[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 12. maj 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. May 2001 19:00 (GMT+01:00)

Preksinoć u stanu na Bežanijskoj kosi ubijena Klara Mandić (57), stomatolog

Ubica zapalio dokumenta

Žrtvi ispaljen hitac u levu slepoočnicu, zatim u stanu napravljena premetačina. Pronađene prazne flaše s benzinom

BEOGRAD - Klara Mandić (57), stomatolog, ubijena je preksinoć oko 19.30 sati u svom stanu, na prvom spratu, u Ulici Nikole Dobrovića 18, u naselju Bežanijska kosa, a posle toga u stanu je izbio požar. Ona je nađena u predsoblju sa ranom na potiljku dok su delovi odeće koje je imala na sebi izgoreli. Požaru su prethodili ubistvo i pljačka.

Istražni sudija Okružnog suda u Beogradu Branislav Todić koji je obavio uviđaj izjavio je juče da je ubijena imala ranu na glavi .

Poznavala uticajne ljude

Prema rečima komšija, Klara Mandić se doselila u ovu zgradu pre godinu i po dana, kada je prodala kuću na platou kod Hrama Svetog Save, a u stanu je živela sama.

Rođena je 1944. godine u Bariju u Italiji, u jevrejskom logoru, a posle rata Klaru je usvojila srpska porodica Mandić. Završila je Stomatološki fakultet i imala je privatnu ordinaciju u svojoj kući, na Vračaru. Međutim, početkom devedesetih godina Klara Mandić se opredelila za bavljenje politikom. Bila je član Jevrejske opštine i sekretar Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva, a bavila se i humanitarnim radom prikupljajući pomoć za srpski narod. Bila je jedan od inicijatora osnivanja Fonda Kapetan Dragan i savetnik Dafine Milanović, vlasnice „Dafiment banke". Takođe, bila je i član Demokratske stranke i Srpske demokratske stranke. Upućeni kažu da je bila u bliskim vezama sa uticajnim ljudima Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Republike Srpske Krajine. Klara Mandić je, kako neki tvrde, bila posrednik u poslovima između bivše vlasti i Izraela, koji su išli preko Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva čiji je ona bila sekretar. Međutim, u vreme osnivanja Društva zamerila se Jevrejskoj zajednici, ali poslednje tri godine nije više bila njegov član, iako je bila jedan od njegovih osnivača.

Klara Mandić iz dva braka ima dva sina.

- Videli smo da je leš nagoreo, ali nije bio ugljenisan. Ubica ili ubice su u stanu nešto tražile jer je bilo dosta ispreturanih dokumenata. Nije poznato još da li su iz stana uzeli zlato ili novac, to tek treba da se sazna od njene porodice. U trenutku dolaska vatrogasaca stan je bio zaključan - kaže sudija Todić.

U Palati pravde „Glas" saznaje da je Klara nađena kako leži u predsoblju na leđima s ranom od vatrenog oružja na levoj slepoočnici. Na foteljama su pronađene prazne flaše benzina, dve sobe su skoro potpuno izgorele, a u trećoj ima tragova spaljivanja nekih dokumenata. Ta soba je ispreturana i na stvarima ima tragova gareži. Prema jednoj verziji, niko od komšija nije čuo nešto „sumnjivo", samo se osetio miris paljevine. Komšije su pokušale da uđu u stan, ali su ulazna vrata bila zaključana pa su pokušali da uđu kroz prozor.

Prema drugoj verziji, dim je primećen posle praska koji se čuo oko 19.30 sati. Iz stana se čulo nešto nalik na lupanje šerpi, zatim su komšije videle gust dim koji izlazi iz dela stana sa unutrašnje strane zgrade, gde se nalazi još jedan ulaz. Jedan mladić se popeo na terasu na kojoj su vrata bila otvorena, ali zbog dima nije mogao da uđe, već je samo pokidao zavese. Zatim su pokušali da obiju ulazna vrata, ali bezuspešno jer su bila blindirana.

