[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 5. jun 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Jun 2001 17:00 (GMT+01:00)

Povodom neuspeha pregovora o haškom zakonu

SNP pere ruke

U pitanju opstanak savezne države i donatorska konferencija

BEOGRAD - Uprkos činjenici da smo prihvatili da Republička vlada bude egzekutor i donosi definitivnu odluku o izručenju optuženih, SNP je odbila da se zakon o saradnji s Haškim tribunalom donese na saveznom nivou, rekao je u ponedeljak novinarima Vladan Batić, ministar pravde Srbije. Paradoks je da zbog manevara SNP-a bude dovedena u pitanje donatorska konferencija, opstanak federacije, kao i stvaranje krize Savezne vlade - rekao je Batić.

Batić je dodao i da je krajnje vreme da Srbija prestane da bude talac "pojedinih političkih subjekata" u Crnoj Gori, te da je "vreme da se i građani Srbije izjasne da li žele da žive u zajedničkoj državi", ukoliko se u toj republici ponovo povede pitanje referenduma o budućnosti federacije.

Predrag Marković, predsednik Političkog saveta G17 plus, ocenio je da su razgovori DOS-a i SNP -a" pokazali nespremnost političkih faktora u SRJ da preuzmu odgovornost". On je dodao da bi bilo "neozbiljno" da DOS prihvati predlog SNP-a, jer bi to značilo da se odgovornost nameće samo jednoj republičkoj vladi "koja to može da izgura, dok druga ne mora, i da je neozbiljno prebacivati na Srbiju isključivu nadležnost za budućnost i dobrobit Jugoslavije".

On je izrazio uverenje da će dogovor ipak biti postignut, s tim što će posledice osetiti građani, jer su rezultati donatorske konferencije već ugroženi, kao i pregovori s Pariskim klubom.

Šta kaže Crna Gora?

Vesna Perović, portparol LS-a CG i budući predsednik crnogorskog parlamenta, rekla je da su rezultati pregovora DOS-a i SNP-a "loša vest i za Crnu Goru i za Srbiju" i da "SNP odbija da SRJ bude deo međunarodne zajednice". Dragiša Burzan, funkcioner SDP-a, razgovore u Beogradu smatra "nastavkom političkih akrobacija SNP-a i njihove politike nedoslednosti". - SNP samo traži način da bude uslužan Beogradu, a sve probleme rešava tako da ne gubi biračko telo u Crnoj Gori i da opere ruke pred svojim članstvom i biračkim telom. To naravno neće moći, jer je ovo za njih trenutak istine - smatra Burzan.

- Stepen košmara i ludila u ovoj zemlji, koji je za sobom ostavio režim Slobodana Miloševića, nastavlja se time da manjina u manjoj federalnoj jedinici tzv. SRJ uslovljava opstanak ne samo većine nego svih. I samim tim bilo bi najprincipijelnije raskinuti neprincipijelnu i protivprirodnu koaliciju sa SNP-om i da onda dve suverene države, Srbija i Crna Gora, urede svoje odnose na principima ravnopravnosti i zajedničkih interesa, komentar je lidera LSV-a Nenada Čanka.

- Ipak, verujem da će se do kraja naći neki sporazum na nivou sadašnje Savezne skupštine. U protivnom, imali bismo krizu Savezne vlade, i potom, kao jedini izlaz, nove savezne izbore, na kojima bi, verujem, SNP jako loše prošao u Crnoj Gori, upravo zbog ovakvog ponašanja. Jer, ovaj konkretan primer pokazuje da njihova zaklinjanja u demokratsku i evropsku SRJ nisu bila iskrena, stav je predsednika RV-a mr Miodraga Isakova.

Nova demokratija smatra da je stav SNP "vrhunac neodgovornosti i nebrige za očuvanje savezne države i da to nužno znači produbljivanje krize i ugrožava vitalne interese u SRJ.

- Insistiranje SNP-a da se saveznim zakonom postave samo opšte odredbe saradnje, a da se republičkim zakonima reguliše sve drugo, uključujući i izručenje, doveo je SNP u smešnu poziciju podrške Đukanovićevom zalaganju za dve stolice u UN i da je SNP dospela u "opasnu situaciju da ideološkim floskulama svog bivšeg lidera Momira Bulatovića podržava separatističku opciju Mila Đukanovića" - navodi se u saopštenju ND-a.

SPS i JUL pozdravljaju odluku SNP-a Crne Gore da ne podrži zakon o saradnji s Hagom.

- Ključ rešenja je da se ni po kom osnovu ne krši Ustav SRJ. Teško je postići dogovor oko kršenja Ustava i jedini izlaz je u pravu - rekao je Ljubomir Ilkić, savezni poslanik, iz SPS-a.

On je rekao da "velika većina država štiti svoje državljane" od izručenja i da od 186 zemalja članica UN samo 20 je donelo zakon o saradnji s Tribunalom, a od njih jedino tri predviđaju izručenje - dodao je Ilkić, a funkcioner JUL-a Živko Šoklovački ocenio je da je stav SNP-a "ispravan" i nazvao Haški tribunal "instrumentalizovanim političkim telom".


vesti po rubrikama

^politika

17:00h Reagovanja povodom neuspeha pregovora o haškom zakonu
17:15h Novi sastanak DOS-a
17:20h Lutovac o (ne) donošenju zakona: SNP izbegava odgovornost
17:30h Sastav crnogorske vlade do kraja nedelje
17:45h

SNP za svoj Nacrt zakona o saradnji s Hagom

18:00h Mihajlović poručio u Bujanovcu: MUP će se prilagoditi demokratskim promenama
18:10h Koštunica razgovarao s Kukanom o Kosmetu
18:15h Krapović i Bučkovski dogovorili u Skoplju: Zajedno protiv terorizma
18:20h Šefćet i Jonuz Musliju ponovo u Velikom Trnovcu
18:30h Oebs objavio modalitete izbora na Kosmetu

18:35h

Preševo: Haljimi o multietničkoj policiji

18:45h Bratislava Morina i dalje s imunitetom
19:00h Čanak razgovarao s Montgormerijem o obnovi i autonomiji
21:00h Da li će Beograd ostati bez jedne ili će dobiti više opština?
23:00h Prihvaćeni principi za formiranje nove vlade
00:36h Održan novi sastanak DOS-a: Jedinstveni za - nastavak pregovora
00:50h Predsedništvo DOS za jedan zakon
   


     


FastCounter by LinkExchange