[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 2. jun 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

01. Jun 2001 17:35 (GMT+01:00)

Zbog članka o razmeni teritorija između balkanskih država

Smenjen glavni urednik "Nove Makedonije"

SKOPLJE (Tanjug) - Predsednik Upravnog odbora Novinsko-izdavačkog preduzeća "Nova Makedonija" Nikola Tasev smenio je glavnog i odgovornog urednika istoimenog dnevnog lista, koji izdaje ta kuća Nauma Bardžijeva, i na to mesto postavio sebe.

Glavni razlog za smenu je, kako u kratkom uvodniku ističe Tasev, najveća odgovornost Bardžijeva što se u četvrtak u "Novoj Makedoniji" pojavio tekst o navodnim novim promenama granica na Balkanu, koji je bio ilustrovan i mapom u koloru.

Objavljena karta zadire i u unutrašnje poslove naših suseda, naveo je Tasev podsećajući da je podloga za tekst o razmenama teritorija na Balkanu bio diplomatski izvor.

Smena Bardžijeva dovodi se u vezu i sa dve struje u partiji VMRO-DPMNE premijera Ljupča Georgijevskog, pod čijom je kontrolom "Nova Makedonija". Prema skopskom listu "Jutarnji vesnik", glavni urednik je smenjen zato što je probugarsko krilo u VMRO-DPMNE oštro reagovalo na objavljenu informaciju da će deo Pirinske Makedonije u Bugarskoj pripasti Makedoniji prilikom novih podela teritorija na Balkanu.

Prvi tekst o razmeni teritorija objavila je pre tri dana skopska "Večer", koju izdaje NIP "Nova Makedonija", ali glavni i odgovorni urednik tog lista nije smenjen, jer tamo nije pominjano da će Makedonija navodno dobiti deo bugarske teritorije, zaključuje "Jutarnji vesnik".

"Nova Makedonija" je u četvrtak na naslovnoj strani objavila tekst i mapu o razmeni teritorija na Balkanu. U razmeni bi učestvovale Makedonija, Bugarska, Grčka, Albanija i Jugoslavija, odnosno Srbija. List se pozvao na diplomatske izvore, napominjući da će ceo posao biti završen do maja iduće godine.

Dan pre toga, "Večer" je objavila da će Makedonija i Albanija razmeniti teritorije i da na tom projektu rade akademije nauka dveju zemalja. Informacije su izazvale žestoke reakcije u javnosti i sporove među političarima.


vesti po rubrikama

^tema

17:05h

Pisanje "Glasa "uzbudilo" političare susednih zemalja: Nove mape uznemirile Balkan

17:35h

Zbog članka o razmeni teritorija, smenjen urednik "Nove Makedonije"

17:50h

Klark nagovestio da se Zapad nagodio s Karadžićem: Slobodan dok "drži jezik za zubima"

18:25h

"Glas" istražuje: Kako država brine o najsiromašnijim građanima?

      


FastCounter by LinkExchange