[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 17. maj 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

16. May 2001 17:00 (GMT+01:00)

GLAS otkriva

Detalji akcije snaga bezbednosti kod Preševa

Sprečeno stradanje civila u Oraovici

Poput mnogih šiptarskih sela, i ovo je bilo pretvoreno u jako terorističko uporište

BEOGRAD, BUJANOVAC - Akcija jugoslovenskih snaga bezbednosti u selu Oraovica kod Preševa u utorak, izvedena je krajnje profesionalno i produžena je da bi se sprečile nepotrebne civilne žrtve među albanskim stanovništvom - izjavio je za "Glas" Ljubomir Podunavac, šef Vladinog pres-centra u Bujanovcu, ističući da je svaka informacija o eventualnim civilnim žrtvama - najobičnija laž.

Naše snage su, podsetimo, posle višečasovnih borbi ušle u ovo šiptarsko selo, koje se nalazi van kopnene zone bezbednosti. Od terorista je zaplenjena veća količina oružja koje je izloženo u OUP Preševo.

Kako smo saznali, poput mnogih šiptarskih sela na ovom području, i Oraovica je bila pretvorena u jako uporište terorističke "OVPBM". Iz pravca sela teroristi su danonoćno, iz svih vrsta naoružanja, dejstvovali prema položajima Združenih snaga bezbednosti. Kako su se u utorak uverili i brojni posmatrači, svi prilazi selu bili su dobro utvrđeni mnogobrojnim rovovima, bunkerima, utvrđenjima, i mitraljeskim gnezdima.

Po već viđenom kosmetskom scenariju, teroristi su kao "živi štit" držali svoje sunarodnike, želeći da izazovu navodnu "humanitarnu katastrofu", koja je propala, zahvaljujući profesionalnoj i selektivnoj akciji naših snaga, usmerenoj isključivo prema uniformisanim i naoružanim licima.

Posle deblokade sela, šiptarsko stanovništvo ostalo je u svojim domovima u Oraovici, gde se situacija postepeno normalizuje. Kako smo saznali, u sredu je počela popravka regionalnog puta Preševo - Oraovica, a u selu je otpočela i rekonstrukcija nekoliko dalekovoda.

P. Pašić

 

Pavković: Nismo bili u okruženju

Načelnik GŠ VJ general-pukovnik Nebojša Pavković demantovao je informacije da je oko 120 pripadnika VJ u utorak bilo u okruženju šiptarskih terorista u oraovačkoj crkvi. "Pripadnici Združenih snaga bili su na dva objekta iznad Oraovice, oko kilometar od sela, a ne kod crkve koja je dosta udaljena od ovog mesta. U jednom trenutku bila je presečena komunikacija koja je služila za snabdevanje, ali je i ona, kao i selo, kasnije deblokirana", objasnio je general Pavković za naš list.

Pobegao "komandant"

Samozvani "komandant" tzv. "OVPBM" Mustafa Šaćiri, zvani Špetim, s ličnom gardom, pobegao je uoči okršaja u utorak, preko Kardak planine u Mađere, na administrativnoj granici Srbije i Kosmeta, saopštila je VJ. "Posle napuštanja sela Oraovica teroristi nastavljaju sa pregrupisavanjem snaga i inženjerijskim uređenjem teritorije, uz povremene oružane provokacije iz rejona Ljoki mal, Bukovskih livada i sela Bukovac prema položajima združenih snaga bezbednosti", navela je VJ.

Pušteni kućama

Naše snage privele su tokom akcije u selu Oraovica 98 Šiptara koji su posle detaljnih provera pušteni kućama, saopšteno je u pres-centru. Kako se navodi, tokom akcije zaplenjeno je devet poluautomatskih i dve automatske puške kineske proizvodnje, četiri ručna bacača, protivtenkovski projektil "Armbrust", šest projektila za ručne bacače, 20 ručnih bombi i veća količina municije, uniformi i druge opreme.


vesti po rubrikama

^politika

17:00h

"Glas" otkriva detalje akcije snaga bezbednosti kod Preševa

17:15h

Komandant Kfora Skijaker pozvao teroriste da polože oružje

17:20h

Anan poručio Srbima s Kosmeta: Izađite na izbore

17:30h

Solana pozdravio ustavni akt Kosmeta

17:35h

SNV zatražio od Đinđića i Koštunice sastanak o Kosmetu

17:45h

Narodni poslanici o Kosmetu: Nema izbora dok se puca

18:00h

Vuksanović o ulasku u sektor B: Hrabro i rizično

18:05h

Ko će da zameni Obradovića; Pravdić bez komentara

18:15h

Domaći političari o uslovima za donatorski skup

18:30h

Pauel o donatorskom skupu: Izručenje Miloševića ipak uslov?

18:40h

Artmanova potvrdila: Zakon nije zamena za izručenje Hagu

18:50h

Predsedništvo SD-a na čelu s Orlićem ocenilo: Vuk pokušava da razori DOS

19:00h

"Pobjeda je Crne Gore" čeka - liberali ne dolaze

19:15h

Kasa o autonomiji Vojvodine: Ne treba nam novo žarište sukoba

23:05h

Sastanak Komisije za istinu i pomirenje

23:15h

Ranjena dvojica policajaca

00:45h

Predalo se još 18 terorista

01:20h

Đinđić "menja" Obradovića

      


FastCounter by LinkExchange