GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Mišljenje

Donacija šizofrenije

Umesto 30 zlatnika, oni nude dva, ali mi već spremamo raspeće za oko 300 Srba. A i jakobinska mašina čeka. Ne boli ništa, rekao bi genijalni izumitelj, telo ni ne oseti kada se glava otkotrlja, a celoj revoluciji donosi veliku korist. "To je samo jedna pragmatična odluka" - kaže se. I slanje vašeg deteta na električnu stolicu, ako sutra napravi neku glupost u nekoj glupoj državi velikog donatora, može takođe biti "pragmatična odluka". I ona da je vođa "faktor mira" na Balkanu posle blokade na Drini (potencijalni nobelovac!).

Why not? - pitanje je koje sledbenik bentamovske filozofije mora sebi da postavlja, čineći do cilja: sve i njegovu suprotnost. Ukidajući na kraju samoga sebe. Dotle, bentamovac uništi ceo svet. Nisu krivi ni Staljin, ni Hitler, ni Džingis Kan, kriv je Džeremi Bentam, jer je on jedini znao šta to znači. Insistiranje svetske sile da se politički leš ugreje, patološki je grč potiskivanja neuspelih bojišta. Amerika je, na zgražanje sopstvenih građana, moralno izgubila sve ratove, od Vijetnama, preko južne Amerike, Kube, Somalije, Libije, Iraka, Rusije, Jugoslavije. Preko leševa ljudi, dobila je samo ekonomski ćar.

A Holivud je snimao filmove. Haškom sudu danas treba oko 300 srpskih glava da očuvaju iluziju... i budžet. On nije sudio ni D. Šakiću, ni M. Rouzu ("Foklande" rešava za 48 sati, naredivši da se ne ispali ni metak - samo sablje i noževi), ni "sitnom krvoločnom psihopati" Norcu... Valjda još nije bilo ni studije kako nakazne žene mogu da se upotrebe (Olbrajt, Ponte, Artman)... A u Srbiji niko ne zna da "saradnja" znači reciprocitet, a ne "a sena unique" i da je sve moglo da bude formulisano i ovako: mi vama njega, a vi nama H, koji komanduje avijacijom u danu najvećih kolateralnih grešaka... Ali, takve propozicije nema. Strah.

Osuđenik postaje mit u delu SPS-ovske Srbije: psihološki zakon. Srbi su opet u razdoru, pometnji, konfliktu, evo opet hleba za one koji decenijama žive od "upravljanja krizom". I to je bentamovski zanat, ne Kantov.

Kako onda ostati normalan, bez čega životni standard ne znači ništa? Činjenica da većina Srba i dan-danas eks vođi zamera upravo suprotno od onoga što mu zamera H. sud, a gluma da je reč o istom probudiće još više ionako već snažnu šizofrenu crtu u raspolućenim ličnostima "naših građana". Deca branilaca i razapetelja dugo će se mrzeti. Katarza će izostati, jer nema suđenja od strane pravih žrtava (i pored jeftinih uslovljavanja tipa: bravo, Srbi!), a šta se dešava iza sadističkih gvozdenih vrata Ševeningena, niko neće znati. Dijaspora će "novu" vlast gledati s podozrenjem, jer je većina anti-miloševićevskih Srba u svetu danas protiv ovog izručenja (Srbi iz USA znaju koliko vrede USA donacije).

Odnosi sa ruskom Dumom su gori, a ona još uvek nešto znači u narušenoj bipolarnoj podeli sveta. Klimaju se i neka istočna tržišta, a zamena za njih su mnogo multinacionalnih banaka, nejasnog statusa, i oligarhija koja će raditi samo za njujoršku berzu... Evropski put tipa "forca Italija" biće za nas zatvoren, jer američki protektorat nikom nije interesantan... Grčki advokati su zbunjeni što njihova lista ratnih zločinaca u Srbiji nikoga ne zanima: Odmah po izručenju, internacionalni idiot B.H. Levi je na pariskoj televiziji pokrenuo slike srpskih zločina koje se ponovo danonoćno vrte ("Markale" ponavljaju). Pare koje ćemo od USA dobiti ići će stalno na "smanjenje duga", a malo u proizvodnju: rehabilitovaćemo pakleni veštački dužnički svetski sistem koji brojne zemlje nikada neće moći da plate. Školarci prof. Džona Smita biće važni, a preziraćemo hrišćanski Istok.

Nekorumpiranim političarima poklanjaće smešne statuete pune mikrofona nama nasilničke TV serije od pedeset dolara. Gledaćemo direktan prenos američkih pogubljenja iz zabitih država, uz osmeh spikera. Prostački "džet-set" će se razmahati, a Iljifa i Petrova ćemo zaboraviti... Sve me ovo, kao osobu koja više od dvadeset godina živi u zemlji Monteskijea (i koja je branila 5. oktobar), istinski užasava.

Dr Mila Alečković-Nikolić, psiholog,
Pariz

 

     


FastCounter by LinkExchange