[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 02. april 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

01. Apr 2001 18:30 (GMT+01:00)

Hronologija događaja

Od vile do zatvora

BEOGRAD - Hapšenjem bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, okončana je drama koja je trajala 35 sati. Započeta je u petak uveče u elitnoj Užičkoj 11 i u Konavljanskoj ulici na Dedinju, u rezidenciji "MIR", u kojoj je do hapšenja živeo Milošević, a završena u nedelju u ranim jutarnjim satima u Centralnom zatvoru u Beogradu.

KLIKNITE ZA VECU FOTKUPETAK, 29. MART
19 SATI: Šef poslaničke grupe vodeće opozicione partije SPS Branislav Ivković pozvao svoje stranačke kolege da napuste zasedanje pošto se" nešto sumnjivo događa na Dedinju".
20 SATI: Policija blokira sve prilaze Užičkoj ulici. Nekoliko stotina pristalica SPS i znatiželjnih građana iz svih delova grada kreće ka Dedinju. Krenuo i jedan autobus iz Požarevca sa Miloševićevim simpatizerima.
21 SAT: Na Topčiderskoj zvezdi sve više građana koji su došli da uživo prate hapšenje.
22 SATA: Broj pristalica SPS sve veći, kao i domaćih i stranih novinarskih ekipa. Prekidaju se redovni televizijski i radio programi na svim stanicama. Izveštaji, direktna javljanja reportera i prikazivanje nemontiranih materijala pred vilom pristižu iz časa u čas. Reporteri s licu mesta javljaju da se pojavilo više od 500 ljudi.
23 SATA: Elektronski mediji objavljuju da je Milošević uhapšen i sproveden u Palatu pravde na saslušanje. Funkcioneri SPS to kategorički demantuju. Za tili čas mnoštvo reportažnih kola i novinara sjatilo se pred Palatom pravde. Četiri blindirana džipa s zatamnjenim staklima ulaze u garažu Palate pravde, a svet uveliko "pozdravlja hapšenje Miloševića".
24 SATA: Džipovi odlaze iz Suda i upućuju se prema Dedinju.

SUBOTA, 30. MART
00.20 SATI: Milošević priređuje još jedno, verovatno poslednje, šokantno iznenađenje. Pojavio se na vratima rezidencije i sa prepoznatljivo poluuzdignutom rukom, nakratko, pozdravio svoje pristalice.
01.20: General Bojović dopušta ulazak ovlašćenog službenog lica u objekat, ali su posle toga vojnici predali ključeve od kapije objekta predstavnicima privatnog Miloševićevog obezbeđenja, naoružanim automatskim oružjem, s kojima je bio i Siniša Vučinić, predsednik radikalne stranke levice"Nikola Pašić".
01.30 SATI: Milošević u telefonskoj izjavi radiju B92 prvo demantiju svoje hapšenje i saopštava da s drugovima pije kafu i da je vrlo dobro.
02.30 SATI: Zbog nesporazuma policije i vojske i prisustva paraobezbeđenja u okviru rezidencije došlo je do oružanog incidenta. Specijalci MUP-a sa maskama na licu u džipovima probiju kapiju vile iz Konavljanske ulice, upadaju u dvorište, ispaljaju "šok bombe", a čuje se pucnjava iz same rezidencije i oko nje. U akciji su ranjene tri osobe, među kojima dvojica policajaca i fotoreporter FoNet Andrija Ilić.

OKO 03.00 SATI: "Živ se neću predati", izjavio je Milošević u prvim pregovorima s pripadnicima službe bezbednosti koji su imali nalog za njegovo hapšenje.
03.20 SATI: Pregovori s Miloševićem se nastavljaju. Kao podrška specijalcima, ispred i u dvorištu, stiže oklopni transporter.

