[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 2. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

01. Jul 2001 18:13 (GMT+01:00)

Fond za humanitarno pravo optužio policiju za neaktivnost tokom parade homoseksualaca

Policajci zbunjeni,

homoseksulaci razbijeni

SDU se ogradila od protesta

BEOGRAD - Petnaestoro povređenih učesnika i sedmorica povređenih policajaca, od kojih dvojica teže, bilans su prve "gej parade" organizovane u subotu u Beogradu povodom "Dana ponosa", praznika homoseksualaca i lezbejki.

SDU: Nismo organizatori

Vlatko Sekulović, predsednik IO SDU, ispred čijeg sedišta s su napadači, za vreme "gej parade" uzvikivali pogrdne parole na račun Žarka Koraća kaže da ova stranka nema nikakve veze sa organizovanjem parade.
- SDU nije učestvovala u organizaciji parade, niti je pretrpela bilo kakve posledice. Prostorije stranke nisu obijene ni uništene, a niko od naših članova nije pretučen ili maltretiran - rekao je on, a na pitanje kakav je stav njihove stranke o zahtevima homoseksualca kazao je da se oni "apsolutno zalažu za poštovanje svih ljudskih prava, pa i onih koja se tiču seksualnih sloboda".

Nisu inicijatori

Sekulović je dodao da SDU zvanično nije nikada pokretala inicijative za poštovanje prava homoseksualaca i sklapanje brakova među njima, već da je takvo nešto postojalo u martu mesecu samo na nivou njihove omladinske organizacije. Međutim, dodao je on, ni ta inicijativa "nije prošla na nivou čitave omladine".

Tako je propao pokušaj homoseksualaca da prvi put u Beogradu održe paradu i proslave svoj dan. Manifestaciju "različitih" kako su sami sebe nazvali homoseksualci i lezbejke, osujetilo je nekoliko stotina navijača FK "Rad", "Crvene Zvezde" i "Partizana" kao i pripadnika pokreta "Obraz" i "Svetosavske omladine"i "skinhedsa" i pristalica SRS koji su, uz parole "Nije Srbija zemlja pedera" i "Ubij, ubij pedera", fizički napali učesnike parade.

U tuči je, osim, učesnika, povređeno sedam policajaca, od kojih dvojica teže. Planirana tribina u SKC-u nije održana jer je na zgradu u kojoj je ona trebala da se održi bacano kamenje.

Najžešći okršaj između navijača sa učesnicima parade i policijom bio je kod zgrade SKC-a, gde je policija potezala i oružje, a pištoljima su vitlali i mladići iz mase. Pošteđena nije bila ni zgrada SDU, ispred koje su se okupili navijači, izvikujući pogrdne parole na račun njenog lidera Žarka Koraća.

Povodom ovog izgreda, Fond za humanitarno pravo zatražio je u nedelju od MUP-a Srbije da utvrdi identitet napadača koji su pretukli 15 učesnika parade homoseksualaca i slučajnih prolaznika i da protiv njih podnesu krivične prijave. U saopštenju Fonda ističe se da policija "nije bila pripremljena da obezbedi nesmetano odvijanje manifestacije na ulici i u zatvorenom prostoru, iako ju je organizator blagovremeno obavestio o primljenim pretnjama".

Posmatrači FHP su zapazili "zbunjenost i nerazumevanje kod pripadnika policije koji nisu shvatali da je njihov zadatak da omoguće uživanje prava na slobodno ispoljavanje različitosti".

FHP je posebno zamerio načelniku GSUP-a Bošku Buhi na izjavi da "kao sredina nismo sazreli za takvo iskazivanje nastranosti" i upozorio na potrebu obrazovanja policije u oblasti ljudskih prva. "Policajci su dužni da znaju da je njihova obaveza da omoguće uživanje prava na okupljanje, bez obzira na (seksualnu) različitost ili politička uverenja", naglašava se u saopštenju FHP.

D. Ć. - V. P.


vesti po rubrikama

^hronika

18:13h

Fond za humanitarno pravo optužio policiju za neaktivnost tokom parade homoseksualaca

18:29h

Parada planirana još u martu

18:41h

ANEM: Pronaći i kazniti krivce

18:57h

Bor: Jugoinspekt prikazao različite analize rude

19:21h

Prijepolje: Protest zbog podizanja spomenika četnicima

      


FastCounter by LinkExchange