[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 5. jun 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Jun 2001 16:30 (GMT+01:00)

GLAS istražuje

Kakvu budućnost Vašington kroji Jugoistočnoj Evropi? (6)
Orhan Dragaš, predsednik Udruženja Goranaca, piše za "Glas" o svom susretu s američkim diplomatom Stivenom Hilom u Mađarskoj na njegov poziv

HIL: Zašto uznemiravate Balkan?!
DRAGAŠ: Neću da prećutim istinu!

Diskreditujete novu američku administraciju i uznemiravate Balkan. Mi vas ne demantujemo jer nećemo da damo značaja toj ideji. Vašington planira diplomatska osveženja na Balkanu (Hil). Rotari klub se bori za ekonomski i politički jak Balkan (Varda)

Ja sam u prošli petak došao u Budimpeštu na poziv "predstavnika američke administracije" da porazgovaramo o mojim tvrdnjama o tome da Amerika sprema novi Plan za Balkan. Razgovor smo vodili u hotelu na jezeru "Balaton", par stotina kilometara od centra Budimpešte. Na aerodromu me je čekalo vozilo marke "vojager van" diplomatskih oznaka, u kojem su bili američki diplomata Stiven Hil i Renata Vels, takođe američki diplomata.

Nakon toga smo krenuli ka jezeru Balaton, gde su nas čekale još tri osobe, i to Čeh Miloš Varda, predstavio se kao bankar i viši instruktor Rotari kluba za Istočnu Evropu, Jozef Marton, analitičar Centra za zemlje u tranziciji iz Budimpešte, i treća osoba koja se nije predstavila (a za koju ja apsolutno verujem da je američki obaveštajac), a koja veoma dobro govori, kako reče, hrvatski jezik. Razgovor je počeo Stiven Hil, odmah posle popijene kafe, a prenosim ga nesređenog i autentično:

Hil: Iznenadili ste me, gospodine Dragaš, da se vi, koga poštujem kao veoma ozbiljnog mladog političar u Evropi, bavite neistinama i u javnosti plasirate veoma uznemiravajuće dezinformacije koje još i američku administraciju dovode u veoma nezgodnu poziciju.

Dragaš: Ja, gospodine Hil, ne mislim da sam, kako vi kažete, progovorio i plasirao ideju koja je tek onako meni pala na pamet.

Hil: Nisam ni mislio to. Tim gore, jer neko preko vas pokušava da diskredituje novu američku administraciju, a, što je još gore, da uznemiri stanovnike balkanskih zemalja.

Etnički čiste državice

Orhan Dragaš, predsednik Udruženja Goranaca, donedavno član SPO-a, danas bez partijskog angažmana, tokom protekle nedelje otkrio je "Glasu" svoja saznanja o nekim novim političkim dogovorima u Vašingtonu. Dragaš tvrdi da je na ručku kod jednog biznismena našeg porekla u Vašingtonu bio i nekadašnji državni sekretar Henri Kisindžer. Ovaj - danas često spominjani nosilac Nobelove nagrade za mir, ali u kontekstu podsticanja ratova i žrtava - rekao je tada da se već uveliko razgovara o ideji koja bi, pojednostavljeno, glasila: multietnički Balkan - etnički čiste državice. Time bi se u upravljanju dala prednost narodu koji zaposeda određenu teritoriju i, praktično, dovršio bi se proces etničkog čišćenja Balkana.
Iza ovakve ideje, tvrdi Orhan Dragaš, stoji, osim Kisindžera, i bivši pregovarač na prostorima SFRJ u ime međunarodne zajednice lord Robert Oven. Serija tekstova u "Glasu" izazvala je veliko interesovanje u susednim zemljama, pa i u Češkoj i Poljskoj. Prenošeni su naši napisi, a novinari su u temu uključivali svoje političke elite. Bugarski premijer Ivan Kosov je, na primer, demantovao da je zbog toga išao u Vašington.
U prošli petak, kad je trebalo da Dragaš ponovo dođe u redakciju, ugovoren mu je sastanak u Budimpešti, s koga je napisao ovaj tekst za "Glas".

