[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 08. april 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

07. Apr 2001 19:45 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek

Jovan Zebić

(Omraženi lik)

Početak - rođen je 5. maja 1939. u selu Runjani, kraj Loznice. Nije često pričao o svojim roditeljima, javnost zna da mu je majka bila bolešljiva...

Detinjstvo - i kad se igrao, vodio je računa da ne bude oštećena strana, posebno mu se nije sviđalo kad je morao da plaća izgubljene opklade...

Nacionalnost - Srbin. "Naši građevinari su heroji obnove, vraćaju duh naciji i omogućavaju nam da idemo podignutog čela", izjavio je prošle godine, praveći logičan sled rečima Gorice Gajović: "Uvek možemo da izgradimo više nego što oni mogu da poruše."

Verska opredeljenost - umesto verske opredeljenosti uvek je navodio stranačku pripadnost (tako je bilo i u leksikonu "Ko je ko u Srbiji", 1995. godine).

Obrazovanje - u Loznici je završio Ekonomsku školu, u Beogradu Ekonomski fakultet.

Karijera - počeo je u Saveznom sekretarijatu za privredu. Početkom sedamdesetih dopalo ga je mesto načelnika za privredu i finansije u SO Stari grad. Potom je radio kao gradski sekretar za finansije, sve do 1985. kad su ga imenovali za viceguvernera Narodne banke Srbije. Na ovoj funkciji zadržao se samo godinu dana. Zebić se zatim uhlebio u Skupštini Srbije, postao je član Izvršnog veća. Dve godine obavljao je ovu dužnost i, kako se dobro pokazao, postavili su ga za republičkog sekretara za finansije. Tako je počeo da utire "stazu love"na kojoj je dugo godina imao prvenstvo prolaza... Usledile su funkcije potpredsednika Vlade Srbije, početkom devedesetih, i ministra finansija, od 1991. do 1993. godine.

Kad je nacija kako-tako preživela godine hiperinflacije, hipergladi, hipermuka, Zebić je iz republičkih uplivao u savezne vode. Oni što ga ne vole mislili su da će doveka biti potpredsednik u Saveznoj vladi. Upućeni ga se sećaju iz dana smene, sad pokojnog, Dragoslava Avramovića sa mesta guvernera NBJ. Onog, sramnog, 16. maja 1996. kad je Slobodan Milošević "puštao niz vodu" guvernera, u Saveznom parlamentu, Zebiću i nije bilo baš prijatno. Trudio se da se drži po strani, ali ga je super deka, svako malo "dovodio u kontekst priče zašto on smeta i kome". U trenutku kad je Zebićeva faca izgledala "sve bih dao da sam daleko odavde", deda Avram mu se obratio rečima: "Pa ti se i farbaš, osim što pričaš neistinu, majku ti božju."

Ipak, mnogo više od nesporazuma s pokojnim Avramovićem, javnost pamti Zebićev sukob sa udruženjima štediša, posebno onih tzv. "stara devizna". S obzirom da je ovaj visoki zvaničnik i espeesovac bio žestoki protivnik vraćanja novca ojađenim građanima (koji su slamarice zamenili državnim bankama), štediše su ga okarakterisali kao "najomraženiji lik" iz savezne vlasti... Ni Crnogorci, deo vladajuće strukture, nije bio oduševljen potpredsednikom Zebićem. A njemu se nije dopalo što uvode dvovalutni sistem: "Branićemo se. Savezna vlada još nije dobila nikakvu odluku Crne Gore, to je jedinstven slučaj da jedna država ima dve valute. Kod nas ima mnogo priča i diskusija, a da posle toga en bude ništa... Takva odluka nanela bi nam probleme, ali oni ne bi bili veliki", naveo je tad.

Da li će "puno priče, ništa konkretno" da se dogodi i sad, posle najavljenog privođenja g. Zebića, a zbog istih krivičnih dela zbog kojih bi, kako je najavio republički ministar MUP-a, trebalo da odgovaraju Slobodan Milošević, Nikola Šainović, Mihalj Kertes i Radomir Marković, znaćemo uskoro... Zebić je bio i predsednik Odbora za savezni budžet, a još uvek je i direktor "Postbanke".

Stranački angažman - bio je član SK, sad je u SPS-u.

Zanimljivosti - kad je bio federalni vicepremijer morao je javno da otkriva mnoge, po narod neprijatne istine. "Para nema u bankama, ni u privredi, ni u državi, pas u jedino građani preostali kao izvor finansiranja izdataka, jer su izostali i međunarodni krediti, kao i ulaganja stranog kapitala u jugoslovensku privredu..." Naravno, dok nam je saopštavao tužnu priču o "dedi i unuku" nije ni trepnuo... Eks Savezna vlada imenovala ga je za predsednika Savezne komisije za utvrđivanje ratne štete prouzrokovane vazdušnim napadima NATO na SRJ.

Poslednjih meseci nije ga bilo u javnosti, viđen je, doduše, onomad, kako nosi transparent s Miloševićevom slikom, na protestu zbog hapšenja Dragoljuba Milanovića, bivšeg direktora RTS-a. Oženjen je Darinkom, službenicom, imaju Miloša i Nebojšu.

Zorica Vulić


vesti po rubrikama

^politika

16:30h Bujanovac: Održano više sastanaka s predstavnicima Kfora
16:45h Reakcije u Bujanovcu povodom izjave otetog vojnika: Primitivan medijski rat
16:50h Everts u Leposaviću poručio kosovskim Srbima: Bićete zaštićeni, a ne preglasavani
17:00h Dogovor Filipa Vujanovića i "Zajedno za Jugoslaviju"
17:12h Vujanović potvrdio da je Del Ponte dostavila zapečaćene optužnice
17:15h

Fišer: Nema prekrajanja kosovskih granica

17:30h Predrag Bulatović: SNP će glasati protiv "haškog zakona"
17:45h U ponedeljak sastanak šefova diplomatija članica EU
18:00h Zbog nesloge oko podele odborničkih mandata, DSS Odžaka napustio DOS
18:15h Zoran Živković najavljuje nove krivične prijave
18:30h Protestni miting SPS-a za oslobađanje Miloševića: DOS-adni ste
18:45h Vuk Obradović o bogaćenju članova prethodnog režima

19:45h

Ko je ovaj čovek: Jovan Zebić

00:20h Promene u vrhu SPS
00:22h Danas sasatanak DOS
00:24h Kfor ranio pripadnika OVPBM
00:27h Kiparski "paket" i u SRJ
00:28h Apel princa Aleksandra Karađorđevića
00:31h Oslobođena još petorica Albanaca iz zatvora u Srbiji
00:32h Lična karta i pasoš SRJ princezi Jelisaveti Karađorđević
   


     


FastCounter by LinkExchange