[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 1. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

30. Jun 2001 18:05 (GMT+01:00)

Ilija Petković, prvi sa ekipom Šangaja u prvenstvu Kine, u meču protiv najtežeg rivala - nostalgije

Daleko je lepa kuća

Šangaj je čudo od grada. Ipak, stalno mi je Beograd u glavi, izdržaću ovu sezonu, a onda...

Prvi deo prvenstva u Kini je završen, na čelu tabele je Šangaj na čelu sa Ilijom Petkovićem (pomoćnik je Dragan Kokotović a trener golmana Toma Savić), drugi je sa tri boda manje aktuelni šampion Dalijen Milorada Kosanovića, a Sečuan je zaostao sedam bodova...

Bora maksimalno
Petković nije od onih koji "zaboravlja" zemljake...
- Čujem se sa Borom Milutinovićem koji zaista radi izvanredno. U kvalifikacijama je osvojio 18 bodova na šest utakmica, 19 nije mogao - smeje se Petko. - Sada mu predstoji drugi krug, nešto teži, ali verujem da će Bora i sa Kinom otići na Svetsko prvenstvo u Japan i Južnu Koreju.

Prijatelj i rival
Veliki protivnik, Milorad Kosanović.
- Naravno da se čujem i sa Mišom, pa zar to nije normalno. Već na samom dolasku u korenu sam sasekao raznorazne priče. Rekao sam, nisam došao da igram protiv Dalijena, već protiv ostalih kineskih klubova. Stalno sam ponavljao da nisam stigao da rušim Kosanovića, mi smo zemljaci, već da pokušam da sa Šangajom napravim što više. I niko me ne može posvađati, niti napraviti neku lošu atsmoferu u odnosu na naše ljude u Kini. To kod mene ne prolazi.

Moja reprezentacija
Bio je selektor osam meseci, a onda otišao... Naravno, svakodnevno prati sve što je vezano za plavu četu.
- Žao mi je što se sve tako izdešavalo - ozbiljnim glasom priča Petković. - Svi su generali pametni posle boja pa se upravo zbog toga ja ne bih bavio komentarisanjem. Znam jedno: ako odemo na Svetsko prvenstvo i ja sam deo toga, ako se ne plasiramo takođe. Ja se tako osećam, računam se članom reprezentacije od početka do kraja.

O novom selektoru plavih...
Savićević pogodak
Dejo selektor?
- Izvanredan potez! Savićević poznaje igrače u dušu, veliki je autoritet i može da zahteva sve ono što ni ja ni prethodni selektori nismo mogli. Fudbal će se igrati i ako ne odemo u Japan i Južnu Koreju, ali ja sam borac, fajter, šta mi onda preostaje nego da verujem da će plavi, s Dejom na čelu, ipak stići, makar kroz baraž, do svetskog sajma fudbala iduće godine.

- Odmora nema, već danas se prvenstvo nastavlja, pred nama je najteži period, od pet utakmica četiri puta gostujemo. Ako to pregrmimo, možda ćemo šangajski brod uvesti u pobedničku luku - čuje se sa kineskih daljina Ilija Petković.

Dakle, istinita je priča da je Dalijen najbolji kineski klub i favorit?
- To mišljenje i ja delim - kao iz topa će "Ilija gromovnik". - Dalijen ima iskusnu ekipu, dobru školu, Kosanović je selektirao ekipu i sjajno je vodi... Rekoh, mi smo u narednih pet kola na velikim iskušenjima od kojih zavisi da li ćemo ostati na vrhu ili ne. Prvenstvo traje do 15. jula, onda je tromesečna pauza pa poslednjih devet kola. Dočekujemo Sečuan, idemo na noge Dalijenu, nadam se, tada će i pasti odluka.

Da li gazde Šangaja traže šampionsku titulu?
- Dobro, predsednik je želi, to mi je i rekao, a ja njemu odgovorio da se mora samo umreti...
Šangaj je zabeležio 10 pobeda, samo jedan poraz i jedan remi, gol-razlika je plus 15...
- Naš problem može da bude manjak kvalitetnih igrača. Naime, kada zbog povreda ili kartona izostanu dva-tri igrača, onda je to već drugi tim. Uz to, ja sam ove igrače nasledio, ne i selektirao i to mi je što mi je. Dobro je što smo se upoznali, što su navikli na moj način rada pa verujem da ćemo igrati još bolje.

Jugoslovenska kolonija u Kini?
- Zoran Ranković, nekadašnji "vitez" igra kod mene i to odlično. Prvi je strelac lige sa 12 golova, a dobre partije pruža i nekadašnji "građevinar" Dragan Tomić. Kod Kosanovića u timu nosioci igre su Srđan Bajčetić i Brazilac Atirson, sećate ga se iz Crvene zvezde, onaj levi spoljni... Tu je i Zemunac Raca, pa Nebojša Milovanović koji je nosio dres kragujevačkog Radničkog, Obilića, jedno vreme bio u Bugarskoj...

Za kraj ove kineske priče, kako je u Kini?
- Može da se živi, mada nigde nije lepo kao kod kuće. Šangaj je velegrad, ma NJujork, čudo od grada... Ipak, stalno mi je Beograd u glavi, ali, izdržaću ovu sezonu, a onda... Polako, ima dosta do 25. oktobra, pa moram da se skoncenrišem na rad. Titula je, ipak, i imperativ i cilj - zaključio je Ilija Petković.

J. Sekulić


vesti po rubrikama

^sport

17:00h

U borbi za treće mesto na finalnom turniru Svetske lige Jugoslavija poražena od Rusije 0:3
17:25h

Iz turskog Efes PilsenaDrobnjak pravo u Sijetl

17:27h Naša teniserka na Vimbldonu pobedila i Barbaru Šet
17:55h Saša Zorić uveren da reprezentacija nije rekla poslednju reč na "Kirin kupu" u Japanu
18:05h Ilija Petković, prvi sa ekipom Šangaja u prvenstvu Kine, u meču protiv najtežeg rivala - nostalgije
18:10h Sartid danas (15) u Augzburgu igra protiv Minhena u drugom kolu Intertoto kupa
18:15h Jugoslovenski reprezentativac otišao iz Obilića u Moskvu
   


     


FastCounter by LinkExchange