno, imate pravo na pravnog zastupnika. Mislim da treba dobro da razmislite da li je u Vašem interesu, u Vašem najboljem interesu, da nemate pravnog zastupnika. Ovaj postupak će biti veoma dug i složen i možda ćete razmotriti situaciju i promeniti mišljenje. Ukoliko želite dodatno vreme kako biste razmislili da li Vam je potreban pravni zastupnik ili ne, mi smo spremni da Vam omogućimo neko dodatno vreme. Dakle, da li želite neko dodatno vreme da razmislite sada, da li želite da Vas neko zastupa pravno.

Slobodan Milošević:
- Ja smatram ovaj sud lažnim sudom i smatram da su optužnice lažne. Radi se o protivzakonitoj instituciji koju Generalna skupština OUN nije osnovala, stoga ja nemam nikakvog razloga da imenujem pravnog zastupnika da me zastupa pred nezakonitim organom.

Ričard Mej:
- Gospodine Miloševiću, Vi ćete uskoro biti u prilici da podnesete podnesak kojim osporavate nadležnost suda. Tako ćete moći da podnesete i ostale preliminarne podneske, ali koliko smo shvatili Vi želite danas da nastavite bez pravnog zastupnika iako je to nešto o čemu ćete možda promeniti mišljenje u naredno vreme.

Ovo prvo pojavljivanje se tiče pre svega same optužnice, a zatim, ako Vi želite, da se izjasnite da li ste krivi ili niste krivi po toj optužnici. Dakle, prvo imam optužnicu kao što Vam je poznato, a Vi imate pravo na to da Vam se optužnica pročita ovde naglas u sudnici, pre nego što se izjasnite po optužnici. To je pravo kojeg takođe možete da se odreknete. Sad Vam postavljam pitanje, da li želite da Vam se optužnica pročita naglas ili ne?

Slobodan Milošević:
- To je Vaš problem.

Ričard Mej:
- Gospodine Miloševiću, Vi se nalazite pred ovim sudom i Vi se nalazite u nadležnosti ovog suda. Vama će suditi ovaj sud. Vi ćete imati sva prava koji imaju optuženi i to u skladu sa međunarodnim pravom, a uživaćete svu zaštitu u skladu sa međunarodnim pravom i Statutom.

Sudsko veće će shvatiti Vaš odgovor kao da ste se odrekli prava da Vam se pročita optužnica. Sledeći deo procedure jeste da Vam se iznesu tačke optužnice. Gospodine Miloševiću, ukoliko želite Vi možete uzeti vremena da razmislite o izjašnjavanju o tačkama optužnice. Prema pravilu, Vi imate pravo na 30 dana ako Vam nisu baš najjasnije tačke optužnice ili ako želite da se posavetujete sa pravnim zastupnicima pre nego što se izjasnite o optužnici. S druge strane, Vi se danas možete izjasniti po tačkama optužnice. Da li želite da se izjasnite danas ili tražite odgodu kako biste dalje razmotrili ovo pitanje.

Slobodan Milošević:
- Ovo suđenje ima zadatak da proizvede lažno opravdanje za ratne zločine NATO pakta počinjene u Jugoslaviji...

Ričard Mej:
- Gospodine Miloševiću, ja sam Vam postavio pitanje da li želite danas da se izjasnite ili tražite odgodu kako biste dalje razmisliti o ovim pitanjima.

Milošević je pokušao da nastavi tamo gde ga je sudija Mej prekinuo, ali mu je odmah isključen mikrofon, tako da se nije čulo šta govori.

Ričard Mej:
- U pravilima stoji da ukoliko se optuženi ne izjasni po tačkama optužnice u tom slučaju Sudsko veće u njegovo ime daje izjavu da nije kriv. Gospodine Miloševiću, mi smo Vaš odgovor shvatili kao neizjašnjavanje o krivici pa će u zapisnik ući izjava da niste krivi u Vaše ime i to po svakoj tački optužnice.

Milošević je ponovo pokušao da iznese svoje stavove o Tribunalu, ali je opet prekinut.

Ričard Mej:
- Gospodine Miloševiću, ovo nije trenutak za govore. Kao što sam rekao, Vi ćete uskoro biti u prilici da se branite i da iznesete odbranu pred ovim sudom. Sada nije trenutak za to. Mi smo sada završili sa ovom raspravom. Sledeća rasprava će biti statusna konferencija koja će biti održana 27. avgusta, ukoliko Veće ne zakaže tu konferenciju pre toga. Time završavamo. Molimo ustanite.