Dragaš: Ja ne mislim da o istini treba da se ćuti, kakva god da je, pa čak i ako uznemirava stanovništvo na Balkanu, jer time što sam obelodanio ideju da se Balkan uredi kao multietnički s monoetničkim državama, pokušao sam da, koliko je to moguće, upozorim na opasnost koja može proisteći iz toga.

Hil: Ali takvu ideju ne plasira američka administracija, niti iza te ideje stoji. Na kraju, gospodin Kisindžer koga vi navodite kao jednog od tvoraca te ideje više nije politički aktivan u SAD i to su možda njegove privatne analize koje ne obavezuju administraciju SAD.

Dragaš: Ja nisam ni rekao da je to zvanična politika SAD, u to nisam ulazio, ali su sastanku 28. marta 2001. prisustvovali i predstavnici Bele kuće, Forin ofisa, CIA, Pentagona… a oni, priznaćete, jesu zvanična SAD.

Hil: Ja o tome ništa ne znam, ali i da jesu, prisustvovali su kao gosti, a ne kao učesnici ili predlagači.

Dragaš: Pa zašto onda ne demantujete ono što sam ja obavio u novinama u Srbiji?

Hil: Pa, zato što ne želimo da dajemo tome veći značaj nego što ima, a to je da su to, eventualno, privatna razmišljanja pojedinih političara.

Dragaš: Pa zašto ste me onda zvali da razgovaramo?

Hil: Nemojte da me shvatite pogrešno, gospodine Dragaš, ovaj razgovor smo, kao što znate, zakazali preko našeg zajedničkog prijatelja iz bugarske ambasade i ja sam rekao da vi niste obavezni da ga prihvatite!

Dragaš: Naravno da nisam obavezan, ali je i meni zadovoljstvo da razgovaramo o stvarima koje ovih dana potresaju balkansku javnost. Ali, priznaćete, ovaj naš razgovor ne treba da ima samo kurtoaznu formu. Vas nešto konkretno interesuje.

Hil: Interesuje me, naravno, mnogo toga. Ja lično mislim da ste vi jedan vrlo osposobljen marketinški stručnjak i da želite na ovakav način da politički profitirate, što ne treba zameriti, ali ne preko laži i izmišljotina ovakve vrste.

Dragaš: Gospodine Hil, sada me i vređate. Ja nisam slagao ništa vezano za moju izjavu o američkom planu podele Balkana. A ja ne verujem da smo mi ovde zato što ste hteli da mi saopštite da sam politički profiter; to ste mogli i telefonom. Vas konkretno nešto interesuje, zar ne?

Hil: Izvinite, molim vas, nisam hteo da vas vređam, pogrešno ste me razumeli. A što se tiče mog interesovanja, naravno da me mnogo toga interesuje. Na kraju krajeva, ja sam diplomata. Interesovalo bi me, na primer, da li ste u kontaktu s ambasadorom SAD u Beogradu ili u Sarajevu i da li ste sa njima o navedenim mapama eventualno razgovarali ili čak od njih dobili neke informacije.

Dragaš: Ne, ali zašto to ne pitate svoje ljude po ambasadama?

Hil: Znate šta, gospodine Orhan, iskreno govorimo, obzirom da nas je spojio čovek koji je naš zajednički prijatelj. Ovih dana američko ministarstvo spoljnih poslova planira izvesna diplomatska "osveženja" na Balkanu, pa bi iz povređene sujete ili nečeg sličnog moglo svašta da proistekne, ako me razumete…

Dragaš: Razumem vas, ali ja i dalje mislim da mape o podeli Balkana postoje u američkoj kombinatorici, na kraju krajeva, ja sam ih video.