OD 05.45 DO 06.00 SATI: U Užičkoj i na donjoj kapiji rezidencije u Konavljanskoj ulici policija potiskuje građane i novinare od vile. Pojavljuje se grupa ljudi na krovu vile na koju je iz dvorišta ispaljena vatra.
06.00 SATI: Sastanak vrha SPS-a u toku. Prisustvuju Branislav Ivković, Ivica Dačić, Slavica Đukić-Dejanović, Živorad Igić....
06.30 SATI: Mirno pred svitanje. Pojavljuje se veća grupa policajaca pristiglih autobusima. Pripadnici MUP-a potiskuju građana ka Topčiderskoj zvezdi i Muzeju 25. maj.

OD 07.00 DO 09.30 SATI: Zatišje pred buru.
09.30 SATI: Stižu prve zvanične izjave o pokušaju hapšenja Miloševića. Prvo konferencija za novinare ministra Dušana Mihajlovića, zatim sednica Vlade Srbije. Razmotrena aktuelna dešavanja oko Miloševića.

OD 10.00 DO 18 SATI: Posle potiskivanja pristalica SPS-a i znatiželjnih građana, policija postavlja dva dodatna kordona na ulazu u Užičku i Konavljansku ulicu. Nema nikakvih incidenata. Pristalice Miloševića pevaju partizanske pesme. Stalni telefonski dogovori rukovodstva SPS-a, na relaciji Novi Beograd - rezidencija "Mir".

18.00 SATI: U Palati pravde sastanak državnog političkog vrha SRJ, Srbije i Vojske Jugoslavije. Isključena voda u vili gde boravi Milošević.
19.00 SATI: Pristalice SPS-a probijaju kordon policije na početku Užičke i kreću prema vili, dok s druge strane kreću provokacije zvezdaša i članova "Otpora". Lete flaše i kamenice. Nekoliko lakše povređenih građana. Sukob s pristalicama SPS, pali se zastava "socijalista". Policija reaguje i sprečava šire sukobe.

OKO 19.45 SATI: Obraćanje predsednika SRJ Vojislava Koštunice - "Ko puca na policiju mora da bude priveden pravdi, a Slobodan Milošević nije vredan građanskog sukoba ni krvoprolića".
20 SATI: Specijalcima MUP-a pridružuje se još jedan autobus policajaca u običnim uniformama.

21 SAT: Policija ponovo potiskuje građane iz Užičke i Konavljanske ulice. Stotinak Miloševićevih pristalica i predstavnika "sedme sile" na Topčiderskoj zvezdi. Okupljeni zapalili logorske vatre i pevaju partizanske pesme.
22 SATA: Policijski kordon, koji je rastavljao pristalice i protivnike bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića na Topčiderskoj zvezdi se povukao.

23.30 SATI: Četiri policijska džipa došla su do ulaza u Konavljansku ulicu na Dedinju, gde je rezidencija u kojoj se nalazi bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević. Policija je rasterala novinare okupljene ispred rezidencije. Nema okupljenih građana.
23.45 SATI: U toku su pregovori o predavanju istražnim organima Slobodana Miloševića. U pregovorima pored potpredsednika SPS Branislava Ivkovića i visokog funkcionera SPS-a Slavice Đukić-Dejanović učestvuje i Čedomir Jovanović, šef poslaničke grupe DOS-a u Narodnoj skupštini.

NEDELJA, 1. APRIL
00.20 SATI: Potpredsednik SPS Branislav Ivković izjavio je da je bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević "veoma konstruktivan" u pregovorima o njegovoj predaji policiji.
OD 00.30 do 03.30 SATI: Nastavljaju se pregovori bez ikakvih detalja široj javnosti. Dogovorima pored Miloševića i Jovanovića prisustvuje i Toma Fila, Miloševićev advokat.
03.35 SATI - Stižu dva džipa sa maskiranim policajcima. Užička i Konavljanska ulica potpuno blokirane. Obične policajce smenili oni sa šlemovima.

