[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 03. april 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

02. Apr 2001 20:00 (GMT+01:00)

Slobodan Milošević napisao žalbu istražnom sudiji Okružnog suda i tražio ukidanje pritvora

Živeo sam od plate

Bivši predsednik SRJ u žalbi traži da se brani sa slobode, a tekst je, kako "Glas" saznaje, sam napisao. Pomagalo se svima kojima je najteže. Šainović, Kertes i Matković su skupljali pare za SPS, ne verujem da su krali

Rešenjem istražnog sudije Okružnog suda u Beogradu Ki br. 318/01 od 01. 04. 2001. godine određen je pritvor protiv mene na trideset dana a sa razloga iz člana 191 stav 2 tačka 1 i 2 ZKP.

U rešenju o sprovođenju istrage piše da sam najviše funkcionere Savezne vlade za privredu, potpredsednike Nikolu Šainovića, kao i finansije, Jovana Zebića, i direktora SUC-a, podstrekivao da rade nezakonito da "pribave drugima korist" i to "od 1994. pa do 05. 10. 2000."

Ti "drugi" u čiju se korist radilo sve ovo vreme su isključivo naša država i narod, odbrana i bezbednost naše zemlje i naša privreda. Na saslušanju kod istražnog sudije u prisustvu OJT i svog branioca, verujem da sam objasnio (bez obzira koliko je to dovoljno izraženo u zapisniku na koji nisam imao primedbe) da su se razgovori kod mene u svojstvu predsednika Srbije, sa državnim funkcionerima koji pokrivaju ekonomski sektor Savezne vlade odnosili na potrebu podrške, ekonomskim zadacima Srbije, u vreme početka sprovođenja antiinflacionog programa 1994, a ne na bilo kakva "nagovaranja" i zloupotrebu službenog položaja. Zvanični razgovori kod mene, u svojstvu predsednika Republike Srbije sa potpredsednicima Savezne vlade i drugim visokim državnim funkcionerima, nisu nikakvo nagovaranje već ozbiljno i odgovorno razmatranje najvažnijih pitanja za opstanak zemlje u uslovima totalnog embarga i rata preko Drine u kome smo pomagali svoj narod svim sredstvima koja su nam stajala na raspolaganju.

Verujem da smo sve to vreme i ja i moji saradnici koji se pominju, kao i oni drugi koji se ne pominju, činili sve da što bolje obavimo svoju dužnost. Tu se nikada nije radilo niti razgovaralo o davanju novca ili materijalnih sredstava nikakvim pojedincima ili grupama, već isključivo o državnim poslovima. Novac koji je preko Beogradske banke plasiran u privredu, u najugroženija socijalno-ekonomska žarišta, u uslovima krize, niko nije ni ukrao niti otuđio, niti je to bila tajna za bilo koga. Pomagalo se kome je najteže i to je bila moja čvrsta orijentacija i direktiva. Uvek sam se zalagao da niko ne bude privilegovan.

Što se tiče sredstava trošenih za oružje, municiju i ostale potrebe Vojske Republike Srpske i Republike Srpske Krajine, ti se izdaci nisu mogli iz razloga državnih interesa, kao državna tajna prikazivati u Zakonu o budžetu koji je javni dokument. Isto se odnosi i na izdatke za opremanje snaga bezbednosti i posebno specijalnih antiterorističkih snaga "od igle do lokomotive" - od lakog naoružanja i opreme do helikoptera i ostalih sredstava koja i danas stoje tu gde su, a što se u javnosti nije objavljivalo iz razloga državne tajne, kao što se nije objavljivalo ni sve što je išlo za Vojsku Republike Srpske. Smatram da te stvari i danas treba da predstavljaju državnu tajnu, ali sudski organi ih svakako mogu proveravati. I danas te antiterorističke snage nose veliki teret bezbednosnih zadataka na jugu Srbije.

Umesto, dakle, gore navedenog, Rešenje o pokretanju istrage odaje utisak da se neko, i to u ovom slučaju šef države, bavio nagovaranjem najviših funkcionera da nešto ukradu, pronevere, utaje ili potroše za lične stvari. Čak stoji i formulacija da je direktor carine predavao po nalozima Slobodana Miloševića novac drugim licima. I da je čak oduzetu robu, po nalogu Slobodana Miloševića delio naokolo.

Što se tiče novca za SPS, želim da skrenem pažnju na notornu činjenicu da su i Nikola Šainović i Dušan Matković i Mihalj Kertes i drugi kao visoki funkcioneri partije, prikupljali novac za partiju i da mi nije poznato da su ti ljudi bilo šta ukrali ili proneverili. Naprotiv, verujem da nisu. A prikupljanje sredstava za partiju spadalo je u njihove redovne dužnosti.

Naglasio sam na saslušanju kod istražnog sudije da se ja lično nisam bavio pitanjima partijskih finansija za svih deset godina za nama. Ne bi bilo ni logično da neko od mene to zahteva s obzirom na ogromne državne obaveze, a moji partijski drugovi to od mene nisu ni tražili. Istovremeno naglašavam da nikad nisam ni koristio ni jedan dinar niti jedno materijalno sredstvo Partije, niti bilo koje vozilo Partije.

Naglasio sam na pomenutom saslušanju kod istražnog sudije i želim da ponovim da nikada, ni direktno ni preko nekog drugog lica nisam primio nikakav novac za moje lične potrebe. Osim plate, sve vreme na funkciji predsednika Republike Srbije i predsednika SRJ, drugih primanja nisam imao.

Ovo sve naglašavam zato što u navodima Rešenja za sprovođenje istrage, preuzetim iz zahteva OJT, maltene proizilazi, da su ogromni državni problemi - i ekonomski i bezbednosni, na kojima se danonoćno radilo, rešavani nekim zloupotrebama i nemoralima.