Ustao kad su sudije izlazile

HAG (Beta) - Prvi put u zgradu Haškog tribunala Slobodan Milošević kročio je u utorak oko osam sati. U sudnicu je uveden nekoliko minuta pre 10 sati da bi fotoreporteri mogli da ga snime, što je uobičajeno. Miloševića su uvela dvojica uniformisanih stražara UN, koji su sve vreme stajali pored bivšeg predsednika SRJ. Stražari obično sede pored optuženog, ali juče za njih nije bilo stolica. Na mestu za optužene bila je samo jedna stolica - za Miloševića. U teget odelu, svetlo plavoj košulji i sa šarenom kravatom, Slobodan Milošević delovao je apsolutno mirno. Razgledao je okolo, bacao pogled ka galeriji za publiku koja je bila puna. Bio je to Slobodan Milošević kakvog ga dobro zna ceo svet. Kada su fotoreporteri otišli, u sudnicu je ušla glavni tužilac Karla del Ponte sa timom tužilaca, a u 10 sati ušle su i sudije - Ričard Mej (Velika Britanija), Patrik Robinson (Jamajka) i Mohamed el Habib Fasi Firi (Maroko). Milošević nije ustao kada su sudije ulazile, ali je to učinio čim su ga stražari opomenuli. Iako se uporno držao tvrdnje da ne priznaje Haški sud, ipak je na kraju pretresa u utorak ustao i ispratio pogledom sudiju Meja, glavnog tužioca Tribunala Karlu del Ponte i članove sudskog veća.

U sudnici 75 novinara

LONDON (Tanjug - Beta) - Više od hiljadu novinara pratilo je prvi izlazak bivšeg jugoslovenskog predsednika pred sudije Haškog tribunala. Samo 75 novinara imalo je privilegiju da bude u sudnici na Čerčilovom trgu u Hagu, a još 50 u foajeu sudske zgrade. Stotine novinara postupak su pratili putem video ekrana u susednoj zgradi. Advokati iz Beograda Zdenko Tomanović i Dragan Krgović nisu viđeni u publici. Holandska radio-televizija obezbedila je direktan prenos preliminarnog ispitivanja, koji je preuzelo više desetina televizijskih mreža širom sveta. U sudnici nije bilo TV kamera osim onih koje je postavio sam Tribunal. U foajeu Tribunala postavljeni su monitori na kojima je bilo moguće pratiti proces na engleskom, francuskom i bosansko-hrvatsko-srpskom jeziku.

Bluit: Strateška lukavost

HAG (FoNet) - Zamenik glavnog tužioca Haškog tribunala Grejem Bluit kao "veliku lukavost" ocenio je odluku bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića da se pred sudom pojavi bez branilaca. "To je samo taktika, odnosno strategija koju on primenjuje ovog jutra", rekao je Bluit novinarima u Hagu. On je, međutim, predočio da bi bila ludost da se Milošević i na glavnom suđenju brani sam, bez advokata. Bluit je ocenio da bi suđenje moglo da počne sredinom iduće godine.

Sekretar Tribunala: Porodici dati vize

HAG (Beta - Srna) - Članovi porodice Slobodana Miloševića nisu prisustvovali njegovom prvom izlasku pred Haški tribunal. Sekretar Tribunala Hans Holthaus rekao je Beti uoči suđenja da porodica Slobodana Miloševića neće biti u sudnici. On je izrazio uverenje da će Miloševićevi najbliži dobiti vize da bi mogli da ga posete u pritvorskoj jedinici UN. Holandija je u utorak saopštila da razmatra izdavanje vize supruzi Slobodana Miloševića Mirjani Marković kako bi ga posetila u pritvoru Haškog tribunala. Tribunal je primio zahtev od Miloševićeve porodice za posetu i prosledio ga holandskim vlastima. Ime Mirjane Marković se nalazi na spisku lica kojima je EU zabranila ulazak.

Oči u oči sa tužiocem

HAG (Tanjug - AFP) - Bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević nakratko se u utorak, posle prvog pojavljivanja pred Haškim tribunalom, sastao sa glavnim tužiocem Karlom del Ponte, izjavio je francuskoj agenciji AFP politički savetnik Del Ponteove, Žan Žak Žoris.
"Srela se s njim, kao što se sreće sa svim optuženima", objasnio je on. Prema proceduri u Haškom tribunalu, tužilac se sastaje sa optuženima posle njihovog prvog pojavljivanja pred sudskim većem da bi im objasnio detalje procesa. Francuska agencija precizira da "ništa nije procurelo o sadržaju razgovora" Miloševića i del Ponteove.


vesti po rubrikama

^tema

17:05h

Veće Haškog tribunala otvorilo proces protiv bivšeg predsednika SRJ

17:16h

Beogradske sudije i advokati o ishodu suđenja

17:27h

Reagovanja političara: Ista borba, druga sredstva

17:32h

Svetske agencije: Umesto "slomljenog" - "arogantni" Milošević

17:58h

Dr Nikola Samardžić: Loša usluga Koštunici

18:13h

Reagovanje naroda na direktan tv prenos

      


FastCounter by LinkExchange