[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 11. april 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

10. Apr 2001 18:03 (GMT+01:00)

Danas dve godine od ubistva Slavka Ćuruvije u centru Beograda, usred bela dana, na Uskrs

Nije hteo da ćuti

Bilo je to vreme kad je jedna loša vest sustizala drugu. Ta vest o ubistvu vlasnika i glavnog i odgovornog urednika "Dnevnog telegrafa " i "Evropljanina" čak je jedva objavljena

BEOGRAD - Na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, usred bela dana, u 4 i 20 po podne, u centru Beograda, u Svetogorskoj (ulica Lole Ribara), u ulazu zgrade u kojoj je živeo, ubijen je Slavko Ćuruvija, novinar, vlasnik i izdavač "Dnevnog telegrafa" i nedeljnika "Evropljanin". I dnevnik i nedeljnik bili su prethodno odlukama tadašnjih Miloševićevih sudova finansijski uništeni i zatvoreni, a Đuruviju su čekale drakonske novčane kazne, ali i zatvor - jer je imao hrabrosti da progovori o stvarima koje su nam se događale.

Scenario je bio već viđen: mladići u crnim jaknama, pantalonama i s crnim kapama na glavi s leđa su prišli Slavku i njegovoj prijateljici Branki Prpi i ispalili - 17 metaka, s prigušivačem, bilo je i rikošeta, Prpa je dobila udarac pištoljem u glavu i pala je pored Slavka koji je ležao u lokvi krvi. Mladići su pobegli Svetogorskom, zatim Palmotićevom, tamo ih je čekao crveni "golf", a na krike Branke Prpe stigle su komšije. Inspektori su brzo stigli, Ćuruvija je već bio mrtav, bilo je nekoliko svedoka koji su videli zločince, ali je istraga godinu dana stajala na "mrtvoj tački".

Ni reči: ni od policije, ni od tužilaštva.

M. V.

 

Odlukom Ministarstva informisanja u ratnim uslovima

Tog dana, 11. aprila 1999. godine, na Beograd i Srbiju i dalje su padale bombe i neverovatno je na sve to zazvučala vest da je ubijen Ćuruvija. Kod novinara nezavisnih medija, posebno njegovih kolega, vest je izazvala nevericu, u državnim medijima nije bilo gotovo ni reči o ubistvu, tadašnja zamenica ministra informisanja Radmila Višić bila je sigurna da ubistvo nije imalo političke motive, a svim nezavisnim medijima bio je poslat tekst bukvalno u dve rečenice, koje su smele da budu objavljene u vezi s čitavim događajem. Čak je postojala zabrana da se bilo šta napiše o Ćuruviji, bilo šta iz profesionalne biografije. Jedan mrak pokrio je drugi, više ništa nije moglo da nas iznenadi i sve smo mogli da očekujemo - tako je izgledalo tog aprila u Beogradu.

M. V.

Uloga "patriota"

U martu prošle godine Jovo Ćuruvija, brat ubijenog Slavka, ovlastio je advokate Nikolu Barovića i Gradimira Nalića da pokrenu istragu pred Okružnim javnim tužilaštvom u Beogradu. Za početak tražili su saslušanje novinara "Ekspresa" Miroslava Markovića, čiji je tekst "Ćuruvija dočekao bombe", smatrali su, mogao da se protumači kao poziv na ubistvo, a mogao je kao takav pomoći u otkrivanju naručilaca i počinilaca ubistva. Tekst je, inače, kako je nedavno objavila BK Televizija, Marković napisao na predlog ili po naredbi Mirjane Marković, zatim ga je skraćivao i doterivao urednik "Ekspresa" Đorđe Martić, a onda je najpre pročitan u udarnom Dnevniku RTS-a (čitala ga sugestivno Staka Novković), a sutradan je osvanuo u "Ekspres politici". Mnogi tada ni sami sebi nisu smeli da priznaju na šta im to sve liči...

M. V.

Sećanje

Povodom druge godišnjice brutalnog ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Nezavisno udruženje novinara Srbije održaće u sredu u podne komemorativnu sednicu u Medija centru, na kojoj će govoriti savezni sekretar za informisanje Slobodan Orlić, nekadašnji novinar "Dnevnog telegrafa" Zoran Luković i advokat Rajko Danilović. Nakon komemorativne sednice, predstavnici NUNS-a položiće venac na spomen ploču Slavku Ćuruviji, na mestu gde je ubijen, u ulici Lole Ribara broj 35 (Svetogorskoj). Tom prilikom govoriće Gordana Suša, predsednik NUNS-a i Zoran Sekulić, vlasnik FoNeta.

Apel DS

BEOGRAD (FoNet) - Povodom dvogodošnjice ubistva Slavka Ćuruvije, Demokratska stranka je apelovala na policijske i sudske organe da se u što hitnijem roku obelodane nalogodavci i neposredni izvršioci ovog brutalnog političkog ubistva. Meci ispaljeni u Slavka Ćuruviju najjasniji su pokazatelji pravog lica Miloševićeve politike kome su ratovi i lažna patriotska histerija služili isključivo za obračun s neistomišljenicima i učvršćivanje diktature, kaže se u, između ostalog, u saopštenju DS-a.


vesti po rubrikama

^hronika

18:03h

Danas dve godine od ubistva Slavka Ćuruvije u centru Beograda, usred bela dana, na Uskrs

18:14h

Hronika najavljene smrti

18:19h

Brat ubijenog Slavka, Jovo Ćuruvija, traži odgovornost i za medijsku hajku: Ko je sve želeo da zataška zločin?

18:27h

Beogradski advokat Rajko Danilović, pravni zastupnik Jove Ćuruvije: Istraga još nije pokrenuta

18:33h

Oslobođen Miroslav Mišković, vlasnik "Delta holdinga"

18:44h

Zahtev za sprovođenje istrage protiv potpredsednika SPS-a, Branislava Ivkovića

18:49h

Novi detalji istrage četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali, Nenad Bujošević izjavio: Marković nam dao zadatak

19:06h

Završnica suđenja braći Mazreku u Nišu

19:17h

Marija Milošević kod istražnog sudije

19:22h

Zbog sumnje da su zloupotrebile službeni položaj, uhapšene službenice Crvenog krsta

19:34h

Uhapšen Branislav Lađevac (28) iz Grljana kod Zaječara zbog sumnje da je ubio Marija Mavrinca

23:48h

Istraga udesa

23:50h

Proširena istraga protiv Vučinića

      


FastCounter by LinkExchange