[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 22. jun 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

21. Jun 2001 18:00 (GMT+01:00)

Neuspešno okončani pregovori predstavnika DOS-a i SNP-a

Predlog zakona o Hagu
povučen iz procedure

Mićunović: Naša obaveza je saradnja sa Tribunalom, mi od toga ne odustajemo. Bulatović: Problem nije u nama, već je u nekom ko je mnogo obećao, a malo učinio

BEOGRAD - Predlog zakona o saradnji sa Haškim tribunalom povučen je iz skupštinske procedure, na zahtev Savezne vlade, jer u četvrtak na višečasovnim pregovorima predstavnika DOS-a i SNP-a nije postignuta saglasnost oko kompromisnog rešenja, koje je predložio Dragan Šoć, predsednik Narodne stranke. Njegov predlog bio je da se na zakon o saradnji s Tribunalom napravi amandman koji bi značio analognu primenu odredbi zakona o krivičnom postupku na saradnju s Hagom.

- Naša obaveza je saradnja, mi od toga ne odustajemo. Obećali smo ovom narodu bolji život i to moramo ispuniti. To se ne može postići bez saradnje sa međunarodnom zajednicom. Pokušali smo da se složimo oko zajedničkog teksta, i kad je ličilo da smo blizu, pojavila se neka formulacija koja to ne dozvoljava - rekao je Dragoljub Mićunović, predsednik Veća građana po završetku sastanka.

DOS ponovo o Hagu

Predsedništvo DOS-a je u Palati federacije održalo sastanak kome je prisustvovao i predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a glavne teme bile su mogućnosti saradnje sa Hagom i odnosi Srbije i Crne Gore, o kojima će se, kako "Glas" saznaje još raspravljati u toku ovog meseca. Pouzdano se ne zna da li je razmatran zahtev za ostavkom načelnika GŠ VJ Nebojše Pavkovića.

On je dodao da jugoslovenska vlast ima dva cilja: opstanak zajedničke države i bolji život građana.
- Mi smo učinili maksuimum i predložili da pravni zakonski okvir bude donet na savzenom nivou, a da se konkretne radnje prebace na republike. Bolji život i izlazak u svet nije moguć bez saradnje sa međunarodnom zajednicom i zato ćemo tražiti nove mogućnosti, jer je to obaveza DOS-a. Odbijanje saradnje ponovo nas vodi u izolaciju i blokadu. Želeli smo da budemo na strani pravde i donesemo zakon - dodao je Mićunović napominjući da su od prošlog režima izvukli pouke i da neće govoriti ne, a na kraju prihvatiti sve i sa kamatama.

On je isključio mogućnost da o zakonu odlučuju republike, jer je Jugoslavija međunarodno pravni subjekt i da postoje ustavne i druge teškoće da to bude u isključivoj nadležnosti republika.

Odgovarajući na pitanje ima li krize u Saveznoj vladi, Mićunović je rekao da je pitanje da li će Vlada opstati, kako i u kom će sastavu raditi, ali da veruje da ovi događaji ne smeju da dovedu do krize u državi.

Posle četvoročasovnih pregovora pred novinare je prvi istupio Dragan Šoć, koji se izvinio DOS-u jer je, kako je rekao, zbog njegovog zahteva da se sačeka dva dana, zaustavljen proces koji je bio skoro doveden do kraja.
- SNP nije hteo da prihvati, to je njihovo političko pravo i njihova politička odgovornost. DOS je stavio tačku na to, ali će verovatno razmisliti o nekim drugim opcijama - izjavio je Šoć.

Komentarišući različite stavove svog koalicionog partnera (NS) na republičkom nivou po pitanju saradnje sa Hagom, lider SNP-a Predrag Bulatović istakao je da je Šoć bio samo zabrinut za poziciju Jugoslavije i da je zato smatrao da bi bilo dobro da i on učestvuje u razgovorima, a "da su mediji pogrešno preneli da postoji Šoćov predlog".
- Smešno je da se od SNP traži da, suprotno svom uverenju, glasa za predloženi zakon. Problem nije u nama, već u nekom ko je mnogo obećao, a malo učinio. Po Ustavu SRJ, nije moguće isporučivanje građana Jugoslavije Haškom tribunalu i Ustav se mora poštovati - rekao je Bulatović.

- Odgovarajući na prozivke DOS-a da je SNP lokalna stranka i da se nedržavnički ponaša, on je pozvao političare DOS -a da se u ovom trenutku, državnički ponašaju.
- Ako svi u DOS-u žele zajedničku državu, a to želi i SNP, onda neće biti problema. Država je iznad fotelja i iznad bilo koje koalicije. Mislim da ova naša razmimoilaženja neće dovesti do krize Savezne vlade - naglasio je Bulatović.

Stav DOS-a, Bulatović je uporedio sa ponašanjem Mila Đukanovića koji je, kako kaže Bulatović, za sve optuživao Slobodana Miloševića, pa i sad kad je u zatvoru.
- Mi smo raščistili sa Miloševićem i neka se slabosti u vršenju vlasti ne prebacuju na nekog drugog. Otvorili smo im prostor da ovaj problem- poručio je Bulatović.

D. Gavrilović - V. Pavlović

 

Po Statutu

Zoran Živković, savezni ministar unutrašnjih poslova ocenio je da SNP odbijanjem zakona o Hagu pokazuje da nije svesna svoje istorijske odgovornosti i da će se zato saradnja sa Tribunalom odvijati po automatizmu koji proističe iz činjenice da je SRJ kao članica UN dužna da sarađuje sa ovim sudom.


vesti po rubrikama

^politika

17:00h

Dragan Lazić o povratku Srba na Kosmet

17:10h

Vuković o glasinama oko Đukanovića i Đinđića

17:15h

Đukanović o budućoj crnogorskoj vladi

17:30h

Dobija li Kosovo svoju vojsku?

17:40h

Predstavljena knjiga "Jugoistok Srbije"

17:45h

Dr Dušan Janjić o balkanskoj konferenciji

17:50h

DSS o internacionalizaciji pitanja Vojvodine

17:55h

Načelnik GŠ VJ Pavković: O mojoj smeni odlučuje VSO

18:00h

Predlog zakona o Hagu povučen iz procedure

18:15h

Premijer Đinđić o Gordijevom (haškom) čvoru

18:20h

Prof. Lazarević: Zakonom se ne može promeniti Ustav

18:30h

Za saradnju s Hagom 46 odsto građana

18:45h

SPS preti povodom izručenja Miloševića

19:00h

Simurdić ambasador SRJ u Hrvatskoj

23:00h

Koštunica razgovarao sa šefom misije Oebsa na Kosovu

01:00h

U petak nastavak sednice Predsedništva DOS-a

 

 


     


FastCounter by LinkExchange