[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 02. april 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

01. Apr 2001 17:30 (GMT+01:00)

Reagovanja stranih država i vlada povodom hapšenja Miloševića

Svet sad traži suđenje u Hagu

STRAZBUR - Savet Evrope pozdravio je hapšenje Miloševića i pozvao Beograd na punu saradnju s Hagom. Generalni sekretar SE Valter Švimer izjavio je da je Miloševićevo "prvi korak na putu ka Haškom tribunalu" i dodao da će "taj diktator, optužen za zločine protiv čovečnosti, od sada morati da odgovara za svoje zločinačke akte".

BRISEL - NATO je pozdravio privođenje Miloševića pred istražnog sudiju i izrazio nadu da će to dovesti do njegovog suđenja u Haškom sudu za ratne zločine.

"Pravda mora biti zadovoljena. Nadamo se da će hapšenje biti prvi korak ka eventualnom putu u Hag", izjavio je portparol NATO-a Robert Pščel agenciji Rojters.

BUKUREŠT - Zvanični Bukurešt se zasad nije oglasio, mada je u nedelju, pre hapšenja, rumunski ministar inostranih poslova Mirča Đoana istakao da jugoslovenske vlasti, i pored toga što će suditi Miloševiću po zakonima Jugoslavije, moraju da uzmu u obzir potrebu saradnje sa Haškim tribunalom.

Ka miru i pravdi

STOKHOLM - Evropska unija pozdravila je hapšenje, ukazujući da takva akcija srpskih vlasti predstavlja "važan korak ka uspostavljanju mira i pravde na Balkanu". Švedska, koja trenutno predsedava EU, saopštila je u ime svih 15 članica Unije, da se nada da će hapšenje "označiti kraj političke karijere Miloševića, koja je izazvala u regionu toliko razaranja i patnju naroda koji tu žive". Povodom akcije srpskih vlasti, švedski premijer Joran Peršon istakao je da EU i dalje želi da Miloševiću sudi Hag, ali da se neće vršiti direktan pritisak da bi se ubrzalo isporučivanje.

TOKIO - Japan izražava podršku jugoslovenskoj vladi povodom akcije hapšenja Miloševića, izjavio je u Tokiju ministar inostranih poslova Johei Kono.

"U potpunosti odobravamo napore jugoslovenske vlade i očekujemo da će Beograd unaprediti saradnju sa haškim tribunalom", navodi se u saopštenju šefa diplomatije.

STOKHOLM - Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Karl Bilt impresioniran je načinom na koji su jugoslovenske vlasti provele operaciju hapšenja bivšeg predsednika Slobodana Miloševića.

PARIZ - Francuski predsednik Žak Širak izrazio je zadovoljstvo zbog hapšenja, saopštila je portparol Jelisejske palate Katrin Kolona.

"Predsednik pozdravlja hapšenje. On takođe pozdravlja to što su jugoslovenske vlasti potvrdile da su izabrale put ka demokratiji i pravu", rekla je Katrin Kolona.

RIM - Italijanski ministar inostranih poslova Lamberto Dini ocenio je hapšenje kao važan korak koji međunarodna zajednica mora podržati.

"Miloševićevo hapšenje predstavlja važan korak u pravcu koji je zahtevala međunarodna zajednica, koja želi da se bivšim jugoslovenskim vlastima sudi i da se kazne za veoma velike odgovornosti", navodi se u saopštenju Dinija.

MOSKVA - MIP Rusije upozorio je da bi svi spoljni pritisci na Beograd u vezi sa suđenjem Miloševiću predstavljalo mešanje u unutrašnje stvari suverene zemlje i moglo bi da oslabi pozicije demokratskih snaga u zemlji.

LONDON - Šef britanske diplomatije Robin Kuk pozdravio je u nedelju rano ujutro hapšenje.

"To je drugi važan korak koji će omogućiti da Milošević i njegovi 'drugovi' odgovaraju za zločine protiv čovečnosti", dodaje se u saopštenju iz Forin ofisa.

BERLIN - Nemačka vlada je pozdravila privođenje pred istražnog sudiju Slobodana Miloševića. U saopštenju ministra inostranih poslova Joške Fišera se sa odobravanjem govori o odluci jugoslovenskih vlasti da se Miloševiću sudi u Beogradu. Dodaje se istovremeno i da postoji obaveza da se svi optuženi i izruče Haškom tribunalu.