Žalbu podnosim isključivo u interesu istine. Ne smeta mi nikakva istraga o bilo čemu što sam u životu radio, ali mi smeta da budem tretiran kao kriminalac za ono što sam za svoju državu uradio najbolje što se moglo.

Smatram da je sudski postupak protiv mene politički montiran, po nalogu nove vlasti, da bi se ukaljao i omalovažio moj dugogodišnji rad i posebno što sam se u interesu države i naroda suprotstavio svetskim moćnicima. Poseban način nastojanja da se omalovažim je Rešenje o određivanju pritvora "da ne bih pobegao ili uticao na svedoke". A pogotovo nema logike da u obrazloženju OJT da budem u zatvoru stoji razlog što su Narodne straže, odn. građani koji mi pružaju podršku odbili da pred kapijom prime sudski nalog.

U vezi sa isticanjem razloga za pritvor, da se u ovom slučaju radi o izuzetno velikom iznosu pribavljene imovinske koristi, postavlja se pitanje za koga? Za Vojsku Republike Srpske, za organe bezbednosti, za Vojsku Republike Srpske Krajine, za pomoć narodu preko Drine, za tekstilce, metalce i druge, finansirane preko Beogradske banke u najtežim socijalnim uslovima i u uslovima totalne spoljne blokade.

I konačno, razlog da mogu da utičem na svedoke takođe ne stoji, jer i drugi okrivljeni mogu da utiču na svedoke pa nisu u pritvoru - što im i ne želim. Uhapšen sam, dakle, samo ja i to u tačno preciziranom roku 31. mart, koji je diktiran iz prestonica sila koje su izvršile agresiju na našu zemlju - što ni za koga nije tajna, jer je mesecima taj datum bio fiksiran i u njihovim izjavama i u našoj i u njihovoj štampi.

Moj uticaj na svedoke isključuje i činjenica da se moji telefoni detaljno prisluškuju - što vlasti i ne kriju, i da na kapiji stoji policija. A najveći razlog je što svedoci koji govore istinu ne mogu da me terete jer nemaju za šta, a na one koji ne govore istinu sigurno ne bih mogao da utičem čak i kada bih to hteo da učinim.

Zato podnosim žalbu na Rešenje o pritvoru u skladu sa pravnom poukom koja mi je u Rešenju data od strane istražnog sudije sa pozivom na član 23 stav 6 ZKP-a, sa zahtevom da mi se pritvor ukine i omogući da se branim sa slobode. U svako doba sam spreman da izađem pred pravosudne organe svoje zemlje.

Napominjem da sam za ovih šest meseci u celokupnoj štampi aktuelnog režima bio i optuživan i osuđivan za sva moguća krivična dela pa nisam pobegao. Posle svega što sam radio i čime se ponosim ne verujem da iko stvarno misli da bih to učinio.

Slobodan Milošević


vesti po rubrikama

^politika

16:30h

U Mitrovici ubijena jedna osoba, dve ranjene

16:40h

Đinđić o autonomiji pokrajine: Stalni kontakt s IV Vojvodine

16:50h

Premijer Vojvodine o izjavi Maršićanina: Nije se upoznao s Platformom

17:00h

Proširuje se "zona poverenja" u Kosovskoj Mitrovici

17:15h

Đukanović o suđenju Miloševiću: Neophodan javni proces

17:30h

Šiptari i dalje krše izjavu o primirju: Novi napadi na naše snage

17:40h

Šoć o planovima Đukanovića: Kineski zid kod Prijepolja

17:50h

Strani političari o hapšenju bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića

18:15h

Pažnja svetskih medija i dalje usredsređena na sudbinu bivšeg lidera SRJ

18:20h

DSS: Za hapšenje je trebalo da znaju samo vlasti

18:30h

Inicijativa DHSS pred obe vlade: Zbog krivičnog dela, skidanje imuniteta

18:40h

JUL traži da se Milošević i Vučinić brane sa slobode

18:45h

G17 plus pozdravlja primenu zakona nad Miloševićem

18:55h

Velimir Ilić o hapšenju Miloševića: Ceo svet nam se smejao

19:00h

SPS demantuje bekstvo šefa gradskog SPS: Dačić na samitu na Kubi

19:15h

Borislav Milošević: Hapšenje - ultimatum SAD

19:25h

Saopštenje Generalštaba Vojske Jugoslavije: Naša samo borbena vozila

19:35h

Novi detalji hapšenja Miloševića: Ivković skočio pod jelke

19:40h

Saslušan Siniša Vučinić, lider Radikalne stranke levice "Nikola Pašić"

19:45h

Jelena Jakšić Gajić, baba supruge Marka Miloševića, potvrdila: Milica i Marko nisu u Požarevcu

19:50h

Borka Vučić, bivša predsednica Beogradske banke: Poznat korisnik miliona sa Kipra

19:55h

Fila, branilac bivšeg jugoslovenskog predsednika, kategoričan: Milošević nema gde da beži

20:00h

Slobodan Milošević napisao žalbu istražnom sudiji Okružnog suda i tražio ukidanje pritvora: Živeo sam od plate

20:10h

Slobodan Milošević - od Dedinja do Centralnog zatvora (1)

22:20h

Pomoćnik republičkog ministra za javnu bezbednost najavio krivičnu prijavu i protiv Marije Milošević

22:35h

Del Ponte: Milošević u Hagu do Nove godine

23:05h

Tomić isključen iz SPS-a

23:20h

Referendum 30. juna

23:30h

Napad na igumaniju

      


FastCounter by LinkExchange