[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 03. april 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

02. Apr 2001 17:09 (GMT+01:00)

U planinarskom domu na Kitki otkriven leš skopskog pisca

Ilkovski nađen izboden nožem

i prerezanog vrata

U Skoplju se veruje da su ga ubili albanski ekstremisti jer je pored tela stajala poruka: "Čekamo vas u šumi - UČK". Pričao da su ga posećivala naoružana lica i uz pretnje tražila da napusti planinu

SKOPLJE - Skopski pisac Josif Ilkovski (77) pronađen je mrtav u planinarskom domu na planini Kitka, desetak kilometara južno od Skoplja, a pored njega je na makedonskom jeziku bila napisana poruka: "Čekamo vas u šumi - UČK". Pisac je bio izboden nožem po celom telu i bukvalno mu je prerezan vrat. Policijska istraga je u toku.

Ilkovski je kao pasionirani planinar već nekoliko godina živeo na Kitki, radeći i kao domar u stecištu ljubitelja prirode, ali je najviše vremena provodio nad svojim rukopisima. Članovi njegove porodice tvrde da im je pisac u poslednje vreme nekoliko puta rekao da ga u domu posećuju nepoznata, naoružana lica i da mu prete, tražeći od njega da napusti planinu. On se na te pretnje nije obazirao.

Pokušali da miniraju prugu Veles-Đevđelija

Albanski teroristi pokušali su da miniraju železničku prugu Veles-Đevđelija, potvrđeno je u ponedeljak u Skoplju. Oni su nedaleko od motela "Makedonija", blizu Velesa, na prugu postavili veliki kamen, u kojem je bilo ručno izrađeno udubljenje, gde je, kako je utvrđeno u istrazi, trebalo da postave eksploziv. Stena je, na sreću, otkrivena i uklonjena s pruge pre nego što je naišao putnički voz koji saobraća od Skoplja do Đevđelije. Pretpostavlja se da iza te diverzije stoji grupa od 10 do 15 albanskih terorista, koja je poslednjih dana na više mesta primećena blizu Velesa. Primećena grupa bila je u uniformama, ali nije bila dobro naoružana.

U Skoplju se veruje da su ti posetioci zapravo bili albanski teroristi kojih, kako se tvrdi, ima mnogo na Kitki, šumovitoj i nenaseljenoj planini u čijem podnožju ima sela u kojima je većinsko stanovništvo albanske nacionalnosti. Predsednik Trajkovski je u intervjuu nemačkom "Fokusu" istakao da Skoplje ima dokaze da su isključivo albanski pobunjenici odgovorni za eskalaciju nasilja u Makedoniji.

Izvršni komitet vladajuće VMRO-DPMNE prihvatio je predlog opozicije da se razgovara o novoj vladi "široke koalicije", potvrdio je premijer Georgijevski napomenuvši da je predlog opozicije "još maglovit", ali da vredi o njemu razgovarati, naglašavajući da "prvi put u životu prihvata ultimatum".

Bivši premijer Crvenkovski predložio je da se formira privremena vlada u koju bi ušli predstavnici svih parlamentarnih partija. Radila bi dok se zemlja ne izvuče iz političke i ekonomske krize, a zatim bi bili organizovani prevremeni parlamentarni izbori.

Crvenkovski je naglasio da će, ne bude li prihvaćen njegov predlog, organizovati proteste u celoj Makedoniji i na taj način prisiliti kabinet da podnese ostavku. On je optužio vladu da se na vreme nije suprotstavila albanskom terorizmu, nego ga je prikrivala.

U Skoplje su u ponedeljak doputovali i visoki zvaničnici EU Havijer Solana i Kris Paten. Solana je napomenuo da je EU već izdvojila za Makedoniju 40 miliona evra za rešenje pitanja međuetničkih odnosa. MA je nastavila akciju razminiravanja Šare i raščišćavanje bunkera, utvrđenja i zemunica albanskih ekstremista.

(TANJUG, BETA, FONET)


vesti po rubrikama

^balkan

17:09h

U planinarskom domu na Kitki otkriven leš skopskog pisca

17:27h

Sarajevo uvereno da je Zagreb izdavao svoja službena dokumenta liderima HDZ BiH

17:38h

Svet neće dozvoliti još jedno prekrajanje granica na Balkanu

17:41h

"Večernji list": Prostitucija u najluksuznijim zagrebačkim hotelima

17:56h

Skupština RS zaseda 10. aprila?

18:13h

Materijalna podrška Mađarima u dijaspori

23:07h

Orić pred Tribunalom

      


FastCounter by LinkExchange