Hil: Ja ih nisam video, ali čak i da tako nešto postoji u određenim nezvaničnim krugovima, vi se niste poneli diplomatski i veoma ste se nekorektno poneli prema ljudima koji su vam to eventualno pokazali.

Dragaš: Ali zašto mi niko nije rekao da o tome ne pričam, ili da ništa ne objavljujem u javnosti?

Hil: Ali to se podrazumeva!

Dragaš: Dobro, ali zašto to vas toliko pogađa?

Hil: Mene ne pogađa, meni je samo žao što se neistinama pokušava umanjiti značaj nove američke administracije, a i žao mi je što vi od sebe pravite neozbiljnog političara, a koliko sam ja dosad pratio vaš rad, imali ste perspektivu u političkom smislu.

Dragaš: To je vaše mišljenje, hvala.
Onda se u razgovor uključio Miloš Varda iz Rotari kluba.

Varda: Znate li, gospodine Dragaš, šta je to Rotari klub?

Dragaš: Ne!

Varda: Ja se, na primer, slažem sa gospodinom Stivenom o vašoj političkoj perspektivi koja može biti narušena iznošenjem netačnih, neproverenih i na kraju izmišljenih priča koje mogu narušiti stabilnost u regionu. Rotari klub se upravo bori za ekonomski jak Balkan, politički stabilan, Balkan koji će voditi ozbiljni, odgovorni i mladi ljudi. Na primer, gospodine Dragaš, bilo bi nam drago da imamo člana kao što ste vi, pod uslovom naravno, da se bavite činjenicama a ne proizvoljnim izjavama. Na kraju krajeva, razmislite, možda mediji u Srbiji pokušavaju da vas iskoriste kako bi sebi podigli tiraž. Posle toga se u razgovor uključio i Jože Marton. On je rekao da je ceo april boravio u SAD, da se o pomenutim podelama govorilo, ali ne kao predlog Amerike, nego kao i o proizvoljnim analizama raznih nevladinih organizacija koje nikog, naročito ne zvanični SAD, ne obavezuju. Ja sam ga pitao zašto je neposredno posle toga u Ameriku otišao Ivan Kostov, pa Viktor Orban, pa Boris Trajkovski, pa Zoran Đinđić, pa Vojislav Koštunica… On je rekao da ne zna da su svi navedeni posetili SAD, da zna za neke, ali da su oni sasvim slučajno u isto vreme posetili SAD. Posle toga je razgovor dobio frazološku formu, a moji sagovornici su me savetovali da bi, pre nego što dam izjavu na tako ozbiljnu temu kao što je ova, bilo korektno da konsultujem i "drugu stranu". Razgovor smo, posle tri sata, završili, a ja sam ih ipak upoznao da ću možda razgovor objaviti u novinama.

Hil: Kako god procenite, gospodine Dragaš, ali to bi bilo veoma neozbiljno. No, mi smo demokrate, ne možemo vam kršiti pravo na kontakte s medijima, šta god vi u tim kontaktima govorili. A što se tiče priče o podeli Balkana, veoma brzo će se zvanična Amerika odrediti po tom pitanju, jer ne želi da se meša u organizovanje država i u unutrašnja pitanja na Balkanu, što nikada nije ni radila. Na kraju razgovora su mi se najljubaznije zahvalili, naročito Miloš Varda, koji mi je rekao da ćemo ostati u kontaktu zbog mog, eventualnog, angažmana u Rotari klubu. Stiven Hil mi je rekao da će krajem juna posetiti Beograd i da se nada da ćemo se i tada sresti.


vesti po rubrikama

^tema

16:30h

"Glas" istražuje: Kakvu budućnost Vašington kroji Jugoistočnoj Evropi? (6)

16:50h

Gligorov ne veruje u nove mape Balkana: Razmena teritorija vodi ratu

   


     


FastCounter by LinkExchange