[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 12. maj 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. May 2001 18:04 (GMT+01:00)

Jezdimir Vasiljević, vlasnik "Jugoskandika", u istrazi izjavio da je morao da pobegne iz Jugoslavije

"Mrkonjić mi pretio,
tražio 50 miliona maraka"

Prećeno mi je da ću nestati i ja moja banka, bio sam uplašen jer sam znao šta se dogodilo porodici Dafine Milanović koja je radila sličan posao

BEOGRAD - Jezdimir Vasiljević, vlasnik "Jugoskandik" štedionice, ne može biti odgovoran za bilo kakvu prevaru građana vezanu za navodnu deviznu štednju, jer na osnovu dokaza koji se nalaze u spisima istrage Prvog opštinskog suda, "Jugoskandik" ni s jednim građaninom nije zaključio ugovor o oročavanju sredstava. Svi ugovori koji su sklapani bili su između građana i Banke privatne privrede iz Podgorice, kaže za "Glas", advokat Dragoljub Đorđević, branilac Jezdimira Vasiljevića koji je osumnjičen za dve prevare i utaju.

"To što su državni mediji RTS i Politika reklamirali Jezdimira Vasiljevića i motivisali građane da ulažu novac u Banku privatne privrede, ne može biti odgovoran Vasiljević, objašnjava advokat.

Prema njegovim rečima, kada je vlasnik "Jugoskandika" pobegao iz zemlje, 6. marta 1993. Banka privatne privrede je podnela Privrednom sudu u Podgorici zahtev za privremenu meru kojom je tražila da se zaplenjenih 62.000 tona motornog benzina proda. Banka u dogovoru sa Vladom Crne Gore rasprodaje benzin i od tih para isplaćene su sve štediše u Crnoj Gori osim onih u Herceg Novom, dok građanima Srbije koji su uložili novac on nikada nije vraćen. Ubrzo stiže rešenje NBJ o nepravilnostima u radu Banke privatne privrede, koja nije izvršavala obaveze predviđene zakonom, te Privredni sud u Podgorici briše banku iz registra septembra 1994. godine.

Anči poslala slike Jezdi

Andrijana Dabetić Anči, folk pevačica kojoj je na početku karijere dosta pomogao Jezdimir Vasiljević, poslala je pre nekoliko dana tri svoje fotografije gazda Jezdi u zatvor. Na poleđini fotografija popularna pevačica narodnih pesama napisala je reči omiljenih pesama gazda Jezde.

Zdravstveni problemi

Zdravstveno stanje Jezdimira Vasiljevića se iz dana u dan pogoršava. Žali se da mu trne leva ruka i koči vilica. S obzirom da se nalazi u grupnoj sobi koja je u polumraku, to je počelo da se odražava na njegov vid, te je zamolio da mu se obezbedi prostorija s više svetla. Advokati Vasiljevića zatražili su zbog toga od upravnika Centralnog zatvora da omogući njihovom branjeniku adekvatan lekarski pregled.

"Jugoskandik" nije nikada poslovao kao banka niti je imao za to odobrenje, a bavio se prikupljanjem novca od strane građana uz određene kamate koje su bile oko 10 odsto. Sećam se da smo jedno vreme poslovali kao štedionica, ali je nastao problem zbog stalne promene u propisima koji su regulisali to poslovanje, tako da jednostavno nismo imali uslove da se prilagođavamo tim promenama. Iz tih razloga "Jugoskandik" nikada nije poslovao kao banka, a najvećim delom ni kao štedionica. Da bismo mogli da se bavimo tim poslom, zaključili smo ugovor sa bankom, koji Vam dostavljam," rekao je pred istražnim sudijom okrivljeni Vasiljević, saznaje "Glas" iz izvora bliskih Palati pravde.
Pojašnjavajući kako je taj odnos funkcionisao, Vasiljević je naveo:

