[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 8. maj 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

07. May 2001 17:37 (GMT+01:00)

Nekoliko hiljada Banjalučana demonstriralo ispred zgrade mešihata zbog polaganja kamena temeljca za džamiju

Srbi sprečili obnovu Ferhadije

Kamenom u glavu pogođen šef MIP-a BiH Zlatko Lagumdžija. U žestokim neredima, demolirano osam autobusa i okolni objekti. Demonstranti skandirali: "Srbija, Srbija". Letelo kamenje, flaše i jaja. Povređeni policajci i civili

BANJALUKA - Nekoliko hiljada Srba demonstracijama je u ponedeljak sprečilo da se u Banjaluci postavi kamen temeljac za obnovu Ferhad-pašine džamije, poznatije pod nazivom Ferhadija, porušene 7. maja 1993, tokom rata u BiH.

Ceremonija polaganja kamena temeljca trebalo je da se održi u 11.30 časova. Prethodno se na plato oko mešihata okupilo nekoliko hiljada demonstranata koji su, preko kordona policije, kamenicama, praznim bocama i jajima gađali svakoga ko je ušao u dvorište mešihata. Okupljena masa uz pratnju trubača pevala je srpske pesme i uzvikivala "Srbija, Srbija".

Čavić izviždan
Više hiljada srpskih demonstranata izviždalo je u ponedeljak potpredsednika RS Dragana Čavića koji ih pozvao da smire situaciju. Okupljeni su skandirali: "Ubij, ubij Turčina".

Hitna sednica Predsedništva
Muslimanski član Predsedništva BiH Beriz Belkić zatražio je od predsedavajućeg Živka Radišića hitno zakazivanje vanredne sednice povodom najnovijih dešavanja u RS koja bi trebalo da bude održana u utorak.

Petrič užasnut
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Volfgang Petrič "užasnut je" jučerašnjim nasiljem u Banjaluci, navodi se u saopštenju Kancelarije visokog predstavnika. Petrič je pozvao vlasti u Republici Srpskoj "da dovedu situaciju pod kontrolu" i podsetio da je to drugi put u poslednja tri dana da male grupe ekstremista prekidaju ceremoniju obeležavanja početka obnove džamija u RS.

Tom prilikom kamenicom u glavu pogođen je i ministar spoljnih poslova FBiH Zlatko Lagumdžija, a masa je kamenicama gađala i autobuse kojima su se u Banjaluku dovezli Bošnjaci iz Ključa, Bugojna i drugih delova Federacije. Demonstranti su potpuno demolirali Lagumdžijin automobil, kao i nekoliko automobila s diplomatskim tablicama. U demonstracijama zapaljeno je osam autobusa i četiri kombija, a potpuno su uništena dva službena automobila.

U protestima je povređen i dopisnik radija Dojče vele Mladen Šipka. U centar Banjaluke stigla su i borna kola s većim brojem italijanskih i engleskih pripadnika jedinice za suzbijanje nereda Sfora koji su se rasporedili kod hotela "Bosna", na oko 1.000 metara od Rijaseta. Oko 12.30 helikopter Sfora pokušao je da se spusti u neposrednoj blizini mešihata, ali ga je u tome sprečila masa koja je pojurila prema helikopteru.

Oko stare autobuske stanice iza "Bosne" stiglo je 10 transportera i 25 "kampanjola" Sfora, a policija je pokušala da formira kordon kako bi iz Rijaseta evakuisala islamske vernike i funkcionere.

Zgradu Islamske verske zajednice je oko 18 časova napustilo svih 250 građana koji su se u nju sklonili tokom protesta nekoliko hiljada Srba. Posle građana, zgradu su napustili banjalučki biskup Franjo Komarica i ministar vera Republike Srpske Dušan Antelj. Načelnik Centra javne bezbednosti Banjaluke Vladimir Tutuš rekao je da je polaganje kamena temeljca za izgradnju Ferhadije obezbeđivalo 300 policajaca i da je policija smatrala da je to dovoljan broj.

