[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 4. maj 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

03. May 2001 18:21 (GMT+01:00)

Poruke s Jugoslovenskog samita o investicijama

Nužna ulaganja od tri milijarde dolara

Od sveta očekujemo razumevanje, jer snosi deo odgovornosti za nedaće koje su nas snašle, rekao predsednik Koštunica

BEOGRAD - Ove godine trebalo bi da se vratimo u sve međunarodne institucije i postignemo racionalan dogovor o dugu Pariskom i Londonskom klubu. Od sveta očekujemo razumevanje, jer snosi deo odgovornosti za nedaće koje su nas snašle i mislim da možemo dobiti povoljne uslove kreditiranja - rekao je u četvrtak na Jugoslovenskom samitu o investicijama dr Vojislav Koštunica, predsednik SRJ.

Verujem da će učesnici Samita, naglasio je Koštunica, preneti poruku svetu da smo na najboljem putu da postanemo stabilna i za privatne i javne investicije privlačna država. Nasledili smo nedefinisan privredni sistem, koji je bio između tržišne privrede i komunizma, s mnogo državne regulative i arbitražom pojedinaca. Najvažniji zadatak nam jeste da stvorimo uslove za tržišnu, efikasnu i konkurentnu privredu, pa tražimo partnere u svetu, a ne pomoć, dodao je Koštunica.

Prema rečima Slobodana Koraća, v.d. predsednika Privredne komore Jugoslavije, u ovom trenutku nam je za razne investicije neophodno tri milijarde dolara. Jugoslavija ima kvalitetnu radnu snagu, ali zastarelu opremu zbog čega su potrebna strana ulaganja, naglasio je Korać i dodao da se posebna pažnja poklanja saradnji s bivšim republikama SFRJ.

Goran Svilanović, ministar za međunarodne odnose, istakao je da Jugoslavija više neće biti žiža nestabilnosti i da će Srbija na fleksibilan način urediti odnose s Crnom Gorom.

Obrazlažući ciljeve ekonomske politike, Mlađan Dinkić, guverner Narodne banke Jugoslavije, istakao je da je najveći predstojeći zadatak za NBJ sanacija banaka. Dinkić procenjuje da se u slamaricama kod građana nalazi oko pet milijardi maraka koje treba vratiti u banke obnovom poverenja preko garancija za štednju, koje će se uvesti polovinom godine.

Dug prema Pariskom klubu biće regulisan u julu, a prema Londonskom klubu u oktobru, rekao je Dinkić i dodao da će NBJ za izvesno vreme obustaviti izdavanje licenci stranim bankama. Umesto toga, ponudićemo im kupovinu domaćih banaka, a dobili smo i podršku u Vašingtonu da će nam naći strateške partnere, naglasio je Dinkić.

Na pitanje da li će se proveravati poreklo novca iz slamarica, Dinkić je odgovorio da je u pripremi zakon o pranju novca koji će stupiti na snagu sredinom naredne godine, a predviđa da se samo sume iznad određenog limita nađu pod lupom kontrole, ali tek posle usvajanja ovog zakonskog akta. Dinkić kaže da se dosta poslova odvijalo sivim kanalima i da je država svesna da postoji nelegalno stečen novac, ali će abolicija trajati godinu dana, a pare običnih građana se neće preispitivati.

Boris Tadić, savezni ministar telekomunikacija, istakao je da je stanje u javnim komunikacijama haotično. Postojeći kapaciteti ne prate broj izdatih dozvola za priključke u telefoniji, oprema je zapuštena, a veliki problem predstavlja i monopol italijanskog Steta na fiksnu telefoniju do 2004. godine, što sprečava uvođenje novih operatera i podizanja kvaliteta usluga.

S. Jovičić

 

Preispitivanje licenci

- Ako bi se striktno poštovale norme, mogao bi da ukinem licencu Telekomu jer nije pokrio teritoriju i nema propisani nivo uspešnosti od četiri odsto u uspostavljanju veza, već 40 odsto. Prioritetni zadatak nam je da sporazumno rekonstruišemo ugovor o prodaji Telekoma. Grčki Ote na to pristaje, a mislim da će nas podržati i italijanski Stet. Nakon usvajanja zakona o telekomunikacijama za mesec dana, vlasnici licence za mobilnu telefoniju Mobtel i Telekom moraće da ispune propisane uslove i ponovo konkurišu za licencu - kaže Boris Tadić, ministar telekomunikacija.
Potreban nam je treći operater da bi uveli novu tehnologiju sa Internetom i razvili komunikacije kao najvažniji uslov razvoja ekonomije. Da bi se poslovanje u telekomunikacijama poboljšalo i da bi isključili korupciju, razmišljamo o formiranju regulatornog tela ili nezavisne komisije koju bi imenovala Skupština i u kojoj bi, što bi bilo prvi put uvedeno u praksu u zemljama u tranziciji, bili zastupljeni i stručnjaci iz inostranstva. Na taj način bi se obezbedila kontrola rada u ovoj oblasti, kaže Tadić.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:29h

Gerić, novi generalni direktor EPS-a: U EPS-u "bord" za remonte

17:47h

Leto stiže - remonti ne počinju, EPS čeka dogovore evropskih donatora

18:03h

Prof. Ranković: Previdi i promašaji u Nacrtu zakona o privatizaciji

18:21h

Poruke s Jugoslovenskog samita o investicijama: Nužna ulaganja od tri milijarde dolara

18:44h

Privatni pekari tvrde da neredovno dobijaju brašno

19:11h

Dafiment banka pred sudom u Strazburu

      


FastCounter by LinkExchange