"Što se tiče novca koji je Jugoskandik preko Banke prikupljao na području Crne Gore, taj novac se zaista slivao i donošen je u banku. Jedno vreme je to funkcionisalo, a onda su nastali problemi jer Banka privatne privrede nije ni meni lično ni Jugoskandiku dostavljala podatke koliko je novca prikupljeno niti koliko je isplaćeno na osnovu kamate. To je bio jedan od uzroka prestanka rada "Jugoskandika", jer ni ja ni zaposleni nismo imali uvid koliko "Jugoskandik"odnosno Banka privatne privrede duguje štedišama u Crnoj Gori. Micko Vukotić, direktor banke, nije dostavljao podatke. Jugoskandik je nevezano od novca koji je prikupljen u Crnoj Gori od drugih partnera koji čija imena ne bih da iznosim kupio benzin i naftu u vrednosti od oko 70 miliona maraka na tržištu u Jugoslaviji, a što je "Jugoskandik"platio 48 miliona maraka, a reč je o 62.000 tona naftnh derivata. Odjednom se u Crnoj Gori pojavila presuda kojom se to gorivo pleni zato što iz postojećeg depozita u banci nisu mogle da se obezbede isplate štedišama", rekao je u iskazu Vasiljević.

Slobodanka Gruden nije uzela milion maraka

"Tokom stečajnog postupka navodno su se pojavile neke priznanice koje čak nisu ni potpisane imenom i prezimenom već na njima stoje inicijali koji praktično ništa ne znače tj. ne zna se ko je preuzeo novac, a ne zna se ni ko je blagajnik, tj. ko je predao novac. Mogu samo da kažem da je među tim priznanicama pronađena i priznanica po kojoj je navodno milion maraka dato dr. Slobodanki Gruden koja nikada taj novac nije preuzela, a to odgovorno tvrdim", rekao je Vasiljević u istrazi.

"Što se tiče poslovanja Jugoskandika u Srbiji, nije sporno da sam napustio Jugoslaviju 6. marta 1993. godine, ja nisam otišao dobrovoljno, morao sam da pobegnem zato što mi je bilo prećeno. Ja nemam šta da krijem. U dokumentaciji "Jugoskandika" su postojali dokazi da sam ja i pre 1993. godine vršio određena plaćanja prema Vojsci i MUP-u Srbije i Jugoslavije. Ja to nisam činio dobrovoljno već sam to morao da radim zato što sam upozoren i što mi je prećeno.

Mogu da izjavim da mi je konkretno pretio jedan od visokih funkcionera sadašnje vlasti, ali ne mogu da spominjem njegovo ime jer se plašim, s obzirom da je promenio političku stranku i bojim se da bih mogao imati još većih problema.

Konkretan povod za moj odlazak, osim problema sa gorivom u Crnog Gori, bila je činjenica da mi je gospodin Mrkonjić, ne sećam mu se imena ali znam da je donedavno bio direktor Direkcije za obnovu zemlje, a tada je bio direktor Jugoslovenske železnice, tražio pod pretnjom 50 miliona nemačkih maraka za izgradnju brzih pruga. Ja sam to odbio da dam jer je reč o ogromnom novcu, a prećeno mi je doslovno: "Da ću nestati i ja i moja banka". Ja sam zaista bio ozbiljno uplašen jer sam znao šta se desilo sa porodicom Dafine Milanović koja se bavila sličnim poslom i za koju znam da je posle pogibije porodice dala 50 miliona maraka istom gospodinu Mrkonjiću. Nisam hteo da preuzmem rizik i zato sam otišao," rekao je u istrazi Jezdimir Vasiljević.

Jasna Rašević


vesti po rubrikama

^hronika

18:04h Jezdimir Vasiljević izjavio da je morao da pobegne iz Jugoslavije
18:12h Poslovi "Jugoskandika"od kojih se plaćala kamata štedišama
18:19h

Pritvorena dvojica Kragujevčana zbog krađe eksploziva iz vojnog objekta

18:26h

U Knjaževcu uhapšena šestorica mladića zato što su sekli telefonske kablove

18:38h Budimpešta: Neizvesna sudbina uhapšenog oficira VJ
19:00h Preksinoć u stanu na Bežanijskoj kosi ubijena Klara Mandić (57), stomatolog
19:10h Misteriozna smrt Gorana i Zorana Mitrovića iz Niša
19:15h Hici na medicinsko osoblje u Smederevskoj Palanci
19:20h Brestovik: Domaćin ubio lopova
19:40h Čuvari Karića pretukli đaka
   


     


FastCounter by LinkExchange