Načelnik Centra javne bezbednosti Banjaluke Vladimir Tutuš izjavio je sinoć da je do 18.30 časova evidentirano 30 povređenih građana, među kojima su četiri policajca. "Sada je situacija u Banjaluci i oko zgrade Islamske verske zajednice u fazi smirivanja, građani su se razišli i policija drži situaciju pod kontrolom", rekao je Tutuš.

Letak
Na ulicama Banjaluke u užem centru grada u ponedeljak ujutru su osvanuli leci s pozivom građanima srpske nacionalnosti da dođu u 11 časova na plato gde je trebalo da bude postavljen kamen temeljac za izgradnju Ferhadije i tako iskažu nezadovoljstvo zbog tog čina. Tekst letka glasi: "Braćo Srbi, danas će naš grad napasti islamske horde, uz pomoć zločinca iz Austrougarske i pokušaće opet da posiju sjeme islama u našem gradu. Dođite u 11 časova na plato gdje je bila Ferhadija i svojim prisustvom iskažite nezadovoljstvo ovim činom". Letak je odštampan na formatu A4 ćiriličnim pismom. Ne zna se ko je autor poziva.

U nemirima su lakše povređena i trojica pripadnika MUP-a RS, od ukupno 300 koliko ih je izašlo na ulice, a nezvanično se veruje da ih je povređeno čak 18. Veruje se i da je povređeno i nekoliko civila. Nekoliko stotina demonstranata, od okupljenih više hiljada, uspelo je da probije policijski kordon i da s Rijaseta skine islamsku zastavu, zapali je i postavi srpsku, posle čega su se vernici i gosti razbežali s tog mesta. Kordon je probijen kada su pred mešihat stigli zvaničnici međunarodne zajednice u BiH, koje su aplauzom pozdravili okupljeni Bošnjaci.

U Rijasetu islamske verske zajednice u Banjaluci, osim izvesnog broja islamskih vernika, našli su se i trojica ministara vlade RS - za ekonomske odnose s inostranstvom Fuad Turalić, nauku i kulturu Mirko Novaković, te vera Dušan Antelj. U mešihatu islamske verske zajednice, našli su se i specijalni izaslanik UN za BiH Žak Klajn, američki i britanski ambasadori Tomas Miler i Grejem Hend.

Nešto pre 14 časova u mešihat je stigao i premijer RS Mladen Ivanić. Predsednik RS Mirko Šarović sazvao je za ponedeljak u 14 časova sastanak rukovodstva RS na kojem je razmatrana novonastala situacija u Banjaluci.

Premijer Mladen Ivanić ocenio je da će jučerašnji incident u Banjaluci "ugroziti međunarodnu poziciju RS". "Mislim da ovaj događaj nije trebalo da se desi. Vlada će na vanrednoj sednici sve izanalizirati, utvrditi pravu odgovornost i nastojati da se ubuduće spreče ovakvi događaji", rekao je Ivanić novinarima u Banjaluci, nakon što je napustio zgradu Islamske verske zajednice.

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović izdao je naredbu o zatvaranju svih ugostiteljskih objekata na teritoriji grada Banjaluke od sinoć u 19 časova do danas u 7 časova.

Ministar unutrašnjih poslova RS Perica Bundalo i načelnik Centra javne bezbednosti Banjaluke Vlado Tutuš ponudili su ostavke zbog jučerašnjeg incidenta u Banjaluci.

 

(Srna, Beta)


vesti po rubrikama

^balkan

17:37h

Banjalučani demonstrirali zbog polaganja kamena temeljca za džamiju

17:43h Produžen rok za otkup predratnih stanova u FBiH

17:56h

U Bugarskoj uhapšeni neobični razbojnici: Krali most?!

18:02h Eksplodirao bugarski tanker u crnomorskoj luci Konstanca
18:09h Ofanziva MA još traje, Robertson i Solana "lobiraju" za dijalog
   


     


FastCounter by LinkExchange