[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 22. jun 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

21. Jun 2001 18:33 (GMT+01:00)

Drugi pišu - VREME

Ispovest čoveka koji je u hladnjači prevozio žrtve sa Kosmeta

Leševe vozio do topionice bakra

BEOGRAD (Beta) - Beogradski nedeljnik "Vreme" objavio je u najnovijem broju svedočenje čoveka koji je, po sopstvenom priznanju, kao mobilisani rezervista 1999. godine prevezao desetak kamiona sa leševima sa Kosova do istočne Srbije.

Taj čovek, koji se predstavio kao Nikola, bio je mobilisan početkom februara 1999. godine i kao ratni raspored dobio je kasarnu u Boru, nedaleko od mesta gde je živeo, a odmah je dobio kamion hladnjaču - prazan, sa naređenjem da ga odveze na Kosovo u jedan vojni logor istočno od Prištine.

Nikola je, kako je naveo, ubrzo shvatio da prevozi leševe, pa je pobegao u Republiku Srpsku, potom u Hrvatsku, odakle je, uz dokaze - fotografije leševa u kamionu, stupio u kontakt sa Haškim tribunalom za ratne zločine i dobio zaštitu tajne službe jedne zemlje Evropske unije.

Direktor RTB-a bez demantija

BOR - Direktor Rudarsko-topioničarskog basena Bor Dragoslav Gusković izjavio je u četvrtak na Skupštini ovog preduzeća da je u medijima plasirana "neproverena informacija" prema kojoj su u RTB-u tokom 1999. godine spaljivani leševi dovezeni sa Kosova. On nije mogao da demantuje takvu informaciju jer u to vreme nije bio direktor RTB-a, ali je rekao da, koliko on poznaje tehnologiju u Topionici to nije bilo moguće izvesti.

S. T.

Prema njegovom svedočenju, zadatak mu je bio da odveze u jedan vojni logor na Kosovu prazan kamion hladnjaču, koju je tamo preuzimao policajac, odvozio negde i vraćao punu i zapečaćenu sa putnim nalogom "poverljivo". On je naveo da je uvek vozio sa Kosova za Bor noću, kamion je predavao policajcima na ulazu u topionicu bakra u kompleksu Rudarsko-topičarskog basena Bor, i na ulazu čekao da mu vrate prazno vozilo.

"Ubrzo sam shvatio da vozim leševe; nije tu trebala velika pamet... Bilo mi je jasno odakle ti leševi potiču; nije mi bilo jasno gde su završavali kad se hladnjača u Boru istovari. Pretpostavljao sam da su bili spaljivani u pećima za topljenje bakarne rude, možda i nisu...", rekao je Nikola, ocenjujući da su leševi mogli da budu i zakopavani negde na teritoriji rudnika.

Kada je počeo da strahuje za vlastiti život zbog toga šta radi, ali i da dobija noćne more, on je, kako je posvedočio, zatražio pomoć dvojice poverljivih prijatelja sa kojima se dogovorio da ga, po povratku sa Kosova, sačekaju na skrovitom mestu pre Bora, i koji su, dok se on presvlačio u civilno odelo, otvorili hladnjaču.

"Bila je puna leševa, do pola metra od plafona... Moji prijatelji fotografisali su unutrašnjost hladnjače, a ja sam tada pobegao dalje. Oni su onda odvezli hladnjaču na skrivenije mesto i prebrojali leševe. Bilo ih je 78; uglavnom civila, među kojima i jedna žena, ali i tri vojnika VJ. Jednog od njih prepoznali su - bio je to dečko iz našeg mesta", kazao je Nikola.

On nije želeo da otkrije detalje svog putovanja sa suprugom u RS, niti želi da kaže koliko je fotografija napravljeno te noći, ali je pokazao dve na kojima se vide noge i cipele leševa, piše "Vreme".

Nedeljnik navodi da su u maju 1999. godine Nikola i njegova žena otišli u Hrvatsku, gde su tražili pomoć jednog advokata koji mu je omogućio kontakt sa ambasadama velikih sila. Nakon razgovora u ambasadi jedne velike sile u Zagrebu i pokazivanja dokaza - fotografija, tiho i diskretno su izvučeni u jednu zemlju Evropske unije i tamo žive pod zaštitom inače veoma efikasne tajne službe te zemlje, piše "Vreme".


vesti po rubrikama

^hronika

18:02h

Advokati bivšeg predsednika SRJ nude novo jemstvo sudu

18:14h

Suđenje bivšim funkcionerima RDB-a

18:28h

Istraga ubistva na Ibarskoj magistrali

18:33h

"Vreme": Ispovest čoveka koji je u hladnjači prevozio žrtve sa Kosmeta

18:39h

MUP potvrdio ostavku Legije

18:47h

U Zemunu pronađeno 36 pečata fiktivnih preduzeća

18:52h

Uhapšen predsednik JUL-a u Lebanu

19:06h

Požarevac: Ubici starca 10 godina

19:12h

Zagrebački nedeljnik "Nacional": MOSAD proverava Caneta

19:19h

Zaječar: Profesoru šest godina za silovanje

19:34h

Poginulo petoro u saobraćajnoj nesreći na autoputu Subotica-Beograd

19:47h

Hag: Sikirica oslobođen optužbe za genocid

19:55h

"Glas" saznaje: U Petrovom Selu još dve grobnice

21:56h

U Ugrinovcima u četvrtak ubijen Živko Jovanović, član IO Narodne stranke "Pravda"

      


FastCounter by LinkExchange