[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 2. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

01. Jul 2001 17:00 (GMT+01:00)

Koštunica započinje konsultacije o federalnoj vlasti

U Vladu ulaze i narodnjaci?

Pre konsultacija s Crnogorcima, razgovori šefa SRJ s DOS-om

BEOGRAD - Pregovore za sastav nove Savezne vlade, predsednik SRJ Vojislav Koštunica s crnogorskim predstavnicima započeće u utorak.

- SNS je pozvana na konsultacije kod predsednika Koštunice u utorak, a koliko smo upoznati, istog dana, naravno odvojeno, predsednik će imati konsultacije i s rukovodstvom SNP-a, rekao je Božidar Bojović, predsednik SNS-a. On je najavio da će insistirati da mandatar za sastav nove Savezne vlade bude iz Crne Gore, kako je i do sada bilo po koalicionom sporazumu.
- Bez obzira o kojem modelu Savezne vlade se bude radilo, insistiraćemo na poštovanju rezultata saveznih izbora, prema kojima iz Crne Gore predstavnike u najvišem zakonodavnom telu SRJ imaju SNP i SNS - izjavio je Bojović i dodao da je SNS raspoložena da se u izbor nove vlade uključi i Narodna stranka, koja sa SNP-om i SNS-om čini koaliciju "Zajedno za Jugoslaviju" u Crnoj Gori.

Na sastanku sa SNS-om i SNP-om, koji s DOS-om čine koaliciju u Saveznoj skupštini, pretpostavlja se da će upravo biti reči da u novu Vladu uđe i njihov republički koalicioni partner - NS.

Žižić ponovo?

Na pitanje da li je moguće da Zoran Žižić ponovo bude savezni premijer, Tadić je rekao da očekuje tako nešto, ali da će razmisliti o mestu saveznog ministra telekomunikacija.
- Ako mi to neko bude ponudio, razmisliću. Zavisi kakav će biti budući sastav Vlade - dodao je Tadić.

Član GO DSS Aleksandar Popović rekao je u nedelju u intervjuu na BK televiziji da pitanje sastava nove Savezne vlade još nije ozbiljno otvoreno i najavio za ponedeljak početak konsultacija u vezi s tim. Moguće je, kako tvrdi naši izvori da će pre dolaska crnogorskih predstavnika o budućem sastavu Vlade najpre za sto sesti lideri DOS-a.

Popović je ocenio da bi NS bila "najprirodniji saveznik DOS-u", jer nije nikada sarađivala sa režimom Slobodana Miloševića, ali nije potvrdio da će članovi te stranke ući u federalnu Vladu.
- S obzirom da NS nema poslanike u Saveznoj skupštini, a matematički gledano, neophodna im je podrška SNP-a, tu ima još mnogo otvorenih pitanja - naglasio je Popović i dodao da je zajednička država Srbije i Crne Gore "realno bolja za građane, bez obzira na emocije".
- Platforma DOS o uređenju zajedničke države je otvorena, potrebno je sesti i popričati o tome, ali za razgovor je potrebno dvoje - istakao je Popović.

Boris Tadić, potpredsednik DS i ministar Vlade SRJ u ostavci, kaže za "Glas" da sva zbivanja u vezi sa Vladom nisu dovoljno principijelna jer ne vidi, kako je rekao, zašto je SNP zahtevao od premijera da podnese ostavku.
- Vlada se mogla rekonstruisati u hodu, tako da se koalicioni partner SNS i SNP na republičkom nivou, odnosno Narodna stranka uključi u saveznu vlast. Tako bi ojačala i Koalicija "Za Jugoslaviju" i izbegla bi se opasnost dezintegrativnog procesa - rekao je Tadić. Upitan kolike su šanse da se bez izbora u pregovore uključi i vladajuća DPS iz Crne Gore, on je odgovorio da su minimalne.

V. Pavlović

 

Propaganda

Informacije o mogućnosti da mandatar za sastav nove Savezne vlade bude Predrag Drecun, Božidar Bojović, predsednik SNS-a je okvalifikovao kao "najobičniju propagandu kojom se žele poremetiti odnosi unutar Koalicije "Zajedno za Jugoslaviju", a predsednik Koštunica predstaviti kao čovek koji ne uvažava Ustav i zakon svoje zemlje".


vesti po rubrikama

^politika

17:00h

Koštunica počinje konsultacije o federalnoj vlasti

17:10h

Drecun o mogućnosti da bude novi mandatar Vlade SRJ

17:15h

Vuković o dešavanjima u koaliciji DOS-SNP

17:20h

Predrag Popović o Žižićevoj ostavci

17:30h

DS o rekonstrukciji Republičke vlade

17:40h

Mićunović otkazao sednicu Skupštine SRJ

17:50h

SRS optužio DOS povodom parade homoseksualaca

18:00h

Tadić posetio centralno Kosovo

18:15h

Čović o prevazilaženju krize na Kosmetu

18:20h

Ivanović najavio nove blokade

18:30h

Dragan Lazić o najnovijoj izjavi Hakerupa

18:45h

Momčilo Trajković boravio u Štrpcu

19:00h

Kasa o posledicama izručenja Miloševića

19:40h

"Sunday times" tvrdi da je Pavkoviću "bilo naređeno" da ubije Blera

22:55h

Đinđić u intervjuu "Handelsblatu": Kritično ukoliko ne budemo brzi

 

 


     


FastCounter by LinkExchange