[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 3. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

02. Jul 2001 17:55 (GMT+01:00)

U utorak nastavak konsultacija o formiranju nove Savezne vlade

Koštunica s Crnogorcima

Ponuđeno mesto mandatara SNP će ustupiti narodnjacima?

BEOGRAD - Konsultacije o formiranju nove Savezne vlade nastaviće se u utorak u Palati federacije, a sa predsednikom SRJ Vojislavom Koštunicom razgovaraće predstavnici Koalicije "Zajedno za Jugoslaviju". Kako "Glas" saznaje, Koštunica će pojedinačno razgovarati sa svim članicama, a potom će se na zajedničkom sastanku razmatrati moguća rešenja za sastav Vlade.

Mesto mandatara za sastav nove Vlade, ponovo će biti ponuđeno SNP, tvrdi izvor "Glasa", ali se pretpostavlja da će SNP ovo mesto ustupiti svom koalicionom partneru - NS.

Referendum u Srbiji

- Ako možemo da se dogovorimo - možemo, ako ne - nećemo se tući. Onda, svako neka ide na svoju stranu - prokomentarisao je Vladan Batić mogućnost da dogovori o formiranju Savezne vlade ne urode plodom i ponovio predlog za raspisivanje referenduma u Srbiji o budućnosti savezne države.

Promena Ustava i izbori

BEČ (Beta) - Nova Savezna vlada biće uspostavljena u nekoliko narednih dana, ali ona neće doneti veću stabilnost SRJ, ocenio je u ponedeljak u Salcburgu premijer Srbije Zoran Đinđić. "Krizu na saveznom nivou moguće je rešiti tek reformom Ustava i novim izborima", kazao je on.

Dogovore o formiranju Savezne vlade, predsednik SRJ će nastaviti i sutradan sa predstavnicima DOS-a. Moguće je, kako "Glas" saznaje da će trenutni ministarski sastav DOS-a pretrpeti male izmene, pa će jedno ministarstvo dobiti novog šefa. Veliki deo DOS-a smatra da je NS najpogodniji saradnik.

Vladan Batić, ministar pravde Srbije, izjavio je u ponedeljak da će "prelazna rekonstruisana Savezna vlada dati veće rezultate u pokušaju očuvanja zajedničke države".

- NS je jedini autentični partner DOS-a iz Crne Gore koji može da bude jedno vezivno tkivo ako se krene putem afirmacije moderne evropske federacije - izneo je on, ocenjujući da je paradoks što većina u Crnoj Gori vlada Crnom Gorom, a manjina iz Crne Gore želi da vlada Srbijom.

NS je prihvatljivo rešenje i po mišljenju Slobodana Orlića, saveznog ministra za informisanje. On smatra da nova Vlada treba da bude tranziciona, sve dok se, kako je rekao ne redefinišu odnosi između Srbije i Crne Gore.

- Svi činioci u Saveznoj vladi trebalo bi da budu svesni svoje uloge a ona je da se pripremi teren za redefinisanje odnosa između republika i za promenu ustava - rekao je Orlić i dodao da bi Republičke vlade zajedno sa saveznom trebalo aktivno da se uključe u razgovore da li postoji volja za zajedničkim životom.

O najavama da će neko iz NS preuzeti mesto mandatara, Dragan Šoć, predsednik NS u utorak je izjavio u Podgorici da funkcija mandatara pripada SNP i da "lično neće prihvatiti ministarsku fotelju, kao i da u novoj Saveznoj vladi neće biti ni Predrag Drecun, predsednik IO NS. Drecun je za "Vijesti" ocenio "da nije realno da on bude mandatar za sastav nove Savezne vlade, već da bi to trebalo da bude predsednik SNP Predrag Bulatović".

D. Gavrilović - V. Pavlović


vesti po rubrikama

^politika

17:00h

Đinđić i Mesić za jačanje saradnje SRJ i Hrvatske

17:15h

Vuković najavio: Konačno razgovori Srbije i Crne Gore

17:20h Đinđić: Ne postoji spor s predsednikom SRJ
17:30h Čanak po povratku iz Amerike: Podrška autonomiji Vojvodine
17:40h DOS Štrpca za ukidanje finansiranja PIV-a Kosmeta
17:55h Nastavak konsultacija o formiranju nove Savezne vlade
18:00h Koštunica u ponedeljak pregovarao s DOS-om
18:10h Vuković: DPS neće u Saveznu vladu
18:15h Labus najavio nove savezne izbore
18:30h DSS o izručenju: Vlada ugrozila ustavni poredak
19:00h Uništavanje "unosnih ciljeva" nije planirano
19:35h Ukazom predsednika SRJ: Tomislav Mladenović načelnik Treće armije
19:45h Krstić opet s Čovićem
19:55h Ekskluzivno: Deo haškog zatvora dobio novo ime - Milošević u "Kursku"
23:15h Zdenko Tomanović posetio Miloševića: Ne želi advokate
23:25h Vujanović: Poziv Đinđiću i Koštunici
23:50h Uspešan nastup srpske delegacije u Salcburgu
   
 


     


FastCounter by LinkExchange