SARAJEVO - Savetnik muslimanskog člana Predsedništva BiH Mirza Hajrić ocenio je hapšenje kao "korak u pravom smeru koji je donekle sačuvao dignitet novih jugoslovenskih vlasti".

"Zahtev za izručenje Miloševića Haškom tribunalu za ratne zločine test je Zapada vlastima u Beogradu, koji će pokazati da li je Beograd spreman da poštuje međunarodne standarde", rekao je Hajrić.

SKOPLJE - Makedonski premijer i lider vladajuće partije VMRO-DPMNE Ljupčo Georgijevski izjavio je da ne želi da se meša u unutrašnje stvari drugih država, posebno susednih, ali je dodao da Milošević treba da dobije kaznu koju je zaslužio.

ZAGREB - Hrvatski predsednik Stjepan Mesić ocenio je da je hapšenje "u direktnoj vezi" sa rokom koji su vlastima u Beogradu za nastavak pružanja pomoći postavile SAD. Mesić u saopštenju za javnost upozorava na "važnu ulogu koju je Amerika odigrala u ovom delu sveta proteklih godina".

LJUBLJANA - Predsednik Slovenije Milan Kučan pozdravio je hapšenje bivšeg jugoslovenskog predsednika kao "važan korak u procesu dezintegracije anahronog autoritarnog političkog koncepta u regionu bivše Jugoslavije, čiji je instrument i simbol bio Milošević".

BRISEL - Belgijska vlada je ocenila da je bilo dobro što je jugoslovenskom predsedniku Vojislavu Koštunici dato dovoljno vremena da uhapsi svog prethodnika na tom položaju, Slobodana Miloševića.


vesti po rubrikama

^politika

16:50h Nastavljene izviđačke aktivnosti Kfora: Pripreme za zonu D
17:00h Jugoslovenska koalicija o Đukanoviću
17:15h "Zajedno za Jugoslaviju" u Beranama
17:25h Bujanovac: Nove provokacije albanskih ekstremista
17:30h Reagovanja stranih država i vlada povodom hapšenja Miloševića
17:40h Hag: Privođenje korak bliže ka Tribunalu
17:45h

Informacija o hapšenju Miloševića obišla svet

17:50h Vladan Batić o hapšenju Miloševića: Neće biti izručen Hagu
18:00h Dušan Mihajlović, ministar unutrašnjih poslova Srbije: Počeli smo s vrha
18:10h Korać: Milošević pretio pred hapšenje
18:15h Osmoro povređenih u sukobima pristalica i protivnika hapšenja Miloševića
18:25h Novinar "Glasa" proveo noć na Dedinju čekajući hapšenje bivšeg predsednika
18:30h Hronologija događaja: Od vile do zatvora
18:40h Đinđić o hapšenju bivšeg predsednika SRJ: Konačan kraj petog oktobra

18:50h

Ivković: Počelo je saslušanje bivšeg šefa SRJ

19:05h Zadovoljstvo i u Republici Srpskoj: Pobedio je razum
19:25h Istražni sudija Okružnog suda u Beogradu saslušao Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika, i odredio mu pritvor
19:35h Istragu protiv Miloševića vodi sudija Goran Čavlina: Sudio i Đinđiću
19:00h Reagovanja u Srbiji: Uspostavljanje pravne države
16:40h Maršićanin o postupcima VJ: U skladu s ovlašćenjima
16:30h Demokratska stranka priprema nov program
19:15h Reagovanja u Crnoj Gori: DOS je išao do kraja
19:40h "Glas" saznaje: Incident ćerke bivšeg predsednika SRJ prilikom odvođenja Miloševića u CZ
19:45h Vesić, savetnik ministra policije: SPS želeo sukobe
19:50h Čavoški ocenio: Pod pritiskom stranih sila
20:00h Za šta se sve optužuju Slobodan Milošević i njegovi najbliži saradnici
20:10h Nebojša Pavković, načelnik GŠ VJ, za "Glas": Nepotrebna ujdurma
23:59h Klod Žorda i Karla del Ponte traže: Nalog za Miloševića
00:00h U rezidenciji pronađena veća količina oružja
   


     


FastCounter by LinkExchange