[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 21. jun 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

20. Jun 2001 16:30 (GMT+01:00)

GLAS istražuje

Kuda vodi razlaz unutar DOS-a i VJ oko smene generala Krstića i zahteva za smenu generala Pavkovića?

Ko to vežba državni udar?

Čović je američki plaćenik, koga je rastužila pogibija Lešija (pripadnici VJ na jugu Srbije). Ono što sam započeo dovešću do kraja (Čović). VJ: Ne prihvatamo ni sadržaj ni pretnje. Priželjkivali su rat (general Krstić)

Nesloga među članicama DOS-a oko vrha Vojske Jugoslavije prenela se i među pripadnike VJ i članove državnog Koordinacionog tela za Bujanovac, Medveđu i Preševo. Juče je na adresu naše redakcije stiglo pismo, upućeno predsedniku SRJ Vojislavu Koštunici, kao i drugim visokim državnim i republičkim institucijama.

U pismu, potpisanom sa: Pripadnici ZSB, 3.A, PrK, 63.padobr,72. spec, SUP Vranje, OUP Bujanovac i Preševo i SAJ, teško se optužuje Nebojša Čović i njegovi saradnici. Pismo je već u sredu demantovala Informativna služba VJ, a reagovale su brojne ličnosti iz političkog i vojnog vrha.Nepotpisani pripadnici VJ iz Zone bezbednosti kritikovali predsednika Koordinacionog odbora za jug Srbije i upozorili

Čović za pare pustio Šiptare,
a proći će kao "kapetan Leši"

Poštovani gospodine predsedniče, prinuđeni smo da Vam se ponovo obratimo na ovaj način, jer je situacija postala još gora od našeg poslednjeg obraćanja Vama, mada je evidentno da ste Vi odmah preduzeli određene mere i time u potpunosti potvrdili da ste patriota ove naše države i naroda i pravi čovek za predsednika SRJ i prvog čoveka VJ.

Vaša odluka da vratite generala Krstića na raniju dužnost naišla je na odobravanje svih pripadnika VJ, a posebno pripadnika ZSB, Treće armije i Prištinskog korpusa, kao i velikog broja naših kolega i poznanika iz MUP Republike Srbije, koji već godinama zajedno sa nama izvršavaju zadatke na odbrani otadžbine.

Međutim, i pored toga, pojedinci (na koje mislimo da nisu prijatelji našeg naroda) i dalje pokušavaju da omalovaže rad i trud pripadnika VJ, a posebno pripadnika MUP, da to već počinje da izaziv opasan revolt kod nas, te može doći do veoma teških posledica po te pojedince. Da bismo bili jasniji i konkretniji, navešćemo svaki od problema posebno:

Ko je dozvolio gospodinu Čoviću da on ocenjuje rad (stručni) naših komandanata, kad se on za to kvalifikovao i gde (možda u SAD ili su ga tome podučili Šon Saliven, Džordž Robertson i Havijer Solana), te ko mu dozvoljava da pravi razdor u VJ, ali to možda radi po zadatku CIA? Upozorite ga da, ako nastavi s takvim ponašanjem, neće moći da se slobodno kreće jugom Srbije sa svojim mentorom Šonom Salivenom, te da može proći isto kao njegov prijatelj "Komandant Leši". Kad smo već kod pokojnog "Lešija", obaveštavamo Vas da je g. Čović bio veoma tužan što je "Leši" poginuo i veoma besan na pripadnike VJ koji su ga u borbi viteški, ako se tako može reći, likvidirali. Čak je naredio da se ustanovi ko je od pripadnika VJ ubio "Lešija", ali to nije uspeo da sazna. Takođe Vam moramo naglasiti da nije bio toliko ni tužan ni besan kad su mučki ubijeni kapetani VJ Kijanović i Bojović, niti je bilo kome izjavio saučešće. Stalno je ponavljao da su ovi profesionalci, pa je normalno da neko i pogine, te ga za nas i nije briga kao predsednika Koordinacionog tela, dok se za Krstića polomi ovih dana jer je za njega nadležan.

