[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 2. jun 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

01. Jun 2001 17:05 (GMT+01:00)

GLAS otkriva

Pisanje "Glasa "uzbudilo" političare susednih zemalja

Nove mape uznemirile Balkan

Orhan Dragaš u Budimpešti na sastanku s predstavnicima američke administracije

Serija napisa u "Glasu javnosti" o novim planovima za Balkan i mogućoj reviziji odluka Berlinskog kongresa iz 1878. izazvalo je reakcije u štampi zemalja jugoiostočne, ali i centralne Evrope. Naš tekst je prenelo više vodećih dnevnih listova u Bugarskoj, Grčkoj, Makedoniji, Albaniji, Poljskoj i Češkoj.

Od političara prvi se oglasio bugarski premijer Ivan Kostov. Premijer Kostov je demantovao postojanje takvih planova, iako izvor "Glasa" tvrdi da je on bio prvi državnik neke balkanske zemlje koji je bio pozvan u Vašington da mu se obrazlože nove mape. (Kasnije su, u odvojenim posetama, u SAD odlazili rumunski, makedonski, srpski i jugoslovenski i mađarski državnici.)

U petak Orhan Dragaš, predsednik Udruženja Goranaca u Beogradu, koji nam je izneo pomenuti plan, o čemu je sve saznao na jednom ručku u Vašingtonu od bivšeg državnog sekratara SAD Henrija Kinidžera, zbog prevelikih obaveza nije mogao da, po dogovoru, ponovo dođe u redakciju i donese dokumentaciju o ideji koja trenutno zaokuplja zvaničnike u Vašingtonu.

Izvor "Glasa" koji je želeo da ostane anoniman obavestio je redakciju da je Dragaš u petak otputovao u Budimpeštu po pozivu predstavnika američke administracije. U petak uveče je trebalo da se sastane s njima.

"Glas" takođe saznaje da je g. Dragaš imao susrete i sa ambasadorima nekih balkanskih zemalja u Beogradu, na njihovu inicijativu. Naš izvor tvrdi da je Dragaš dobio poziv od makedonske Vlade da sledeće nedelje otputuje u Skoplje. Nazvanično, "Glasu" je rečeno i da je bivši državni sekretar SAD Henri Kisindžer, jedan od dvojice inicijatora te ideje, zvao i tražio kontakt s Orhanom Dragašem.

LJ. S.


vesti po rubrikama

^tema

17:05h

Pisanje "Glasa "uzbudilo" političare susednih zemalja: Nove mape uznemirile Balkan

17:35h

Zbog članka o razmeni teritorija, smenjen urednik "Nove Makedonije"

17:50h

Klark nagovestio da se Zapad nagodio s Karadžićem: Slobodan dok "drži jezik za zubima"

18:25h

"Glas" istražuje: Kako država brine o najsiromašnijim građanima?

      


FastCounter by LinkExchange