[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 1. jun 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

31. May 2001 16:31 (GMT+01:00)

Beogradski univerzitet nije pošteđen seksualnog uznemiravanja

Pet hiljada maraka za šesticu

Prednjače Fakultet za sport, Poljoprivredni i Medicinski

BEOGRAD - Korupcija je na Beogradskom univerzitetu alarmantno velika, ali za njom ne zaostaje ni seksualno uznemiravanje. Ipak, iako je Savez studenata Beograda, koji je pokrenuo Antikorupcionu kampanju, na tragu već petnaestak profesora koji su ispite naplaćivali ili su za njih tražili izvesne seksualne usluge, oni navode da su stradali samo najnaivniji. Otkrili su uglavnom one koji su naivno primali mito direktno, ali nisu retki slučajevi profesora koji su to radili preko trećeg ili četvrtog lica.

Problematični

Nekoliko slučajeva korupcije i seksualnog uznemiravanja ima na Medicinskom, Poljoprivrednom, Fakultetu za sport i fizičku kulturu i Višoj železničkoj školi. Protiv profesora Fakulteta za sport pokrenut je i spor pa će se njegovo ime saopštiti za 10 dana, da student ne bi ostao nezaštićen.

Anketa

U anketi kojom je ispitano 589 akademaca, više od 10 odsto je imalo lično iskustvo u iznuđivanju novca, dok je seksualno uznemiravanje doživelo oko 4 odsto studentkinja. Različite psihičke pritiske, među kojima je najčešće omalovažavanje, iskusilo je više od 30 odsto studenata. Oko 30 odsto mladića i više od 45 odsto devojaka na BU smatraju da postoje povrede studentskih prava.

Mito

- Visina mita se kreće između 600 dinara na Višoj poslovnoj školi i 5.000 maraka na Medicinskom. Na Višoj poslovnoj i Pravima korupcija je česta, dok je na Fakultetu za sport seksualno uzmeniravanje javna tajna. Filološki i donekle Filozofski fakultet su po ovom pitanju časni - rekla je Kristina Vujičić.

- Pravno gledano, kriv je i onaj koji prima i onaj koji daje mito, ali s obzirom na to da profesor studentu predstavlja autoritet, oličenje znanja i moralnosti, oni snose veću odgovornost - rekla je za "Glas" Katarina Vujičić, predsednik Saveza studenata Beograda.

Ona je napomenula da je najbolji recept za suzbijanje korupcije na univerzitetu razbijanje straha, prvenstveno dekana, koji smatraju da ukoliko otkriju takav slučaj na matičnom fakultetu, da će ga oskrnaviti i ukaljati.

- Najbolju saradnju imamo sa dekanom Poljoprivrednog fakulteta koji se pridružio kampanji. Ipak, očekujemo da po ovom pitanju uskoro sarađujemo i sa Vladom i resornim ministarstvom, kao i sa Rektoratom. Dosad Ministarstvo prosvete nije pokazala brigu za korupciju jer je orijentisano na reformu - rekla je Vujičićeva dodajući da su nedavno, ipak, imali uspešan sastanak sa pomoćnikom ministra Srbijankom Turajlić.

Ona je navela da će oni morati deset slučajeva da stave na stub srama kako bi ostale predavače koji su poslednjih godina, usled uistinu lošeg materijalnog stanja, podlegli ovom trendu.

- Sama kupovina nije samo potplaćivanje, već i to kad profesori primoravaju studente da donesu uplatnice kao potvrdu da su kupili njihove udžbenike. Imali smo jedan takav slučaj, i da stvar bude gora, ispostavilo se da je udžbenik plagijat - prokomentarisala je Vujičićeva.

M. Bjelovuk


vesti po rubrikama

^društvo

16:26h Đinđić: Biće smenjen svaki ministar koji primi proviziju
16:31h Beogradski univerzitet nije pošteđen seksualnog uznemiravanja
16:47h U Jugoslaviji broj pušača stalno raste
16:53h Na adresu pojedinih fakulteta stižu tužbe zbog dugova
17:12h PIO fond najavio vraćanje zaostalih dugova najstarijima
17:37h Medaković, predsednik, na Godišnjoj skupštini SANU
17:54h Crkvenjakov, generalni direktor RTS-a: Idemo na novi imidž

19:02h

Saopštenje za javnost: Povratak zakona

19:05h

Subotica: Opasan otpad u dvorištu "Aurometala"

19:14h Biskupska konferencija Jugoslavije u Beogradu
19:27h

Sindikat Elektrovojvodine "zamrzao" odluku o obustavi rada

00:40h TV B-92 potpisala ugovor sa "Geneksovom" TV IBC
00:41h Aleksandar Tijanić optužuje DOS
00:44h Olja Bećković tužila BK Televiziju
00:45h Smenjen direktor Kovnice novca?
00:47h Umro predsednik Zadružnog saveza Srbije Viden Ranđelović
   


     


FastCounter by LinkExchange