[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota-ponedeljak, 14-16. april 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

13. Apr 2001 17:08 (GMT+01:00)

Cena struje 60 odsto veća

Od nedelje nova cena struje

EPS potvrdio poskupljenje. Vlada usvojila predloženi tarifni sistem

BEOGRAD - Vlada Srbije je u četvrtak na sastanku odobrila poskupljenje struje za 60 odsto i usvojila novi tarifni sistem koga su izradili stručnjaci Elektroprivrede Srbije, a najverovatnije će odobriti i ponovno poskupljenje struje prvog juna za još 40 odsto. Primena nove tarife i poskupljenje struje počinje 15. aprila, obaveštava EPS.

Kako je u svim javnim preduzećima za distribuciju u toku uručivanje obračuna za potrošnju u prethodnom, zimskom, periodu kao i obaveštenja o aprilskim akontacijama obračunatim po starim cenama, u EPS-u je odlučeno da se ne dostavljaju nova obaveštenja za april po cenama i tarifnom sistemu koji veži samo u drugoj polovini tekućeg meseca. Dakle, svi potrošači u Srbiji dobiće aprilsku akontaciju koja će biti manja nego da je odmah primenjena nova cena i novi tarifni sistem za 16 dana aprila.

Do kraja ovog meseca, potrošači će dobiti obaveštenja o majskoj akontaciji urađenoj po novim cenama i tarifi. Zbog povećanja cene struje u junu za još 40 odsto, distribucije će početkom juna očitati brojila svim potrošačima i dostaviti im konačan obračun za april i maj, uz primenu nove tarife i cena, kao i akontaciju za naredni period.

Kilovat od 20 para do 2,40 dinara

Nova cena za utrošeni kilovat čas od nedelje će, uz pomoć tarifnog sistema, zavisiti od toga u koju će grupu potrošač biti svrstan prema visini potrošnje, odnosno, od toga da li je potrošač u zelenoj, plavoj ili crvenoj zoni. Odnos u ceni između zelene i plave grupe je 1:1,5, dok je cena u crvenoj zoni tri puta veća od zelene. Za potrošače u zelenoj zoni, jeftiniji kilovat čas će koštati 20 para, a u skupljoj 80 para. Za "plave" jeftinija cena je 30 para, a skuplja 1,20 dinara, dok za "crvene" jeftinija struja košta 60 para, a skuplja 2,40 dinara. Na ovu cenu uračunava se i porez od 20 odsto.

Jeftinije samo noću

Prema rečima stručnjaka iz EPS-a, potrošači koji imaju ravnomernu potrošnju od 150 kilovat časova tokom cele godine, plaćaće 110 dinara, do 300 Kv/h mesečno računi će biti oko 208 dinara, za 450 Kv/h mesečno 340 dinara, a za 600 Kv/h mesečno 479 din. Međutim, oni koji struju zimi troše za grejanje, plaćaće znatno više na osnovu zakupa snage, odnosno 22 dinara po kilovatu. Novim tarifnim sistemom predviđeno je da "jeftinija struja" bude samo noću, od 23 - 8 časova, a cena utrošenih kilovat časova tada bi bila četiri puta niža.

I. K.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:08h Cena struje 60 odsto veća
17:17h Polovinom maja u Beču nastaviće se pregovori o sukcesiji

17:26h

Od 23. aprila iznos na čeku 1.000 dinara

17:31h

Kipar dostavio SRJ nova dokumenta

19:06h Unmik saopštio: Evro i na Kosmetu
19:27h Vuk Obradović u petak u NIS-u: Rešiti pitanje odgovornosti
   


     


FastCounter by LinkExchange