[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 12. maj 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. May 2001 19:10 (GMT+01:00)

GLAS istražuje
Za jedan dan o SD bivši policajac Božidar Spasić otkrio da je Obradović žrtva zavere protiv DOS-a, i najavio

Sledeći je Dinkić,

Đinđića čuvaju za kraj

Istragu vode šest detektivki i četiri operativca. Misteriozni lobi želi da u novoj vlasti uništi deo iz bivše - Perišića, Čovića, Mihajlovića

BEOGRAD - Nema situacije i nema načina, niti NATO projektila koji će naterati Vuka Obradovića da podnese ostavku ni pod kojim okolnostima - saopštio je juče pred novinarima Božidar Spasić, nekada visoki funkcioner SDB, a sada direktor agencije SIA. Spasić je prekjuče, uz saglasnost Vuka Obradovića, poveo istragu i došao do prvih rezultata, kako je rekao, oko utvrđivanja činjenica i okolnosti situacije u kojoj je trenutno Obradović.
Spasić je zaključio da je započela očekivana igra dosijeima, "koji su dospeli u ruke određenih struktura koje ne pripadaju vlastima, nekima iz bivšeg režima, i do mafije, koja pripada finansijskom oligarhijskom sistemu u našoj zemlji, kako je naveo, jako izraženom, koji se trenutno nalazi u inostranstvu, ali i u zemlji, pritajeno napada i ima zadatak da ruši određene ličnosti, pa čak i sistem".

Slušali ga najbliži
U prostorijama Vuka Obradovića juče u zoru, detektivi SIA pronašli su prislušne uređaje, a kako je objasnio Božidar Spasić, deo tih aparata bio je u radnim stolovima ljudi koji su trenutno aktivni u napadu na Vuka: Slobodana Orlića, LJiljane Nestorović i Nataše Milojević. Otkriven je aparat koji se uključuje u telefon i tri bubice, od kojih su dve bile u funkciji.
- Trake nismo pronašli. To su na vreme sklonili, ali odgovorno tvrdim da iza toga ne stoji država. Vuka su prisluškivali njegovi najbolji saradnici i utvrdićemo na koji način se to koristilo - rekao je Spasić

Saradnik Vlade
- Od moje agencije Vlada je dobila 44 specijalne informacije naznačene kao državna tajna, o problemima i lopovlucima u EPS-u, o novcu na Kipru i ugovoru s Telekomom, koji će biti šok za javnost, a koji je videlo samo nas troje - rekao je Spasić.

Po njegovim predviđanjima, premijer Vlade naći će se na udaru krajem maja ili početkom juna.
Agencija je upozorila guvernera Dinkića da je sledeći na listi za kompromitaciju. Svetska praksa pokazuje da se nikada ne otvaraju dosijei ličnosti na koje se direktno udara. Počelo je napadom na potpredsednika Vlade Obradovića, udariće se na guvernera NBJ, na generala Momčila Perišića. Očekujemo udar na Nebojšu Čoviću, a prava meta napada je premijer Zoran Đinđić - najavljuje Spasić.
Predstavljajući se kao najbolji taktičar i analitičar koji je ikada imala SDB, Spasić je naveo mogućne uzroke ovih napada:

- To su ocene i prvi nalazi komisije. Vuk Obradović je 19. aprila dostavio presek izveštaja Komisije u kome se pominju "Galenika", "Telekom", "Politika", AD "Rapid", "Tehnogas", a postoji opasnost da drugi deo izveštaja udari po drugim firmama. U vezi s tim, gospođa Nestorović je slagala javnost da Obradović nije predao izveštaj i zato se dovodi u sumnju sve ono drugo što govori - izložio je Spasić, predočavajući novinarima taj izveštaj.
Po njegovim rečima, drugi razlog su "sulude ideje mlađih Obradovićevih saradnika u stranci da, po nečijem nalogu, preuzmu SD". On je, kako je rekao, upoznat da je švedska vlada spremna da ulaže u SD jer ta stranka svojim programom predstavlja upravo onaj politički model koji Švedska sprovodi. Kao treći razlog ataka Spasić je označio lobije.

