[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 17. maj 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

16. May 2001 17:11 (GMT+01:00)

Izveštaj Komisije Vuka Obradovića u sredu osvanuo u celini u "Reporteru"

Strogo poverljivo
ali i skandalozno

Do sada obelodanjeni samo marifetluci s piramidalnim bankama i Zajmom za preporod Srbije

BEOGRAD - Komisija za ispitivanje zloupotreba u oblasti privrede i finansijskog poslovanja 19. aprila dostavila je izveštaj o tome šta je dotad uradila, a na izveštaj je stavljena oznaka "strogo poverljivo", za šta je pre nekoliko dana Vuk Obradović rekao da je učinjeno naknadno, dakle, pošto je izveštaj izašao iz njegove komisije.

O kolikom stepenu poverljivosti se radi, dovoljno svedoči da je kompletan izveštaj objavljen u najnovijem broju nedeljnika "Reporter", a da je većina građana do sada javno mogla da čuje samo šta je urađeno po pitanju pljačke naroda pomoću piramidalnih banaka i zloupotrebe novca iz Zajma za preporod Srbije, za šta je bio zadužen Mlađan Dinkić.

Članovi Komisije

Komisija za ispitivanje zloupotreba angažovala je više od stotinu stručnjaka, koji od 19. februara rade u okviru 21 grupe, a pored Vuka Obradovića u njoj su Mlađan Dinkić, Dušan Mihajlović, Božidar Đelić, Marija Rašeta-Vukosavljević, Aleksandar Vlahović, Dragoslav Šumarac, Slobodan Milosavljević, Slobodan Vuković, Goran Novaković, i Slobodan Lalović, koji je sekretar Komisije.

Sve ostalo uglavnom je još u fazi ispitivanja ili na nivou podataka koji su se po medijima u raznim prilikama već pojavljivali. Odnosno, ništa u tom izveštaju neće izazvati preveliko iznenađenje. Ipak...

Recimo, radna grupa koja se bavila starom deviznom štednjom, a na čijem je čelu takođe Mlađan Dinkić, pošla je od stava da su nove demokratske vlasti dužne da odgovore građanima Srbije na pitanje kako je utrošena stara devizna štednja vredna oko 8,7 milijardi maraka, ko je za to kolektivno, a ko lično odgovoran i ko je imao privilegiju da svoje devize podigne u nevreme i preko reda. U istraživanju ko je bio privilegovan, banke su uglavnom korektno sarađivale, konstatuje se u izveštaju. Izuzetak je "Slavijabanka" u kojoj je bilo opstrukcije, a pogodila ih je i "havarija na diskovima", što je sve trenutno predmet krivičnih prijava. Inače, procena je da je upravo "Slavijabanka" isplatila oko 520 miliona maraka povlašćenim licima.

Komisija privodi kraju prikupljanje podataka o primarnoj emisiji od 1994. do prošle godine, a predstoji joj teži deo, rekonstrukcija podataka od 1989. do 1993, kada su zapravo najveće zloupotrebe i napravljene. Prema podacima kojima radna grupa Komisije raspolaže u ovom trenutku, osnovica za oporezivanje korisnika primarne emisije iznosi oko 650 miliona maraka. Kada se doda iznos za oporezivanje po osnovu "sive" emisije (24 miliona maraka) i po osnovu inflatorne dobiti ostvarene kroz otkup hartija od vrednosti od strane NBJ (oko 270 miliona maraka), ukupan iznos osnovice bio bi oko 950 miliona maraka. Pored toga, oko 400 miliona maraka iz primarne emisije moglo bi da se pojavi kao osnovica za oporezivanje, ali s obzirom da se radi o ulaganju u poljoprivredu, elektroprivredu i druge delatnosti po pravilu nije reč o oporezivim transakcijama. U izveštaju stoji da je rok za završetak ovog posla teško odrediti, kao što se konstatuje da se u utvrđivanju zloupotreba u prometu akciznih proizvoda koji su bili na režimu kontingenata i kvota, najmanje odmaklo.

Kad je reč o "muljanju" sa stanovima, neki akteri malverzacija su već iza brave, krivične prijave podnete su protiv desetak lica, za koje se osnovano sumnja da su oštetili Jugoslaviju za više od 80 milijardi dinara, a Srbiju za gotovo šest i po milijardi dinara.

M. V.


vesti po rubrikama

^društvo

16:17h

ICN Galenika kreće s kompletnom proizvodnjom lekova

16:26h

NUNS nije shvatio?

16:33h

U septembru zakon o lokalnoj samoupravi

16:48h

U Beogradu počinje Treći forum jugoslovenskih nevladinih organizacija

17:11h

Izveštaj Komisije Vuka Obradovića osvanuo u "Reporteru"

17:23h

Fiktivne ulagače i platiše dočekao novi zakon o porezu na ekstra profit

18:04h

Srbijanka Turajlić najavila: Novi zakon o univerzitetu sledeće godine

18:38h

Završetak magistrale Trebinje - Herceg Novi

19:13h

Savetovanje o veronauci

22:31h

Svetski program hrane obustavio isporuke Crvenom krstu

22:46h

Parlament povukao iz procedure završni račun za 2000. i Zakon o platama funkcionera

      


FastCounter by LinkExchange