Iz razgovora s našim kolegama iz MUP saznali smo da je taj isti Čović 15. 05. 2001. godine naredio radnicima OUP Preševo da na slobodu puste 42 (četrdeset dva) pripadnika "OV PMB", za koje je parafinskom rukavicom utvrđeno da su otvarali vatru na pripadnike MUP i VJ. To je učinio za velike pare i to, kako je izjavio, po Vašem odobrenju. Koliko se mi razumemo u zakon, Vi tu gospodu teroriste (ekstremiste) niste amnestirali, a ni Narodna skupština, ali Čović jeste (nadamo se da će i nas amnestirati, ukoliko mi budemo počeli da pucamo na njega).

Trenutno gospoda Čović i Krstić obilaze sela (šiptarska) i prikupljaju potpise za ostanak Krstića i Jelića i njihovo unapređenje jer samo u njih imaju poverenja, što je potpuno tačno, ali to nama srpskim oficirima i odgovara jer mi i ne verujemo generalima i političarima koje Šiptari hvale i koje podržavaju. Staro je pravilo da kada te neprijatelj tapše po ramenu, onda…

Mi verujemo onima koji su nam komandovali, koji su po tri noći pre svake akcije planirali svaki detalj iste i koji su bili sa nama kada smo ih izvodili: Šiptari i dan-danas čuvaju Jelićevu kuću u Podujevu, iako je on navodno ratovao protiv njih, mada ni u jednoj akciji nije lično učestvovao, osim u čuvanju uroševačkog groblja. Doduše, Jelićeva jedinica je 1998. godine učestvovala u akciji na selo Račak, ali Jelića niko, pa čak ni Čović, ni Šiptari a ni Amerikanci ne optužuju da je ratni zločinac. Što je nama veoma čudno, jer ne znamo ko je Jelića amnestirao (Tači, Remi, Čeku, Čović, Saliven ili Karla del Ponte?) i po kojoj ceni. Da ga nisu možda ucenili? To bi svakako trebalo proveriti.

Koliko se Čović interesuje za pripadnike VJ, govori i to da kad se god pomene problem finansiranja VJ i navede se da za MUP ima para, a za nas nema (dnevnice običnog policajca u Bujanovcu veća je od dnevnice komandanta garnizona Bujanovac, koji je po činu pukovnik), on kaže da to nije njegov problem, jer je on u Republičkoj vladi i da je on za MUP obezbedio pare, a da se mi obratimo Vama i predsedniku Vlade SRJ g. Žižiću, ističući da je on sposoban i uticajan, za razliku od saveznih organa. Tako je smeštaj specijalnoj jedinici MUP obezbeđen u motelu "Vranje", a naše specijalne jedinice, kao što su 63. padobranska ili 72. specijalna, spavaju po zemunicama i u najboljem slučaju pod šatorima.

Obaveštavamo Vas da je Čović naredio (kaže uz Vašu saglasnost) da napustimo kasarne u Bujanovcu i Preševu jer su to ranije bile škole i fabrike, ali ne kaže kuda da se iselimo niti ga to interesuje. Takođe tvrdi da za izgradnju novih kasarni nema para. E, tako neće moći, osim ako uspe silom da nas iseli, a to nije uspeo ni NATO.

Toliko ovog puta, uz molbu da nas spasete Čovića, Krstića i Jelića i drugih šiptarskih i američkih prijatelja, jer se ovo više ne može trpeti. Ukoliko Vi niste u stanju da to uradite, naredite nama i mi ćemo to naređenje izvršiti brzo i efikasno.

 


vesti po rubrikama

^tema

16:30h

Kuda vodi razlaz unutar DOS-a i VJ oko smene generala Krstića i zahteva za smenu generala Pavkovića?

16:50h Čović: Vojska neće dati da nas ubijaju
17:05h General Ninoslav Krstić: Žedni krvi
17:25h Informativna služba GŠVJ: Protiv Pravila službe
18:05h Jovanović o Pavkoviću: Čovek prošlosti
   


     


FastCounter by LinkExchange