[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 10. april 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

09. Apr 2001 17:18 (GMT+01:00)

Makedonija potpisala u Luksemburgu Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji s EU

Evropa otvorila vrata prvoj zemlji s Balkana

Potpis u ime Skoplja stavio premijer Georgijevski. Povlašćen položaj, ali i brojne obaveze. Prvi korak ka članstvu u Uniji

LUKSEMBURG (Tanjug) - Predsedavajući EU, šef švedske diplomatije Ana Lind, i makedonski premijer Ljupčo Georgijevski potpisali su u ponedeljak u Luksemburgu Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji, koji najmlađoj evropskoj državi omogućava povlašćen položaj, ali nameće i brojne obaveze.

Pre potpisivanja sporazuma, Lindova je naglasila da je Makedonija prva balkanska odnosno zemlja jugoistočne Evrope s kojom EU potpisuje takav dokument i da bi to trebalo da bude i model za druge države Balkana kako se postaje član evropske porodice i kako se, korak po korak, može stići do tog cilja.

Približavanje Evropi u dve faze

Dokumentom su predviđene dve faze približavanja Makedonije EU, svaka u dužini od po pet godina. Na kraju prvog petogodišta, mešovita komisija EU i Makedonije razmotriće da li su obavljeni svi poslovi predviđeni dogovorom, i ako budu, preći će se na drugu fazu. Najvažniji poslovi Makedoniju očekuju u ekonomiji, politici, ali i u bezbednosnoj sferi. Veoma bitna je i regionalna saradnja, pre svega sa susednim zemljama, sa kojima će trebati da se potpišu brojni bilateralni sporazumi. Dokumentom su obuhvaćene i druge obaveze Makedonije u spoljnoj politici. Makedonija je u obavezi da narednih godina sve zakone i propise prilagodi EU, a to će, prema prvim procenama, značiti zamenu oko 200.000 stranica sadašnjih zakonskih rešenja. Procenjuje se da bi Makedonija, pod uslovom da se poslovi obavljaju prema predviđenoj dinamici, mogla da postane punopravan član EU za 15 do 20 godina.

PDP se sama izolovala

Opoziciona partija makedonskih Albanaca, Partija demokratskog prosperiteta (PDP), odbila je da učestvuje u delegaciji Makedonije koja je boravila u Luksemburgu radi potpisivanja Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji s EU. "Oni sami sebe izoluju", rekao je šef diplomatije Srđan Kerim dodavši da je makedonska delegacija "vrlo reprezentativna", uprkos odbijanju PDP-a da uvrsti svoje predstavnike u tu delegaciju.

Ona je dodala da dogovor Makedoniji omogućuje povoljne uslove za trgovinu sa zemljama EU, ali je i obavezuje da razvija demokratiju, obezbedi poštovanje zakona, iskoreni kriminal i pruži sva prava pripadnicima nacionalnih manjina.

EU će pomoći Makedoniji da te velike i složene poslove obavi, dodala je ona, ali je na narodima i rukovodstvu te države da nalaze puteve do rešavanja svih problema.

Koordinator EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, koji je prisustvovao potpisivanju dokumenta, istakao je da su pred Makedonijom veliki poslovi, ali da se nada njihovom uspešnom okončavanju. "Morate da uložite velike napore da se integrišete u evropsku porodicu", dodao je on.

Evropski komesar za inostrane poslove Kris Paten je označio ponedeljak istorijskim i za Makedoniju, i za EU. Ovo je i politička i ekonomska šansa za Makedoniju da postane u pravom smislu deo Evrope, rekao je on, naglašavajući da su mu poznati svi problemi sa kojima se Makedonija suočava, ali da je uveren da ih ona može rešiti.

I za premijera Georgijevskog to je istorijski dan, ravan onom kada se Makedonija, pre skoro 10 godina, osamostalila. Georgijevski je naglasio da cela država stoji iza ovog dogovora, što potvrđuje i prisustvo u Luksemburgu lidera svih političkih partija, izuzev PDPA.

"Potpisom smo prihvatili obavezu da razvijamo demokratiju, rešavamo međuetničke probleme političkim dijalogom i nastavimo privredne reforme", rekao je Georgijevski, naglašavajući da će Makedonija postati multietnička zajednica.

On je posebno istakao da je za Makedoniju veoma značajan trgovinski sporazum sa EU, koji je takođe u ponedeljak potpisan u Luksemburgu. On omogućava Makedoniji da pod najpovoljnijim uslovima izvozi robu u zemlje EU.


vesti po rubrikama

^balkan

17:18h Makedonija potpisala u Luksemburgu Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji s EU
17:26h Srbi optužuju hrvatske vlasti za propuste i loše namere u sprovođenju popisa
17:31h U utorak zaseda Skupština RS
17:39h

Povratak smrtne kazne zahteva 150.000 Bugara

17:52h

Istarski Italijani odlučni da vrate ono što su im oduzeli "Tuđman i kompanija"

23:41h Srušio se helikopter u blizini makedonske granice
   


     


FastCounter by LinkExchange