[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 3. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

02. Jul 2001 19:41 (GMT+01:00)

U utorak Slobodan Milošević prvi put pred Tribunalom u Hagu

Od suđenja mediji već napravili cirkus

Direktan TV prenos i kod nas. Zvaničan jezik: bosansko-hrvatsko-srpski. Niko ne govori dok se pitanje ne pojavi na ekranu. Sedam kamera, a ton kasni pola sata da se ne prepozna svedok. Kad će Mira Marković i Marija Milošević moći da posete zatvorenika?

HAG (Beta) - Bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević u utorak će se pojaviti u jednoj od tri sudnice Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Hagu, kako bi se izjasnio o optužnici koja ga tereti za ratne zločine počinjene na Kosovu 1999.

Sudnice se smatraju najbolje opremljenim u svetu, a sve tri su identične. Polukružnog su oblika, nisu velike, niti luksuzne, u svakoj ima po 35 mesta, a prostor je krajnje funkcionalno iskorišćen. Postoje dva odvojena ulaza, sa suprotnih bočnih strana - s leve ulaze optuženi i odbrana, tužioci, tehničko osoblje, a s desne, posle svih, sudije. Ulazak tri člana sudskog veća, odenutih u crveno-crne toge, preko mikrofona najavljuje službenik suda, a svi prisutni obavezni su da ustanu. Ista je i procedura tokom izlaska sudija.

Optuženi sede sa leve strane, a pored njih je obavezno pripadnik sudskog obezbeđenja. Za ukoso postavljenim stolom, ispred optuženih, sede njihovi branioci. Neposredno izvan sudnice, njima su na raspolaganju četiri nevelike prostorije u kojima mogu da razgovaraju. Pored vrata tih prostorija je staklena površina kroz koju obezbeđenje prati šta se unutra dešava.

Ista mesta sa suprotne strane sudnice zauzimaju tužilac i njegov tim. Klupa za svedoka je u sredini, okrenuta prema centralnom podijumu na kojem sede sudije i, nešto niže ispred njih, službenici sekretarijata Tribunala. Podijum za sudsko veće je u Haškom tribunalu neka vrsta svetinje i pristup na njega nije dozvoljen. Levo od sudskog veća je zastava UN.

Brani ga i Vladimirov

HAG (Tanjug) - Holandski i svetski mediji zauzeli su "pozicije" pred zgradom Tribunala i pred zatvorom u Ševeningenu koji je od suda udaljen svega dva kilometra, očekujući da snime izlazak i prebacivanje Miloševića do sudske zgrade. Kako je Tanjugu saopšteno iz holandske RTV, direktan prenos prvog pojavljivanja bivšeg predsednika Jugoslavije je obezbeđen. U samoj sudnici neće biti drugih TV kamera osim onih koje je postavio sam Tribunal tako da će suđenje biti u režiji televizijskih amatera Haškog tribunala. Sve ostalo spremno je, međutim, da postane pravi medijski spektakl. "Medijski cirkus" na Čerčilovom trgu u Hagu, gde je već u ovom trenutku stacioniran veliki broj reportažnih kola podseća na dan kada se sudilo prvom optuženome pred Tribunalom, Prijedorčaninu Dušku Tadiću. Tadić se u ovom trenutku nalazi u nekom nemačkom zatvoru, gde izdržava kaznu od 20 godina robije. Sličnost između Tadića i Miloševića ne završava se, međutim, samo na "medijskom cirkusu" pred Tribunalom. Naime, poznati holandski advokat ruskog porekla Aleksandar Vladimirov, koji je u početku procesa vrlo uspešno branio Tadića i koji je na izvestan način zaslužan da Jugoslavija na tom procesu nije optužena za agresiju na BiH, izrazio je spremnost da brani i Miloševića. Holandski mediji spekulišu mogućnošću da se to i ostvari jer je, navodno, Mira Marković zauzeta sastavljanjem "međunarodnog advokatskog tima" koji bi branio njenog muža. Da li će i kada, međutim, Mira Marković moći da poseti supruga u ovom trenutku je još zagonetka. Holandsko ministarstvo inostranih poslova i Haški tribunal bave se u ovom trenutku iznalaženjem pravne mogućnosti za izdavanje vize Miri Marković i njenoj kćerki Mariji Milošević jer su još na snazi sankcije o zabrani putovanja porodici i bliskim prijateljima porodice Milošević.

Zvanični jezici Haškog tribunala su engleski i francuski, ali se procesi prevode i na jezik koji u sudu zovu Bi-Si-Es, što je skraćenica za bosanski-hrvatski-srpski (Bosnian-Croatian-Serbian). Simultani prevodioci Tribunala rade iz kabina koje su iza stolova za kojim sedi tim tužilaštva, na desnoj strani sudnica. Na stolu za svedoka stoje četiri plastične pločice na kojima je na više jezika odštampan tekst zakletve koju on polaže čim pristupi sudu: "Svečano izjavljujem da ću govoriti istinu, cijelu istinu i ništa osim istine". Izjava je odštampana na "bi-si-esu", engleskom, holandskom, nemačkom i arapskom jeziku.