U Palati pravde se juče spekulisalo da je Klara možda poznavala ubicu ili ubice koje je primila u stan. To obrazlažu i činjenicom da je manje verovatno da su ušli kroz prozor jer se u blizini zgrade nalazi igralište na kome su se u to vreme igrala deca. Stanari zgrade kažu da nisu primetili da su kod nje dolazile „sumnjive" osobe.

Prijatelji Klare Mandić šokirani
BEOGRAD - Većina prijatelja Klare Mandić, dan posle njenog ubistva, nije mogla ni htela bilo šta da govori za novine. Nekad bliski saradnici, prosto rečeno, nisu imali snage da bilo šta kažu.
- Šokiran sam. Bog dušu da joj prosti, rekao je jedan od njih. Akademik.
Drugi, takođe akademik, smogao je snage da kaže dve rečenice više:
- Takvo je vreme danas, ljudskije je bilo poginuti u bombardovanju nego ovako završiti. Naravno, najutešnije bi bilo da je u pitanju kriminal, da ju je neko ubio iz koristoljublja...
Kapetan Dragan, nekad stanar u njenoj kući kod hrama Svetog Save, čovek s kojim je Mandićeva mnogo i često razgovarala, kako smo saznali od zaposlenih u njegovoj školi kompjutera, zbog ovog ubistva došao je u Beograd.
Međutim, njegova sekretarica u Fondu „Kapetan Dragan" negirala je da je ovde, i dodala: „ I da jeste, sumnjam da bi razgovarao sa novinarima, jer još je rano i neumesno."
- Bila je dobar čovek, dok se nije uhvatila sa Dafinom Milanović. Onda nam je napravila zbrku u Društvu... Poslednjih godina nije ni dolazila kod nas, rekao je čovek iz Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva, uz molbu da ostane anoniman: „Bar dok se ne vidi šta je to bilo."
Njeni prijatelji bili su i Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, pokojni Tomislav Karađorđević, Momo Kapor i Branislav Crnčević.

Metak ostao u slepoočnici
Stručnjaci Instituta za sudsku medicinu izvršili su juče obdukciju kojom je utvrđeno da je Klara ubijena iz pištolja, a ubica joj je pucao u levu slepoočnicu, gde se metak zadržao. Obdukcijom je ustanovljeno da je ona već bila mrtva kada je izbio požar.

Crnčević: Nezamisliv zločin
Inteligentna i kontroverzna Klara Mandić, dugogodišnji sekretar Srpskog - jevrejskog društva, ubijena je iz nepoznatih razloga koji u našoj državi dobijaju status građanstva. Živimo u vreme kada je teško dokazati ko je i koliko živ, a nekmoli zašto je ko ubijen. U vreme dok sam se družio s gospođom Mandić ona se bavila srpsko jevrejskim pitanjima i politikom. Dugo je vremena nisam video i zaista nisam u stanju da zamislim osobe koje su taj burni život prekratile. Saosećam sa njenom decom i prijateljima, rekao je Brana Crnčević, književnik.

L. Č. - D. Ć. - S. S.


vesti po rubrikama

^hronika

18:04h Jezdimir Vasiljević izjavio da je morao da pobegne iz Jugoslavije
18:12h Poslovi "Jugoskandika"od kojih se plaćala kamata štedišama
18:19h

Pritvorena dvojica Kragujevčana zbog krađe eksploziva iz vojnog objekta

18:26h

U Knjaževcu uhapšena šestorica mladića zato što su sekli telefonske kablove

18:38h Budimpešta: Neizvesna sudbina uhapšenog oficira VJ
19:00h Preksinoć u stanu na Bežanijskoj kosi ubijena Klara Mandić (57), stomatolog
19:10h Misteriozna smrt Gorana i Zorana Mitrovića iz Niša
19:15h Hici na medicinsko osoblje u Smederevskoj Palanci
19:20h Brestovik: Domaćin ubio lopova
19:40h Čuvari Karića pretukli đaka
   


     


FastCounter by LinkExchange