- To je misterija. Postoji lobi u društvu koji želi da u okviru ovoga što se zove nova vlast uništi onaj deo koji je pripadao bivšem režimu i bivšoj vlasti. To su generali Obradović i Perišić, Nebojša Čovića i Dušan Mihajlović. Neko ima ideju da uništi i preuzme njihove stranke i da nalogodavcima isporuči račun i kaže: "Evo, sada nema nikakvog kontinuiteta sa bivšim režimom" - dodao je direktor SIA.

Nije tražio dosije
Po Spasićevim rečima, ima indicija da je, kad je krenuo napad na Vuka Obradovića, započeo rat dosijeima.
- NJemu je otvoren dosije u DB posle ostavke na mestu pomoćnika načelnika GŠ za moral, u kome je kao kompromitujući materijal navedeno da ima slabosti prema ženama. Sluti se da je neko iskoristio te delove i započela je hajka - naveo je Spasić i dodao:
- Odgovorno tvrdim da Vuk Obradović nije tražio svoj dosije na uvid. Jedini iz DOS-a koji je tražio dosije je savezni ministar MUP-a Zoran Živković.

Vukovi i lasica
Tokom konferencije za štampu Spasić je često, umesto Vuk Obradović, govorio Vuk Drašković.
Na upozorenja novinara da greši, Spasić je odgovorio:
- Mnogo je Vukova, ali jedna je lasica!
Spasićeva knjiga o njegovim zadacima u DB-u nosi naslov "Lasica koja govori".

Istragom koju vodi s timom od šest detektivki i četiri operativca, Spasić je obećao da će otkriti: koji su stvarni napadi na Obradovića, ko stoji iza toga i odakle se koordinira rad. Napominjući da je pre dva meseca upozoravao Obradovića da ima saradnike u stranci koji ne mogu da podnesu politički teret dok je on zauzet poslom Komisije i u Vladi, Spasić je obelodanio saznanja SIA.

- Visoki funkcioner SD boravio je nedavno u Moskvi i Švajcarskoj. Po povratku iz Švajcarske tražio je sastanak u četiri oka sa Obradovićem. Izjavio je tada da je apsolutno nebitan posao i projekat na kome Obradović radi, već da su u pitanju pare. Čak je i ispisivao na papiru "pare, Vuče, pare!". Izričito je tražio da se stane s tolikim angažmanom na projektu utvrđivanja kriminalne mafije i izneo mu novčanu ponudu iz Švajcarske - ispričao je Spasić, dodajući da će na nekom od narednih susreta biti više detalja o tome, čak i sa fotografijama.

SIA je, kako Spasić tvrdi, ustanovila da se taj funkcioner SD, koji sada napada Vuka Obradovića, "sastao sa specijalnim savetnicima jednog našeg velikog biznismenima, koji upravo tuži Republiku Srbiju".
- Oni su mu pokazivali da su tog momenta primili platu od 24.000 dolara i očito da je on pao na tu cifru. Jasno je da bivši režim želi da se vrati na vlast, ali i da u okviru novih struktura vlasti ima onih koji bi želeli da zauzmu bolje pozicije. Sve ovo, apsolutno, ima svoju pozadinu i nije montiran politički slučaj, već se radi o nameri da se nanese šteta ne samo Obradoviću i Vladi, ali pojedini to još ne vide, nego da se uzdrma ceo naš sistem. Ako se prekine s poslom koji je započeo Obradović, doći će se do momenta da kažemo: "Mafija je pobedila"! - naglasio je bivši funkcioner SDB.

VIOLETA PAVLOVIĆ


vesti po rubrikama

^tema

19:05h

Ko je ovaj čovek: Milan Đurović

19:10h

Božidar Spasić otkrio da je Obradović žrtva zavere protiv DOS-a

19:15h Slobodan Lalović, sekretar Komisije za ispitivanje finansijskih malverzacija
19:30h Poznate žene o seksualnim aferama u "muškim poslovima"
   


     


FastCounter by LinkExchange