Na pitanje zašto na arapskom, zvaničnik zadužen za održavanje sudnice, hladno odgovara: "Imali smo svedoka koji ga je govorio." Sva mesta u sudnici opremljena su monitorima ili kompjuterima na kojima teče simultani zapisnik sa suđenja u prevodu na engleski. Pravila suda nalažu da svedok ili optuženi ne smeju da počnu da odgovaraju na pitanja pre nego što se pitanja pojave na ekranu, a isto važi za branioce, tužioce, pa i same sudije.

Strane u procesu, naravno, pažljivo prate zapisnik i imaju pravo da smesta intervenišu čim primete da nešto nije ubeleženo onako kako je rečeno. Na primer, tokom suđenja Miloradu Krnojelcu, optuženom za ratne zločine počinjene u Kazneno-popravnom domu u Foči tokom rata u BiH, dogodilo se da optuženi kaže da se oženio 1993. godine, što se pojavilo i u zapisniku. Ni branilac, koji je ispitivao svog klijenta kao svedoka, ni tužioci to nisu primetili, pa je predsedavajući sudskog veća, australijski sudija Dejvid Hant, upitao Krnojelca da li je to omaška. Optuženi se odmah ispravio i rekao da se zapravo oženio 1973. Svim akterima suđenja na raspolaganju su i slušalice preko kojih slušaju simultani prevod procedure.

Čitav polukružni zid nasuprot sudskom veću i iza mesta za svedoka od neprobojnog je stakla, a iza njega je galerija za posmatrače sa pedesetak stolica. U oba ugla galerije su ostavljeni veliki monitori na kojima teče direktan prenos događaja u sudnici. Procesi su javni i bilo koji građanin koji to zatraži može prisustvovati, naravno, ukoliko ima mesta. Tako je završnu reč tužioca Marka Harmona na suđenju generalu Vojske Republike Srpke Radislavu Krstiću, optuženom za genocid u Srebrenici, slušala jedna od brojnih grupa holandskih studenata, koje bar dva puta nedeljno dolaze u Tribunal.

Tok suđenja snima sedam kamera koje su okačene na plafon sudnice, ali se slika i ton iz sudnice preko interne televizije puštaju odloženo za pola sata, kako bi se izbeglo da se eventualno greškom ne objavi, na primer, identitet zaštićenog svedoka. O tome vodi računa režija, smeštena u kabini iznad mesta za optužene. Postoji više nivoa zaštite svedoka, od neobjavljivanja imena, preko iskrivljavanja njihovog glasa i elektronskog skrivanja lica, do potpunog zatvaranja suđenja. U poslednjem slučaju, koji se vrlo retko primenjuje, preko staklenog zida između galerije za posmatrače i sudnice navlače se roletne. Preuzimanje prenosa suđenja od interne televizije Tribunala potpuno je besplatno i to može učiniti svako ko ima neophodnu opremu.

Svaki pokušaj da se u samu sudnicu unese bilo kakav aparat za snimanje, međutim, smatra se drastičnim kršenjem integriteta Tribunala i ozbiljnim incidentom. Iako zvaničnici sve posetioce upozoravaju da je zabranjeno unošenje fotoaparata, kamera, kasetofona i mobilnih telefona i u samu zgradu na Čerčilovom trgu u Hagu, pripadnici obezbeđenja to tolerišu. Kad se, međutim, iz ulaznog hola Tribunala krene ka dva hodnika koja vode do sudnica, pravila se striktno primenjuju, a posmatrači i novinari mogu sa sobom poneti samo beležnice i olovke.

RADOŠA MILUTINOVIĆ


vesti po rubrikama

^tema

19:02h

Bivši sudija Nensi Peterson: Neće biti lako dokazati Miloševićevu krivicu

19:11h

Predsednik Tribunala: Koštunica optužuje bez osnova

19:16h Londonski "Gardijan": Miru Marković niko neće
19:21h Đinđić za Miloševića dobio pet miliona maraka
19:29h Artman pozvala vlasti RS: Uhapsite Karadžića
19:32h Herd i Oven demantovali: Nismo trgovali s Miloševićem
19:37h Ko je ovaj čovek: Milan Martić
19:41h Slobodan Milošević prvi put pred Tribunalom u Hagu
19:46h Još jedan protest socijalista i radikala u Beogradu
19:53h Ministar pravde Batić: Moralno i politički opravdano
   


     


FastCounter by LinkExchange