[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 21. jun 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

20. Jun 2001 17:02 (GMT+01:00)

U sedištu Alijanse u Briselu razgovara se o trećoj intervenciji na području bivše SFRJ

U Makedoniju stiže 3.000 NATO vojnika?

Možda i 5.000? Snage sastavljene od Britanaca, Grka i Nemaca startovale bi kroz dvadesetak dana kao "Mefor". Nude se i Španci i Italijani. Njihov zadatak bio bi da razoružaju ekstremiste. Čeka se samo na mig iz Skoplja

BRISEL (Srna, Tanjug) - Ambasadori 19 članica NATO-a započeli su u sredu razgovore o upućivanju oko 3.000 vojnika u Makedoniju, s ciljem razoružavanja albanskih ekstremista.

Isti izvor navodi da bi operacija prikupljanja oružja počela samo posle dogovora Skoplja i ekstremista o okončanju sukoba. NATO razmatra upućivanje manjeg broja snaga čija bi bila strogo definisana i vremenski ograničena". Izvori naglašavaju da NATO ne namerava da osnuje treću misiju na Balkanu, pored postojećih u BiH i na Kosovu. Od članica Alijanse za misiju u Makedoniji najviše se založila Britanija, dok su ostale rekle da neće poslati nijednog vojnika južno od Kosova.

Snage za intervenciju u kriznim područjima u Makedoniji pod imenom "Mefor" bile bi sastavljene od vojnika iz Britanije, Nemačke i Grčke, a startovale bi na terenu za dvadesetak dana.

Naknada za poginulog vojnika 10.000 maraka

Skoplje priprema zakon za obeštećenje branilaca države u slučaju smrti, kojim se predviđa da se smrt svakog pripadnika odbrambenih snaga nadoknadi sumom od 10.0000 maraka. Prema zakonu, koji je predložio premijer Georgijevski, u slučaju da u porodici poginulog nema zaposlenih, vlada se obavezuje da suprugu poginulog zaposli. Predviđeno je i rešenje stambenog pitanja za porodicu poginulog.

Buš: Zatvoriti granice

Predsednik SAD Buš založio se za zatvaranje granica između Makedonije i Kosova, podržavajući tako poziv predsednika Rusije Putina da se granice zatvore i zaustavi doturanje oružja naoružanim Albancima koji se bore protiv MA.

Albanski lobi

Američki državni sekretar Kolin Pauel izrazio je utorak zabrinutost Vašingtona zbog ekstremizma u Makedoniji, tokom razgovora s dvoje kongresmena i predstavnicima Nacionalnog albansko-američkog saveta koji u Vašingtonu lobira u korist makedonskih Albanaca.

U sredu su se NATO ponudili i Španci, ali i Italijani s 1.000 vojnika. Ministar odbrane Vlado Bučkovski, komentarišući informacije da je u toku priprema specijalnih vojnih snaga NATO-a za intervenciju u Makedoniji, rekao je u utorak uveče da Skoplje o takvoj mogućnosti nije raspravljalo, ali da će se po tom pitanju izjasniti, kad joj budu predočeni svi elementi takvog poduhvata.

Diplomatski izvori, tvrde da NATO plan za Makedoniju ima više faza i da će u prvoj vazi NATO komanda korpusa za brzo reagovanje - ARRC biti u Menhengladbahu. Nemački kontingent u Mforu biće jedan od najbrojnijih, od 600 do 800 vojnika. Najbrojniji kontingent trebalo bi da bude britanski, piše nemačka štampa.

Premijer i lider VMRO Ljupčo Georgijevski potvrdio je u sredu da je dijalog o rešavanju krize u Makedoniji, koji već šesti dan vode predsednici najjačih političkih partija u zemlji kod šefa države Borisa Trajkovskog, u ozbiljnoj krizi i sa sasvim neizvesnim ishodom. On je precizirao da dijalog sada praktično ne ide "ni u jednom pravcu", odnosno da sasvim suprotne stavove zastupaju dve albanske partije i dve makedonske.

Albanci traže i posebno telo u Sobranju, sastavljeno od po sedam Makedonaca i Albanaca i po jednim predstavnikom nacionalnih manjina, koje bi odlučivalo konsenzusom. Prema planu, dijalog treba da se završi do 25. juna, kad bi u Luksemburgu Makedonija trebalo zvanično da obavesti Savet EU šta je urađeno na rešavanju krize.

Trajkovski će u ponedeljak prisustvovati sastanku ministara EU u Luksemburgu na kojem će biti imenovan stalni predstavnik EU za Makedoniju. Šef makedonskog MUP-a Ljube Boškovski izjavio je u sredu da više nije član vladinog Koordinacionog tela za sprečavanje krize.

Albanski teroristi nisu se odazvali ni najnovijem 11. pozivu Skoplja da polože oružje. Umesto toga nastavili su napade na MA na sva tri fronta - kod Tetova, Kumanova i skopskog sela Aračinovo iz snajpera, mitraljeza i minobacača.

Kfor je uhapsio još 19 pripadnika "ONA" koji su pokušali da iz Makedonije ilegalno pređu na Kosovo. Visoki zvaničnik EU Havijer Solana i specijalni izaslanik NATO Piter Fejt trebalo bi u četvrtak da doputuju u Skoplje.


vesti po rubrikama

^balkan

17:02h

U Makedoniju stiže 3.000 NATO vojnika?

17:21h

Šesnaest Srba u osiječkom zatvoru još štrajkuje glađu

17:34h Opozvano deset ambasadora BiH
17:39h Video kaseta odaje izgrednike nereda u Banjaluci
17:42h Slovencu koji je "pretio" Bušu deset godina robije?
17:58h U Kninu ekshumirano 214 tela
18:09h Brod američke Šeste flote u Hrvatskoj
   


     


FastCounter by LinkExchange