[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 08. april 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

07. Apr 2001 17:00 (GMT+01:00)

Dogovor Filipa Vujanovića i "Zajedno za Jugoslaviju"

Dogovor reguliše izbore

PODGORICA - Crnogorski premijer Filip Vujanović održao je u subotu sastanak s liderima koalicije "Zajedno za Jugoslaviju"(Predrag Bulatović, Dragan Šoć, Božidar Bojović) na kome je postignut dogovor o saradnji u otklanjanju svih nedostataka na biračkim spiskovima.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici državnih organa nadležnih za primenu zakona vezano za biračke spiskove (ministarstvo pravde i MUP), predstavnici sekretarijata za razvoj CG u čijoj nadležnosti je centralni birački spisak, kao i predstavnici Oebsa i drugih međunarodnih organizacija za praćenje izbora u CG.

Vujanović je obećao je da će sve biti učinjeno kako bi bile otklonjene nepravilnosti u biračkim spiskovima "kao znak poverenja u legitimnost i zakonitost izbora". Najavljeno je održavanje novog sastanka u istom sastavu, da bi se utvrdilo dokle se došlo u otklanjanju nedostataka u vezi sa biračkim spiskovima. Sastanku kod Vujanovića, prethodilo je niz primedbi i prigovora na biračke spiskove, kao i "Bela knjiga" o mnogobrojnim nezakonitostima uoči prevremenih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koju je pripremila koalicija "Zajedno za Jugoslaviju".

Rezolucija

Bokelji u Beogradu su u subotu na svojoj Skupštini usvojili rezoluciju kojom izražavaju protivljenje odvajanju CG iz SRJ. Ako bi došlo do razdvajanja Srbije i CG realno je očekivati da se Boka Kotorska izdvoji iz države CG i priključi Srbiji, kaže se u rezoluciji. Bokelji zahtevaju da na referendumu odlučuju svi državljani CG gde god da žive.

Predsednik DPS Milo Đukanović izjavio je na predizbornom skupu u Mojkovcu, da će građani CG na izborima 22. aprila biti u prilici da izaberu put reformi i orijentacije u Evropu ili gubitak države i njeno utapanje u Srbiju, dok je na promociji u Podgorici rekao da CG neće zatvarati granice prema susedima, a pogotovu ne prema Srbiji. Crnogorski premijer Filip Vujanović izjavio je, radiju "Busola" iz Herceg-Novog, da će problem Prevlake biti rešen posle verifikovanja statusa samostalne i međunarodno priznate države Crne Gore.

Vlada CG će sledeće nedelje SO Berane dostaviti zvanično rešenje kojim se ukida odluka lokalnog parlamenta o izmenama u sastavu Opštinske izborne komisije, kojom su prevlast u OIK preuzele SNP i SNS.

Otkriće
Iz biračkog spiska za opštinu Rožaje skinuto je 194 "mrtve duše", kako ne bi "glasale" na predstojećim izborima. Po rečima Dragomira Magdalinića predsednika OO SNP Rožaja aktivisti ove organizacije uspeli su da u biračkom spisku otkriju toliki broj lica koja su preminula pre više godina. Međutim još 50 takvih spornih slučajeva ostalo je nerazjašnjeno.

Pismo braći
Koordinacioni odbor društava Crnogoraca koji žive u Americi, obratio se narodu CG i njegovom stranačkom i državnom rukovodstvu, sa predlogom da pre izbora i pre referenduma državna rukovodstva u Srbiji i CG istraže i dogovore sve uslove i instrumente koji bi bili potrebni i dovoljni da narodi u obe republike žive zajedno.

S. Jovović


vesti po rubrikama

^politika

16:30h Bujanovac: Održano više sastanaka s predstavnicima Kfora
16:45h Reakcije u Bujanovcu povodom izjave otetog vojnika: Primitivan medijski rat
16:50h Everts u Leposaviću poručio kosovskim Srbima: Bićete zaštićeni, a ne preglasavani
17:00h Dogovor Filipa Vujanovića i "Zajedno za Jugoslaviju"
17:12h Vujanović potvrdio da je Del Ponte dostavila zapečaćene optužnice
17:15h

Fišer: Nema prekrajanja kosovskih granica

17:30h Predrag Bulatović: SNP će glasati protiv "haškog zakona"
17:45h U ponedeljak sastanak šefova diplomatija članica EU
18:00h Zbog nesloge oko podele odborničkih mandata, DSS Odžaka napustio DOS
18:15h Zoran Živković najavljuje nove krivične prijave
18:30h Protestni miting SPS-a za oslobađanje Miloševića: DOS-adni ste
18:45h Vuk Obradović o bogaćenju članova prethodnog režima

19:45h

Ko je ovaj čovek: Jovan Zebić

00:20h Promene u vrhu SPS
00:22h Danas sasatanak DOS
00:24h Kfor ranio pripadnika OVPBM
00:27h Kiparski "paket" i u SRJ
00:28h Apel princa Aleksandra Karađorđevića
00:31h Oslobođena još petorica Albanaca iz zatvora u Srbiji
00:32h Lična karta i pasoš SRJ princezi Jelisaveti Karađorđević
   


     


FastCounter by LinkExchange