03.50 SATA - Postignut konačni dogovor o mirnoj predaji Miloševića. Policija pravi plan izvođenja Miloševića.
04.15 SATI - Milošević prihvata da se preda posle davanja garancija od DOS-a o njegovoj bezbednosti do zatvora. Dogovoreno da se Milošević zbog sigurnosti transportuje, umesto u Palatu pravde - u istražni deo Centralnog zatvora.

04.35 SATI - BIVŠI JUGOSLOVENSKI PREDSEDNIK PREDAO SE U REZIDENCIJI NA DEDINJU. U koloni od pet vozila - dva džipa, dva "audija" i "BMV-a" u kome su se nalazio Milošević, krenuli su preko Banjice do Bačvanske ulice, čime je posle 35 sati okončana drama. S njim se u kolima nalazio njegov lični vozač i advokat Toma Fila.

04.38 SATI - Marija Milošević, koja je s ocem i majkom Mirom Marković boravila u vili "Mir", ljuta zbog hapšenja Miloševića, "u afektu" je nasumice ispalila nekoliko hitaca oko sebe, ali, srećom, sve je prošlo bez posledica.

04.40 SATI - Autobus s policajcima posle privođenja Miloševića napustio je krug rezidencije, dok je u isto vreme počeo uviđaj o pucnjavi u vili.
05.00 SATI - Konvoj vozila s Miloševićem ušao u krug Centralnog zatvora.
05.03 SATA - Tri džipa sa pripadnicima specijalnih snaga policije napustila su Užičku ulicu, što je značilo da je akcija hapšenja Slobodana Miloševića definitivno okončana.

Priredio: I. Čorbić


vesti po rubrikama

^politika

16:50h Nastavljene izviđačke aktivnosti Kfora: Pripreme za zonu D
17:00h Jugoslovenska koalicija o Đukanoviću
17:15h "Zajedno za Jugoslaviju" u Beranama
17:25h Bujanovac: Nove provokacije albanskih ekstremista
17:30h Reagovanja stranih država i vlada povodom hapšenja Miloševića
17:40h Hag: Privođenje korak bliže ka Tribunalu
17:45h

Informacija o hapšenju Miloševića obišla svet

17:50h Vladan Batić o hapšenju Miloševića: Neće biti izručen Hagu
18:00h Dušan Mihajlović, ministar unutrašnjih poslova Srbije: Počeli smo s vrha
18:10h Korać: Milošević pretio pred hapšenje
18:15h Osmoro povređenih u sukobima pristalica i protivnika hapšenja Miloševića
18:25h Novinar "Glasa" proveo noć na Dedinju čekajući hapšenje bivšeg predsednika
18:30h Hronologija događaja: Od vile do zatvora
18:40h Đinđić o hapšenju bivšeg predsednika SRJ: Konačan kraj petog oktobra

18:50h

Ivković: Počelo je saslušanje bivšeg šefa SRJ

19:05h Zadovoljstvo i u Republici Srpskoj: Pobedio je razum
19:25h Istražni sudija Okružnog suda u Beogradu saslušao Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika, i odredio mu pritvor
19:35h Istragu protiv Miloševića vodi sudija Goran Čavlina: Sudio i Đinđiću
19:00h Reagovanja u Srbiji: Uspostavljanje pravne države
16:40h Maršićanin o postupcima VJ: U skladu s ovlašćenjima
16:30h Demokratska stranka priprema nov program
19:15h Reagovanja u Crnoj Gori: DOS je išao do kraja
19:40h "Glas" saznaje: Incident ćerke bivšeg predsednika SRJ prilikom odvođenja Miloševića u CZ
19:45h Vesić, savetnik ministra policije: SPS želeo sukobe
19:50h Čavoški ocenio: Pod pritiskom stranih sila
20:00h Za šta se sve optužuju Slobodan Milošević i njegovi najbliži saradnici
20:10h Nebojša Pavković, načelnik GŠ VJ, za "Glas": Nepotrebna ujdurma
23:59h Klod Žorda i Karla del Ponte traže: Nalog za Miloševića
00:00h U rezidenciji pronađena veća količina oružja
   


     


FastCounter by LinkExchange