[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota-ponedeljak, 14-16. april 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

13. Apr 2001 18:53 (GMT+01:00)

Zamenik okružnog javnog tužioca Siniša Simić zatražio od policije

Mirjana Marković i Dragan Hadži Antić na informativnom?

Nalog za optužujući tekst o novinaru Slavku Ćuruviji potekao od predsednice JUL-a

BEOGRAD (Beta) - Nalog za optužujući tekst "Ekspres politike" o novinaru Slavku Ćuruviji, objavljen nekoliko dana pre njegovog ubistva, potekao je od predsednice Direkcije JUL-a, Mirjane Marković, proizlazi iz izjave koju je bivši glavni i odgovorni urednik "Ekspresa" Đorđe Martić dao policiji na saslušanju u pretkrivičnom postupku.

Zamenik okružnog tužioca u Beogradu Siniša Simić rekao je da je zbog toga još 30. januara zatražio od policije da obavi informativni razgovor sa Mirjanom Marković i bivšim direktorom kompanije "Politika" Draganom Hadži Antićem, koji je neposredno sugerisao Martiću objavljivanje tog teksta.

Simić je rekao da od policije još nije dobio odgovor na taj zahtev, a da je Martić na informativnom razgovoru u policiji, sredinom januara ove godine, izjavio da mu je Antić početkom aprila 1999. godine sugerisao da bi "trebalo da se pojavi komentar javno saopštene činjenice da je gospodin Slavko Ćuruvija, u razgovoru s predsednicom Direkcije JUL Mirjanom Marković, rekao da Jugoslaviju treba bombardovati". Martić je naveo i da je "prihvatio tu sugestiju", te da je o njoj razgovarao sa komentatorom lista Miroslavom Markovićem, koji se "složio sa inicijativom i napisao tekst koji je objavljen s neznatnim skraćenjima", preneo je Simić.

On je rekao i da je Martić izjavio da je taj tekst objavljen u "duhu profesionalnih pravila", pod naslovom koji je lično dao. Prema Simićevim rečima, autor teksta rekao je policiji da je u tekstu na četiri strane, od kojih su objavljene dve, kritikovao sve javne ličnosti koje su, prema njegovoj oceni, delovale suprotno interesima države i naroda. Novinar je naveo da je Ćuruvijino ime dodato u tekst (za koji je predložio naslov 'Perfidnost i brutalnost izdaje') na sugestiju Martića, te da je posle skraćivanja ostao samo "primer i ime Slavka Ćuruvije".

Zamenik tužioca rekao je da je policija počela da prikuplja podatke o Ćuruvijinom ubistvu tek početkom novembra prošle godine, kada je objavljen dokument o njegovom tajnom praćenju.

Prema rečima Simića, policija je tek polovinom novembra prošle godine dostavila Tužilaštvu podatke o razgovorima koje je obavila sa suprugom ubijenog Brankom Prpom, visokim funkcionerom JUL-a Slobodanom Čerovićem i novinarom Milovanom Brkićem.

Na osnovu dokumenta o tajnom praćenju Ćuruvije, Simić je 1. novembra prošle godine zatražio od policije da sasluša tadašnjeg načelnika RDB Radomira Markovića i bivšeg šefa RDB Beograda Milana Radonjića. Prema rečima Simića, Marković još nije saslušan, a pripadnici RDB koji su pratili Ćuruviju raspoređeni u tri devetočlane grupe, potvrdili verodostojnost dokumenta pod šifrom "Ćuran".


vesti po rubrikama

^hronika

18:13h Posle nalaza lekarskog konzilijuma, istražni sudija odlučio: Milošević vraćen u CZ

18:21h

Vuk Drašković protestovao u Okružnom tužilaštvu

18:34h Advokati bivšeg ministra zdravlja tvrde: Bojić nije u bekstvu
18:48h Zbog sumnje da je zloupotrebila položaj, prijava protiv Bube Morine
18:53h Mirjana Marković i Dragan Hadži Antić na informativnom?
19:07h

Obdukcioni nalaz pokazao brojne povrede po glavi i telu Gorana Neđipovskog (6)

19:17h Podneta tužba protiv Dragana Veselinova
19:24h Novi vandalizam u Nikšiću: Oskrnavljen hram Vasilija Ostroškog
   


     


FastCounter by LinkExchange