[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 4. maj 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

03. May 2001 15:53 (GMT+01:00)

Patrola MA upala u zasedu kod Vaksinaca, nedaleko od Kumanova

Teroristi ubili dva
vojnika, trećeg oteli

U Matejču kidnapovani Srbin i Makedonac? Naređena evakuacija. "ONA" preti policiji. Nije pucano na albansku ambasadu već na policajca ispred nje. Buš podržao Trajkovskog

SKOPLJE (Beta, Srna, Tanjug) - Dva vojnika MA su poginula, a jedan je otet rano u četvrtak ujutru kod kumanovskog sela Vaksince, saopštilo je Ministarstvo odbrane Makedonije. Napad se dogodio oko 5.40 kada je na patrola MA u transporteru ulazila u selo.

Patrola je napuštala vojni punkt Šorka i vraćala se nazad prema selu kada je naišla na barikade na putu i potom ušla u unakrsnu vatru "naoružanih terorista".

"ONA" od petka i zvanično teroristička

Za sednicu Sobranja u petak, na kojoj će biti razmotrena bezbednosno stanje, Vlada priprema poseban dosije o delovanju "ONA". Parlamentu će biti predloženo da "ONA" bude i zvanično proglašena za terorističku organizaciju i da se o tome obaveste UN.

Dva vojnika su poginula na licu mesta, a jedan je pao s transportera i napadači su ga zarobili. Skoplje tvrdi da je uspelo da uspostavi kontakt s otetim vojnikom, ali još nije poznato da li je povređen.

U noći između srede i četvrtka oteta su i dva civila u kumanovskom selu Matejče. U saopštenju nije navedeno koje su nacionalnosti kidnapovani, a u Matejču žive i Makedonci i Srbi i Albanci. Nezvanično se saznaje da su oteti jedan Srbin i jedan Makedonac.

MUP je pozvao sve građane koji žive na području sela Vaskince i Slupčane Kumanovsko da hitno, do 15 sati, privremeno napuste domove i upute se u selo Lipkovo, u Tabanovce ili u Kumanovo. Ministarstvo je te "terorističke grupe" pozvalo da ne koriste lokalno stanovništvo kao živi štit, već da polože oružje.

Beta saznaje i da su dva pripadnika paravojne "ONA" poginula u sukobu s makedonskim snagama kod Vaksinca, a da je jedan ranjen. U Bitolju je u noći između srede i četvrtka privedeno 13 lica koja nisu poštovala policijski čas u periodu od 23.00 do 5. 00 časova, koji je dan ranije SUP tog grada.

Georgijevski od u četvrtak i ministar odbrane

Premijer Georgijevski od četvrtka rukovodi i Ministarstvom odbrane do izbora novog ministra tog resora. Donedavni ministar Ljuben Paunovski podneo je ostavku "zbog navoda o njegovoj umešanosti u finansijske skandale".

Predsednik SAD Džordž Buš uverio je u sredu uveče makedonskog kolegu Borisa Trajkovskog tokom razgovora u Beloj kući da SAD podržavaju borbu Makedonije protiv albanskih separatista. Trajkovski je od državnog sekretara Kolina Pauela zatražio da "ONA" okarakteriše kao terorističku na šta je Pauel rekao da će "razmotriti taj zahtev". Stanici MUP-a u Tetovu u sredu se telefonom javila "ONA" i zapretila da će likvidirati policijske starešine u tom gradu ako i dalje budu hapsili i saslušavali Albance. Prema prvim rezultatima istrage, cilj napada na Ambasadu Albanije, nije bilo to zdanje već makedonski policajac koji je obezbeđivao objekat.

Od desetak kuršuma, ispaljenih iz "škorpiona", samo su dva pogodila zgradu, dok su ostali završili u kućici za obezbeđenje. Skopski "Dnevnik" piše da se Albanci spremaju za nove napade polovinom maja.

03. May 2001 22:48 (GMT+01:00)

Portparol makedonske Vlade Altonio Miloševski potvrdio je u četvrtak da je u okolini Kumanova počela "selektivna akcija makedonskih snaga bezbednosti" protiv albanskih ekstremista.

"Radi se o početku akcije suzbijanja rovovskih pozicija ekstremista u ovom području", rekao je on i dodao da se poziv žiteljima osam sela u kumanovskom regionu da napuste svoje domove može tumačiti kao najava akcija snaga bezbednosti i na tom području.

U poslednja 24 sata, nakon eskalacije oružanih sukoba u okolini Kumanova, na graničnom prelazu Čukarka kod Preševa evidentirano je 29 izbeglica iz Makedonije.


vesti po rubrikama

^balkan

16:02h

Albansko ministarstvo obrazovanja izabralo pravopis albanskog jezika

16:19h

Atina: Britanka razneta u automobilu - bombi

16:23h

Skupština RS regulisala pitanje otkupa stambenog prostora

16:34h

Ukoliko FBiH dobije spor, SRJ bi morala da plati 120 milijardi dolara ratne odštete

16:48h

Sarajevo: Najviše izbeglica i dalje u SRJ - 224.000

18:08h

Prvi put posle 10 godina, Hrvati na Titovom grobu

22:48h

Skoplje: Teroristi ubili dva vojnika, trećeg oteli nedaleko od Kumanova

23:02h

Uhapšena sedmorica baranjskih Srba

      


FastCounter by LinkExchange